Ruoka

Lehtikaali on todellista voimaruokaa – kokosimme parhaat reseptit ja vinkit sen käyttöön

Lehtikaali on monikäyttöinen voimavihannes, joka on kuin kotonaan niin sopassa, pastassa kuin salaatissakin. Poimi vinkit, joilla kesytät puisevat lehdet, ja kokkaa kaalista uudet suosikkiruokasi.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Lehtikaalista ja manteleista syntyy nopea ja herkullinen pasta.

Lehtikaali on monikäyttöinen voimavihannes, joka on kuin kotonaan niin sopassa, pastassa kuin salaatissakin. Poimi vinkit, joilla kesytät puisevat lehdet, ja kokkaa kaalista uudet suosikkiruokasi.

Lehtikaali on syksyllä sesongissa ja kohtuuhintaista, joten sitä kannattaa suosia monipuolisesti ruoanvalmistuksessa. Etenkin terveystietoisten suosiossa oleva vihervoimainen kaali maistuu smoothieissa ja salaateissa, mutta monipuolisena kasviksena siitä on muunkinlaiseen ruoanvalmistukseen.

Lue myös: Kaalit ovat edullista superruokaa – 7 loistavaa syytä syödä enemmän kaalia

Lehtikaalista on olemassa useita eri lajikkeita, jotka ryhmitellään varren korkeuden sekä lehtien värien mukaan. Meille tutuin on tummanvihreä ja kähärälehtinen lajike, mutta myös punaisia ja violetteja lajikkeita voi löytää kauppojen heviosastoilta.

Lehtikaali on satoisa ja helppohoitoinen viljelyskasvi. Se antaa uskollisesti ainakin jonkinmoisen sadon huonona vuonna ja aivan ylenpalttisen sadon hyvänä vuonna. Lehtikaali tyytyy vähään ja tuottaa satoa pitkälle syksyyn, jopa lumentuloon asti. Se kestää hyvin myös kylmää. Jos lehtikaalin antaa jäätyä ennen korjaamista, muuttuu sen maku jopa miedommaksi ja makeammaksi.

Voiko lehtikaalia syödä raakana?

Lehtikaalia voi syödä sekä raakana että kypsennettynä. Lehtikaalin käyttö raakana saattaa kuitenkin aiheuttaa monille päänvaivaa, sillä sen koostumus tuppaa olemaan jokseenkin puiseva ja säikeinen. 

Erityisen kova on kaalin paksu lehtiruoti, joka kannattaa poistaa ennen syöntiä. Leikkaa tai revi loppuosa lehdistä ja lisää joukkoon tilkka sitruunamehua sekä ripaus suolaa. Hiero sitten lehtiä käsiesi välissä. Näin lehtikaali pehmenee hetkessä syöntikuntoon, ja voit lisätä sen joko sellaisenaan salaattiin tai muun ruoan joukkoon, kuten wokkeihin, keittoihin ja pastakastikkeisiin.

Jos lehtikaalisato on erityisen runsas, voi lehtikaalia myös pakastaa. Revi isoimmat lehtiruodit pois, suikaloi lehdet pienemmiksi ja pussita uudelleen suljettaviin pussukoihin. Niistä on helppo ottaa kourallinen tai kaksi lehtikaalia milloin mihinkin ruokaan.  

Lehtikaali – voimavihannes

Lehtikaali on erityisesti terveystietoisten voimaruokaa. Tummanvihreä tai toisinaan myös kaalin violetti versio sisältää runsaasti muun muassa C-vitamiinia, karotenoideja, kalsiumia ja rautaa. Siinä on myös runsaasti terveyttä edistäviä antioksidantteja.

Kokosimme sinulle liudan ihania lehtikaalireseptejä. Upota lehtikaalia reilusti koko puskan tai vain muutaman lehden verran sinne tänne: munakkaaseen, pestoon, yrttitahnaan, kasvispiirakkaan, pasteijoihin, pastaan tai vaikkapa wokkeihin. Kokeile lehtikaalia myös smoothiessa ja suosittuina lehtikaalisipseinä. 

Pähkinät, juusto ja sitruuna ovat lehtikaalin luottokumppaneita, kuten oheisista ohjeista huomaat.

Lehtikaali sujahtaa keittoihin

Ravinteikas lehtikaali tuo erilaisiin keittoihin väriä ja ytyä. Kokeile lehtikaalia vaikka rautaiseen lehtikaali-hernekeittoon tai yhdistä se kukkakaalin kanssa. Kevyen kasviskeiton saa lisäämällä samaan kattilaan muitakin kaaleja. Lehtikaali antaa hauskaa rakennetta ja väriä myös vihreään kasviskeittoon. Maukas lehtikaalikeitto valmistuu myös soseuttamalla se kyssäkaalin, perunoiden ja kookosmaidon kera samettiseksi sopaksi. 

Caldo verde on portugalilainen kaalikeitto. Älä pelästy sen arkista ulkonäköä. Hyvistä aineksista tehtynä keitto on erittäin maukasta ja myös ravitsevaa.

Jujua salaatteihin

Lisää lehtikaalia salatteihin, ja saat tylsiin salaattipohijiin hetkessä uutta jujua. Kun lehtikaalia upottaa salaattipohjiin, on entistä tärkeämpää riipiä lehdet kunnolla irti paksuista lehtiruodeista ja repiä lehdet hienoksi. Hieromalla lehtiä etikan ja suolan kera saa rakennetta mukavasti pehmenemään.

Sitrukset, pähkinät ja fetajuusto ovat salaateissa lehtikaalin parhaita kavereita.

Lehtikaali maistuu lämpimänä

Lehtikaali sopii monipuolisesti hyödynnettäväksi erilaisissa lämpimissä ruoissa. Piilota lehtikaalia munakasrullan uumeniin, silppua sitä pizzan täytteeksi tai piilota lettutaikinan joukkoon. Lehtikaalin voi myös kääriä kaalikääryleiden tapaan ja sujauttaa pataruokiin sekä pyttipannuihin muiden kasvisten kaveriksi.

Ujuta pastoihin ja wokkeihin

Lehtikaali sopii paistettuna, paahdettuna tai tahnaksi surautettuna myös pastaan sekä wokkeihin. Yhdistä lehtikaalin, tofun, sienten, naudanlihasuikaleiden, muiden kaalien tai pähkinöiden kanssa tai surauta se nopeasti pestomaiseksi kastikkeeksi pastalle. 

Lehtikaali taipuu myös tahnoihin, dippeihin ja smoothien sekaan

Uunissa rapeiksi paahdetut lehtikaalit ovat herkullisia vaikkapa sellaisenaan, mutta lehtikaalisipsit sopivat erinomaisesti myös pastan, risoton ja erilaisten keittojen päälle sekä antavat hauskaa rapsuvaa rakennetta salaatteihin.

Silputtuna ja paistettuna lehtikaali sopii erilaisiin kasvispiirakoihin sekä lettujen täytteeksi. Tahnaksi surautettuna se soveltuu erinomaisesti leivän levitteeksi.

Vihersmoothie syntyy lehtikaalista helposti. Smoothien valmistuksessa lehtikaalia ei välttämättä tarvitse edes ruotia. Pilko lehtikaali hieman pienemmäksi ja laita tehosekoittimeen esimerkiksi avokadon, omenan, yrttien ja matchan tai vaikkapa parsakaalin, banaanin ja ananasmehun kanssa. 

Katso myös Kotiliesi.fi: 5 x kaalikeitto: Kotilieden parhaat ohjeet

X