Reseptit

Juures-leipäjuustopitsa

14.9.2018 Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Tommi Tuomi

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Tässä pitsassa perinteinen tomaattikastike on korvattu maustetulla ranskankermalla, joka sopii hienosti juuresten makuun. Pinnalle lisätyt lehtikaalin palat paahtuvat uunissa mukavan rapsakoiksi.

Ainekset

Pohja:

2 dl kädenlämpöistä vettä
25 g tuorehiivaa tai
1 pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
noin 5 dl durum- tai tavallisia vehnäjauhoja

Päälle:

2 dl ranskankermaa
1 raastettu valkosipulinkynsi
1 1/2 dl juustoraastetta
2 tl oreganoa
1/2 tl suolaa
3 punajuurta
1 palsternakka
1 punasipuli
150 g leipäjuustoa
mustapippuria myllystä
(kourallinen lehtikaalia)

Valmistusohje

1. Sekoita hiiva, suola ja öljy kädenlämpöiseen nesteeseen. Vesi saa olla 42-asteista, jos käytät kuivahiivaa. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa, kunnes taikina on pehmeän kimmoisaa. Anna taikinan kohota noin tunti.

2. Valmistele täytteet taikinan kohotessa. Sekoita juustoraaste, valkosipuli, oregano ja suola ranskankermaan. Leikkaa kuoritut punajuuret ja palsternakka hyvin ohuiksi viipaleiksi. Paista viipaleet öljyssä paistinpannulla juuri ja juuri kypsiksi. Mausta kevyesti suolalla. Viipaloi sipuli. Leikkaa juusto kolmioksi. (Revi lehtikaali pieniksi paloiksi.)

3. Pane uuni kuumenemaan 275-asteiseksi. Kumoa taikina pöydälle ja vaivaa hyvin. Anna taikinapalan vielä levätä hetki ja kauli se sitten uunipellin kokoiseksi levyksi leivinpaperin päällä. Öljyä pelti ja kumoa pohja pellin päälle.

4. Levitä pohjan päälle ranskankerma, kasvisviipaleet ja juustokolmiot. Pyöräytä pinnalle mustapippuria (ja ripottele päälle lehtikaalia). Anna pitsan kohota 5–10 minuuttia. Paista uunin keskiosassa 12–15 minuuttia tai kunnes pohja on täysin kypsä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *