Ruoka

4 aamupalaa, joilla ei kannata aloittaa päivää – jopa kaurapuuro saa tyrmäyksen asiantuntijalta

Usein kuulee sanottavan, että aamupala on päivän tärkein ateria. Mutta onko olemassa ruokia, mitä aamupalalla olisi syytä välttää? On, kertoo asiantuntija.

Teksti:
Iida Tani
Kuvat:
iStock

Jopa puuro voi olla kehno valinta aamuisin.

Usein kuulee sanottavan, että aamupala on päivän tärkein ateria. Mutta onko olemassa ruokia, mitä aamupalalla olisi syytä välttää? On, kertoo asiantuntija.

Erilaisia aamupalatottumuksia on olemassa lähes yhtä paljon kuin on ihmisiäkin. Aamupala on ateria, jota ei kannattaisi koskaan jättää välistä, jos asiantuntijoita on uskominen. On kuitenkin olemassa myös sellaisia ruokia, joita ei kannattaisi syödä heti aamusta.

Mitä nämä tällaiset aamupalat sitten ovat? Tätä kysyimme Terveystalon laillistetulta ravitsemusterapeutilta Päivi Lassilalta.

1. Pelkät hiilihydraatit

Lassilan mukaan sellainen aamupala, joka sisältää vain pelkkää hiilihydraattia, on usein huono valinta. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi leivonnaiset sekä terveelliseksi mielletty veteen tehty puuro marjoilla tai mehukeitolla.

”Tällaiset ruoat eivät pidä nälkää, sillä aamupalasta puuttuu kylläisyyttä tukevaa proteiinia”, Lassila sanoo.

2. Nopeat hiilihydraatit

Toinen asia, jota Lassilan mukaan kannattaa välttää heti aamusta, on liiallinen määrä nopeita hiilihydraatteja. Nopeita hiilihydraatteja löytyy paljon esimerkiksi lisättyä sokeria sisältävistä muroista, monista jogurteista ja täysmehusta.

”Vaikka aamupalassa olisi tällä kertaa mukana muutakin kuin hiilihydraattia, niin vähäkuituisuus ja runsassokerisuus saavat verensokerin nousemaan ja myöhemmin laskemaa nopeasti. Tämä puolestaan voi johtaa väsymykseen”, Lassila perustelee.

Lue myös: Myydyimmät jogurtit ravitsemusterapeutin vertailussa – kaksi suomalaisten suosikkia sopii lähinnä herkkuhetkiin

Sokeripitoinen mehu saa verensokerin singahtamaan. Lopulta se johtaa väsymykseen. © iStock

3. Kovat rasvat

Kovat rasvat ovat ravitsemusterapeuttien kieltolistoilla usein, eikä aamupala ole poikkeus. Lassilan mukaan paljon kovaa rasvaa ja suolaa sisältävät aamupalat, kuten pekoni ja lihapullat, ovat välttämisen arvoisia arjessa. Tosin niiden satunnaisesta nauttimisesta hotelliaamiaisilla ei ole syytä huolestua.

4. Liian pieni annos tai ei aamupalaa ollenkaan

Lassilan mukaan liian pieniä aamupaloja tulisi välttää aina. Esimerkiksi hän nostaa yksittäisen jogurttipurkin.

”Tällainen aamupala ei ole riittävän ravitseva ja eikä täten tue jaksamista arjessa”, Lassila sanoo.

Kaikista suurin virhe Lassilan mukaan on kuitenkin se, ettei syö aamupalaa ollenkaan tai vaihtoehtoisesti juo ainoastaan kupillisen kahvia. Mikäli ruokaa on vaikea saada alas heti aamusta, voi aamupalan syödä vaikka muutaman tunnin kuluttua heräämisestä, vinkkaa Lassila.

”Aamupala parantaa keskittymiskykyä ja edistää täten esimerkiksi oppimista ja jaksamista. Lisäksi se auttaa hallitsemaan painoa vähentämällä napostelua päivän aikana.”

Lue myös Kotiliesi.fi: Tehdäänkö täydellinen kaurapuuro veteen vai maitoon? Kape Aihinen paljastaa elämänsä parhaan kaurapuuron salaisuuden

X