Ruoka

Terveysintoilijat vannovat varsisellerin nimeen – katso parhaat reseptit, jotka sopivat myös keventäjälle

Varsiselleri eli lehtiselleri jakaa mielipiteitä - toiset rakastavat, toiset vihaavat. Jos sellerin maku ei sellaisenaan ole mieleesi, lisää sitä ruokien joukkoon tuomaan makuun syvyyttä. Nappaa vinkit sellerin käyttöön sekä parhaat sellerireseptit.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Varsiselleri on todellinen voimavihannes, mutta se tuo myös herkullista syvyyttä ruokien makuun.

Varsiselleri eli lehtiselleri jakaa mielipiteitä - toiset rakastavat, toiset vihaavat. Jos sellerin maku ei sellaisenaan ole mieleesi, lisää sitä ruokien joukkoon tuomaan makuun syvyyttä. Nappaa vinkit sellerin käyttöön sekä parhaat sellerireseptit.

Varsiselleri on Italiasta kotoisin oleva ruokakasvi, jota kasvaa villinä Euroopassa ja Länsi-Aasiassa. Se ei muodosta mukulaa kuten sukulaisensa mukulaselleri, vaan sen syötäviä osia ovatkin lehdet ja lehtiruodit, jotka korjataan myöhään syksyllä. 

Tuoreen lehtisellerin ruodit napsahtavat taivutettaessa poikki. Väriltään lehtiselleri on vaaleanvihreä. Variselleri on mennyt huonoksi, kun sen varret ovat pehmenneet hyvin taipuisiksi ja väri muuttunut haaleaksi. Heitä selleri biojätteeseen, jos siinä on hometta tai se on tahmeaa tai limaista.

Parhaiten lehtiselleri säilyy jääkaapin vihanneslokerossa +2 – +5 asteen lämpötilassa muovikääreeseen tai kostean keittiöpyyhkeen sisään kääräistynä. Jos sinulta löytyy sopivan kokoinen säilytysrasia, käytä sitä muovikääreen sijaan. Selleri sisältää paljon vettä, joten huoneenlämmössä nesteen haihtuessa se voi nuupahtaa helposti. Rasia tai muovikääre suojaa selleriä myös muiden kasvisten, kuten omenoiden, avokadojen ja tomaattien tuottamalta etyleeniltä. 

Usein kaupassa myytävät selleripuskat ovat valtavia, eikä koko sellerille tahdo löytyä riittävän nopeasti käyttöä. Onneksi varsisellerin voi myös pakastaa. Sellerin pakastaminen voi kuitenkin muuttaa sen rakennetta, jolloin siitä tulee vähemmän rapea ja se voi myös menettää osan maustaan. Parhaimmillaan pakastettu selleri onkin kypsennettävissä ruoissa. Hienonna selleri esimerkiksi annospusseihin ja sujauta pakastimeen, josta voit lisätä sen suoraan valmistettavan ruoan joukkoon. Tuore selleri säilyy yleensä noin kaksi kuukautta pakastimessa.

Lehtiselleri muistuttaa tuoksultaan ja maultaan mukulaselleriä. Se on kuitenkin makeahko ja maultaan mukulaselleriä miedompi. Myös kotimaisen lehtisellerin sanotaan olevan maultaan voimakkaampaa ja väriltään tummempaa kuin tuontiselleri. 

Varsiselleri: Ravintosisältö

Moni terveelliseen ruokaan hurahtanut vannoo lehtisellerin nimeen ja aloittaa aamunsa sellerimehulla. Sellerissä onkin runsaasti vitamiineja sekä hiven- ja kivennäisaineita, kuten, kaliumia, magnesiumia, kalsiumia sekä C-, K- ja B-vitamiineja, kuten folaattia. Lisäksi sellerin sanotaan laskevan verenpainetta ja elimistön tulehdustilaa sekä toimivan luonnollisena nesteenpoistajana vähentäen turvotusta.

Mikään ihme aine selleri ei kuitenkaan ole. On syytä muistaa, että yhden kasviksen nimeen ei kannata vannoa, vaan mieluummin kannattaa keskittyä kokonaisvaltaisesti terveelliseen ruokavalioon, johon varsiselleri sopii loistavasti. 

Energiaa sadassa grammassa varsiselleriä on niukasti, vain 13 kcal, joten se sopii loistavasti myös painoaan tarkkailevalle. 

Varsisellerin käsittely ja käyttö

Lehtisellerin käyttö on mutkatonta eikä sitä tarvitse kuoria. Jos sellerissä on liian kovia osia, voit napsia ne pois. Myös lankamaiset nauhat varren selkäpuolelta voi poistaa. Muista käyttää kokkauksessa varsien lisäksi myös lehdet esimerkiksi ruokien koristeluun. Varsiselleri sopii syötäväksi raakana ja kypsennettynä. 

Varsisellerin voimakas ja jokseenkin omintakeinen maku jakaa mielipiteitä. Toiset rakastavat, toiset vihaavat. Jos rakastat sellerin makua, rouskuttele sitä vaikka tuoreena dippivihannesten tapaan maapähkinävoin tai sinihomejuustodipin kanssa, sujauta sitä smoothieen tai salaattiin tai purista vaikka mehuksi yksin tai yhdessä muiden vihreiden kasvisten kanssa.

Jos selleri ei ole sellaisenaan mieleesi, anna sille mahdollisuus osana ruoanvalmistusta. Pieneksi kuutioituna ja huolella kypsennettynä sen ominaismaku leppyy ja se sulautuu muun ruoan joukkoon tuoden makuun herkullista syvyyttä. 

Italiassa lehtiselleri kuuluukin erottamattomasti soffritoon yhdessä porkkanan ja sipulin kanssa. Soffritto on yksi italialaisen ruoan salainen ase, ja se kannattaa ottaa käyttöön! Kolme raaka-ainetta, haudutus ja ihmeitä tekevä makupohja on valmis. Soffrito sopii niin keittoihin, kastikkeisiin kuin pataruokienkin makupohjaksi. Erityisen ihanaa lehtiselleri on tomaattipohjaisissa keitoissa, kastikkeissa ja pataruoissa.

Varsiselleri tuo makua kastikkeeisiin, pataruokiin ja muhennoksiin

Erityisesti kastikke-, pataruoka- ja muhennospohjiin varsiselleriä kannattaa lisätä pienen pieninä kuutioina ja paistaa hiljalleen öljyssä. Sellerin tehtävänä on antaa ruoalle täyteläinen, syvempi maku ilman, että selleri itsessään maistuu valmiissa lopputuloksessa.

Erityisen ihanasi varsiselleri sopii tomaattipohjaisiin ruokiin, kuten vegaanisen linssimuhennoksen sekaan sekä espanjalaisen chorizo-kanapadan pohjaan yhdessä sipulin ja porkkanan kanssa.

Perunan, porkkanan ja varsisellerin maukas makukolmikko ihastuttaa kala-kasvispadassa, joka kruunataan raikkaalla tilliöljyllä. 

Valkoviini, timjami, varsiselleri, laakerinlehdet, valkosipuli ja kunnon kimpale voita taikovat rantakalaan ranskalaisen makumaailman. Kalapata ei kaipaa seurakseen kuin valkoviiniä ja rapeakuorista leipää.

Ranskalainen klassikko on myös coq au vin eli kukkoa viinissä. Kana kypsyy makoisaksi ja meheväksi yrttien, herkkusienten, varsisellerin ja laakerilehden maustamassa punaviinikastikkeessa.

Lisää varsiselleriä keittoihin ja pastaruokiin

Loistava sijoituskohde varsisellerille löytyy myös keittopohjista, joiden makuun se antaa samanlaista syvyyttä kuin patoihin ja muhennoksiinkin. Taika on kuutioida selleri aivan pieneksi ja kuullottaa se kaikessa rauhassa runsaassa öljyssä niin, että varsisellerin ominainen maku leppyy. 

Varsiselleri sopii loistavasti niin pistou-keiton, härkis-hernekeiton, italialaisen lohikeiton kuin tulisen kanakeitonkin makuun. Yhtä hyvin lehtisellerin voi yhdistää astetta eksoottisempien mausteiden seuraan. Kokeile esimerkiksi intialaista kasvis-kookoskeittoa, jossa varsiselleri saa makuparikseen kanelin ja inkiväärin. 

Myöskään pastaa valmistettaessa varsiselleriä ei kannata unohtaa. Jos haluat hurmata läheisesi kotikeittiössä todellisella herkkuruoalla, tällä reseptillä onnistut loihtimaan maukkaan ragùn kuin italialainen nonna konsanaan. 

Intialainen kasvispasta syntyy pakasteherneistä sekä tutusta kolmikosta: varsiselleristä, sipulista ja porkkanasta. Kun mausteeksi ripauttaaa garam masalaa sekä kurkumaa, saa ihan arkiruokapöytään ihan uudenlaisia makuelämyksiä.

Tee varsiselleristä salaattia

Jos rakastat lehtiselleriä, kokeile sitä raakana salaattien seassa. Salaatteihin lehtiselleri tuo roppakaupalla makua ja särmää ja se taittaa mukavasti erityisesti majoneesipohjaisten salaattien runsasta makua. 

Yhdistä varsiselleri esimerkiksi kaalin ja pirteän piparjuuren kanssa tai valmista lounaaksi ranskalainen kanasalaatti, joka saa rapeutta varsisellerin paloista, kirpeyttä dijoninsinapista sekä rucolasta ja makeutta viinirypäleistä.

Jos kaipaat astetta raikkaampia ja kepeämpiä makuja, kvinoasta, varsiselleristä, mangosta ja linsseistä koottu voimasalaatti antaa puhtia koko päiväksi. Myös kevyt, varsisellerin mehevöittämä papusalaatti sopii lounaaksi, mutta myös evääksi piknik-koriin. 

Varsiselleri sopii smoothieen ja vihermehuihin

Toinen loistava käyttökohde raakana syötävälle sellerille on smoothiet ja viherjuomat. Supersalaattijuoma on nimensä mukaan todellinen vitamiinipommi. Siinä on reilusti C-vitamiinia pinaatista, lehtiselleristä ja kiivistä. Avokado tukevoittaa juoman rakennetta ja tuo hyviä rasvoja.

Sitruunainen matcha-viherjuoma sekoitetaan lehtikaalista, varsiselleristä, avokadosta ja omenoista. Tyrnit ja sitruunamehu tuovat juomaan ihanan kirpeyden. Jos haluat lisävirtaa, raasta juoman joukkoon tuoretta inkivääriä. 

Kokeile juomassa myös raikasta varsisellerin, porkkanan ja omenan yhdistelmää. 

Lue lisää Kotiliesi.fi: Selleri ihastuttaa ja vihastuttaa – kokeile aromikasta lehtiselleriä ja juuriselleriä keittoihin, salaatteihin ja uuniruokiin

X