Terveys

Yli 50-vuotiailla naisilla vaarallisia harhaluuloja ehkäisystä

Vaikka pelkoa raskaaksi tulemisesta ei enää olisikaan, uudessa suhteessa on syytä muistaa ehkäisy. Seksitaudit ovat yleistyneet, eivätkä ne aina oireile.

Teksti:
Jaana Kalliokoski
Kuvat:
iStock

Myös yli 50-vuotiaat tarvitsevat ehkäisyä seksitautien varalta. © iStock

Vaikka pelkoa raskaaksi tulemisesta ei enää olisikaan, uudessa suhteessa on syytä muistaa ehkäisy. Seksitaudit ovat yleistyneet, eivätkä ne aina oireile.

Seksitautien mahdollisuus on hyvä muistaa vielä keski-iässäkin, sanoo kätilö, seksuaalineuvoja sekä seksuaalipoliittinen sihteeri Jarna Rintaniemi Sexposta. Mutta millaisista oireista seksitaudin tunnistaa? Voiko oireeton olla varma, ettei ole saanut seksitautia? Entä, mitä tulee tehdä jos epäilee saaneensa seksitaudin?

Lue myös: Mikä ehkäisy on paras yli nelikymppiselle? Gynekologi: Hormonikierukalla hoituu osa vaihdevuosien hormonikorvaushoidosta

1. Kuinka pitkään kuukautisten poisjäämisestä voi tulla raskaaksi?

Menopaussi todetaan siitä, kun vuodot ovat olleet poissa puoli vuotta, Suomessa keskimäärin 51-vuotiaana. Tätä edeltää noin 10 vuoden premenopaussi, jolloin vuodot voivat heitellä paljonkin. Koska hormonitaso on jo alkanut muuttua, on vaikea hahmottaa, milloin kuukautiset oikeasti loppuvat. Vaikka kuukautisvuotoa olisi 50 ikävuoden jälkeenkin, raskauden todennäköisyys on jo hyvin pieni. Silti ehkäisystä on huolehdittava, jos ei enää halua perheenlisäys­tä.

2. Milloin yli 50-vuotiaan tulee käyttää ehkäisyä?

Usein ajatellaan, että kun pelkoa raskaudesta ei ole, ehkäisyäkään ei tarvita. Tämä voi päteä vakiintuneeseen ja luotettavaan parisuhteeseen, mutta ei välttämättä satunnaisiin suhteisiin. Myös yli 50-vuotiaat tarvitsevat ehkäisyä seksitautien varalta. Jos on elänyt vuosia tai vuosikymmeniä vakiintuneessa parisuhteessa ja tulee ero tai leskeys, ehkäisy ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen uuden kumppanin kanssa.

Kun hi-virus oli kuuma puheenaihe 1980- ja 90-luvuilla, seksitautien ehkäisyn tärkeys ymmärrettiin. Nykyään hiv on hoidettavissa lääkkeillä, eikä se vaikuta elämän pituuteen, joten seksitaudeilta suojautuminen on alkanut valitettavasti hiipua. Kannattaa muistaa, että kondomi ja suuseksisuoja suojaavat kaikilta seksitaudeilta.

3. Millaisissa tilanteissa suojaus unohtuu?

Monesti ajatellaan, että seksitaudit tarttuvat vain alapäästä toiseen, mutta ei hahmoteta, että meillä on myös suussa limakalvoja. Virukset eivät katso, mikä limakalvo on kyseessä. Kondomi peniksen päällä ja suuseksisuoja vulvan päällä suojaavat kaikkia osapuolia esimerkiksi klamydialta, kondyloomalta, tippurilta ja herpekseltä sekä papillooma­virukselta.

Lue myös Kotiliesi.fi: Nämä 7 kysymystä jokaisen parin pitäisi esittää toisilleen, sanoo seksuaaliterapeutti – asioista vaikeneminen voi johtaa ongelmiin

4. Miksi seksitauti voi tarttua jopa herkemmin yli 50-vuotiaalle naiselle?

Vaihdevuosi-ikäisillä ja vanhemmilla naisilla estrogeenin eritys on luontaisesti niukkaa, mikä vaikuttaa vulvan ja vaginan limakalvojen kuntoon. Kuivat ja ohuet limakalvot voivat tehdä seksistä kivuliasta ja aiheuttaa haavaumia, ja ne taas ovat suora portti viruksille ja bakteereille. Vaikka ei muuten olisi tarvetta hormoni­korvaushoidolle, kannattaa huolehtia limakalvojen kunnosta käyttämällä paikallisestrogeeniä. Se sopii myös naiselle, joka ei terveydellisistä syistä voi käyttää hormonikorvaushoitoa.

Oikein käytettynä kondomi suojaa kaikilta seksitaudeilta. © iStock

5. Mitkä seksitaudit jylläävät nyt?

Klamydian ja tippurin tartuntamäärät ovat olleet tasaisessa nousussa viime vuosina. Vuonna 2023 tilastoitiin 17 000–18 000 klamydiatartuntaa ja 1 300 tippuritartuntaa. Klamydiatartunnat ovat lisääntyneet erityisesti yli 45-vuotiailla, mikä voi kertoa siitä, että kun pelkoa raskaudesta ei ole, muutakaan suojausta ei käytetä. Vuonna 2022 oli 400 kuppatartuntaa, mikä on kaksinkertainen määrä edelliseen vuoteen verrattuna.

6. Voiko oireeton olla varma, ettei ole saanut seksitautia?

Suurin osa seksitaudeista on enemmän ja vähemmän oireettomia. Jos on harrastanut seksiä ilman suojausta tai jos kondomi tai suuseksisuoja on rikkoutunut, oireettomanakaan ei voi olla varma, että on ollut turvassa tartunnalta. Kumppanista ei voi myöskään päältä päin nähdä, voiko tämän kanssa harrastaa suojaamatonta seksiä. Seksitauti voi olla oireeton hyvinkin pitkään, ja esimerkiksi herpes, johon ei ole parannuskeinoa, voi tarttua myös oireettomassa vaiheessa eli ilman rakkuloita.

7. Millaisista oireista on syytä huolestua?

Naisilla tyypillisimmät seksitautien oireet ovat verinen vuoto, lisääntynyt, pahanhajuinen tai muuten poikkeava valkovuoto, virtsaamiseen liittyvät ongelmat, kuten kirvely virtsatessa, sekä pahkurat ja haavaumat suku­elimessä. Vaihdevuosi-ikäisen naisen verestävä vuoto emättimen limakalvoilta tai kohdusta sekä häpyhuulen patit ja haavaumat kannattaa aina käydä näyttämässä lääkärille, vaikka seksitaudin riskiä ei olisikaan. Ne voivat olla merkkejä syövästä.

8. Jos epäilee tartuntaa, mitä kannattaa tehdä?

Kannattaa mennä seksitautitesteihin esimerkiksi terveysasemalle. Näytteen ottajalle kannattaa avoimesti kertoa, millaista seksiä on harrastanut, jolloin tiedetään, mistä näytteet otetaan. Klamydia ja tippuri voidaan testata virtsasta tai gynekologisessa tutkimuksessa emättimestä, mutta jos on harrastanut suu- tai anaaliseksiä, näytteet pitää ottaa myös nielusta ja peräaukosta.

9. Miten ottaa ehkäisy puheeksi?

Jotkut voivat kokea keskustelun kiusalliseksi, mutta syytä siihen ei ole. Oma neuvoni ihan kaikenikäisille on, että jos kumppanin kanssa ei ole valmis keskustelemaan ehkäisystä, ei myöskään ole valmis harrastamaan seksiä hänen kanssaan. Jokaisella on oikeus ja velvollisuus suojata terveyttään, eikä toinen voi yksin päättää, mikä suojaus on riittävä. Jos kondomin tai suu­seksisuojan käyttämättömyys perustuu tietämättömyyteen, tietoa voi lähteä yhdessä etsimään. Suhteen vakiintuessa kondomista tai suuseksisuojasta voi toki luopua, kunhan kumpikin käy ensin testeissä ja asiasta on yhdessä keskusteltu.

10. Entä jos ehkäisy­väline ei tunnu hyvältä?

Jos esimerkiksi kondomin käytöstä on jo aikaa, on hyvä tietää, että valikoima on nykyään huikean laaja. On olemassa hyvin huomaamattomia ja ohuita kondomeja, jotka eivät vie tuntoherkkyyttä mutta ovat silti luotettavia. Eri kokoja löytyy niin leveydessä kuin pituudessa. Myös suu­seksisuojat ovat kehittyneet, mutta ne saattavat olla aika hinnakkaita. Kondomistakin saa hyvin neliön mallisen su­useksisuojan leikkaamalla päästä palan ja sivun auki.


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 28/2024.


X