Ruoka

Tässä ovat juhlakauden 2024 parhaat kuohuviinit: elegantit alkumaljat, piknikpullot ja yksi täydellinen samppanjan korvike

Viiniasiantuntija Ilkka Sirén etsi kevään juhlakaudelle kuusi kuplivaa huippujuomaa. Katso alta täsmäpullot joka tilanteeseen!

Teksti:
Ilkka Sirén
Kuvat:
iStock, Alko

Globaalit epävarmuudet ja hintojen nousu laskivat samppanjan kysyntää viime vuonna, mutta hyvä hinta-laatusuhde, raikkaus ja uteliaisuus ovat sen sijaan nosteessa.

Viiniasiantuntija Ilkka Sirén etsi kevään juhlakaudelle kuusi kuplivaa huippujuomaa. Katso alta täsmäpullot joka tilanteeseen!

Viime vuosien globaalit epävarmuudet, inflaatio sekä ilmastonmuutos ovat ravistelleet viinimaailmaa. Muun muassa samppanjan hinnannousu on saanut viininystävät äänestämään lompakollaan ja etsimään kuplajuomia myös vähemmän tunnetuilta viinialueilta. Hyvä hinta-laatusuhde ja yllätyksellisyys ovatkin nyt kuuminta hottia.

1. Samppanjan korvike

Cava-kuohuviineistä pesäeron tehneet Corpinnat-kuohuviinien tuottajat vannovat paikallisten rypälelajikkeiden ja pitkän kellarikypsytyksen nimeen. Macabeu-, Parellada- ja Xarel-lo-rypäleistä valmistettu kuohuviini on kypsynyt hiivasakan kanssa kolmisen vuotta, mikä antaa pirteän omenaiselle maulle tyylikkään paahteisen ja pähkinäisen vivahteen. Kukkaroystävällinen samppanjan korvike.

Nadal Original Reserva Corpinnat Brut, 21,89 e / 0,75 L

© Alko

2. Veikeä terassiskumppa

Jalkopallosta ja hiekkarannoista tunnettu Brasilia tuottaa runsain määrin laadukasta kuohuviiniä maan eteläosassa. Chardonnay- ja Pinot Noir-rypäleistä valmistettu kuiva ja raikas kuohuviini yllättää kevään juhlissa takuuvarmasti. Rapean hapokas ja hennon briossinen kuohuviini sopii kuin nakutettu terassikauden avajaisiin kalatacojen kyytipojaksi.

Salton Évidence Brut, 17,15 e / 0,75 L

© Alko

3. Piknikille

Itävallan ykköstykki Grüner Veltliner näyttää parhaat puolensa tässä ihanan raikkaassa kuohuviinissä. Rypäleen tunnusomainen raikas päärynä, viheromena ja hento yrttisyys yhdistettyinä pirteään kuplarakenteeseen on kokonaisuudeltaan veikeä yhdistelmä. Tällä kuohuviinillä taklaat kevään piknikvilttien kanawrapit ja halloumisalaatit.

Hagn Grüner Veltliner Brut, 19,98 e / 0,75 L

© Alko

4. Elegantti alkumalja

Englannin Sussexissa sijaitseva Bolney Estate on yksi maan viinipioneereista. Chardonnay-rypäleestä valmistettu Blanc de Blancs on kypsynyt 25 kuukautta hiivasakan kanssa, mikä antaa viinille vivahteikkaan ja hienostuneen makuprofiilin. Tuoksussa on yhdistelmä särmikästä sitrushedelmää, hentoa aprikoosia ja Cream Cracker -voileipäkeksiä. Tarjoile suolaisten alkupalojen kanssa.

the Bolney Estate Blanc de Blancs Brut 2020, 39,80 e / 0,75 L

© Alko

5. Tyylikäs ruokarosee

Eteläafrikkalaiset Méthode Cap Classique -kuohuviinit valmistetaan perinteisellä pullokäymismenetelmällä, aivan kuten samppanja. Mansikkaa ja pirteää kirsikkaa pursuava eteläafrikkalainen roseekuohuva saa tuttujen Pinot Noir- ja Chardonnay-rypäleiden seuraksi tujauksen paikallista Pinotage-rypälelajiketta. Sopii kevätjuhlien noutopöytään täydellisesti.

Laborie Cap Classique Rosé Brut, 19,99 e / 0,75 L

© Alko

6. Natuaperitiivi

Katalonialainen Pet Nat tai Pétillant Naturel valmistetaan méthode ancestrale -menetelmällä. Valkoviini pullotetaan kesken alkoholikäymisen, mikä antaa viinille hennon kuohuvan luonteen. Perinteisten kuohuviinien valmistuksesta tuttu toinen käyminen jää siis kokonaan väliin. Kypsän sitruksinen ja mausteinen ”kuohuva valkoviini” on trendikäs aperitiivi.

Vita Vivet Pet Nat Mètode Ancestral, 30,78 e / 0,75 L

© Alko

Lue myös Kotiliesi.fi: Mikä viini toimii ruoanlaitossa? Kokosimme vastaukset yleisimpiin kotikokkeja askarruttaviin kysymyksiin

X