Terveys

Kuinka pitkään yhdistelmäehkäisypillereitä voi syödä putkeen? Asiantuntija vastaa

Voiko yhdistelmäehkäisypillereitä syödä huoletta putkeen vai täytyykö pillereistä pitää välillä viikon tauko? Kysyimme asiantuntijalta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Asiantuntijan mukaan yhdistelmäehkäisypillerien tauottomaan käyttöön ei liity terveysriskejä.

Voiko yhdistelmäehkäisypillereitä syödä huoletta putkeen vai täytyykö pillereistä pitää välillä viikon tauko? Kysyimme asiantuntijalta.

Kuinka pitkään pillereitä voi syödä putkeen? Minipillereitä syödään jatkuvasti, eikä viikon taukoja pidetä lainkaan. Yhdistelmäehkäisypillereissä sen sijaan laattojen välissä neuvotaan yleensä pitämään viikon tauko, jonka aikana tulee tyhjennysvuoto.

– Yhdistelmäehkäisypillereitä voi syödä niin pitkään kuin haluaa. Mitään terveysriskejä tauottomaan käyttöön ei liity, sanoo synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio Mehiläisestä.

Endometrioosipotilaille pillerien tauotonta käyttöä jopa suositellaan.

– Suositellaan, että ne, joilla on endometrioosi, söisivät pillereitä mahdollisimman pitkällä syklillä tai jos pystyvät, niin kokonaan tauotta. Tauon aikana endometrioosi saattaa hieman aktivoitua ja tyhjennysvuoto saattaa olla kivulias endometrioosin takia. Siksi endometrioosipotilailla pyritään kokonaan vuodottomaan tilanteeseen, Ahonkallio selittää.

Gynekologilla
Kuinka pitkään pillereitä voi syödä putkeen? Endometrioosipotilaille yhdistelmäehkäisypillerien tauotonta käyttöä jopa suositellaan.

Tauottomaan käyttöön voi liittyä läpäisyvuotoa

Pillerien tauottomaan käyttöön ei siis liity terveysriskejä. Läpäisyvuodon riski pillerien tauttomaan käyttöön kuitenkin liittyy.

– Se tarkoittaa, että naisella saattaa olla pillerien syömisestä huolimatta tiputteluvuotoa.

Yleensä läpäisyvuoto kuitenkin loppuu ajan kanssa itsestään.

– Jos ei lopu, niin jonkin aikaa, esimerkiksi viikon, voi syödä kaksi pilleriä päivässä. Tutkimuksien ansiosta tiedämme, että kun vuoden ajan on käytetty yhtäjaksoisesti yhdistelmäpillereitä, niin käytännössä kaikki ovat kokonaan vuodottomia.

Osa haluaa tyhjennysvuodon tulevan silloin tällöin

Mutta miksi monet sitten antavat tyhjennysvuodon tulla? Pillerien käyttö on toki halvempaa, jos kolmen viikon käytön jälkeen on viikon ilman pillereitä. Syynä voi kuitenkin olla myös oma hyvinvointi.

– Joillekin naisille tulee tauottomasta käytöstä hieman paineentunnetta tai kivistelyä alavatsaan. He saattavat siksi haluta säännölliset tyhjennysvuodot, Ahonkallio selittää.

Lue myös:

Pahat kuukautiskivut voivatkin olla endometrioosi – 9 kysymystä vaivasta, josta kärsii joka kymmenes nainen

Mikä ehkäisy sinulle sopii parhaiten? Selvitä muutaman kysymyksen avulla

Moni pelkää hormonaalisen ehkäisyn aiheuttavan syöpää ja hedelmättömyyttä – toimiiko hormoniton ehkäisy?

Jälkiehkäisypilleri on hormonipommi – onko jälkiehkäisyn käyttäminen terveysriski? Asiantuntija vastaa

X