Ruokajutut

Greippi on aamupalojen piristyspommi – rakastu myös rosmariinilla maustettuun greippijuomaan

Greippi on aamiaispöydän suosikki, joka sopii loistavasti myös salaatteihin tai juomasekoitusten pohjaksi. Jos hapan hedelmä ei sellaisenaan ole makuusi, lue vinkit, joilla kesytät kirpeän hedelmän astetta lempeämmäksi.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Hapan greippi ei ehkä sellaisenaan ole kaikkien makuun, mutta kokeile sitä rohkeasti osana ruoanvalmistusta.

Greippi on aamiaispöydän suosikki, joka sopii loistavasti myös salaatteihin tai juomasekoitusten pohjaksi. Jos hapan hedelmä ei sellaisenaan ole makuusi, lue vinkit, joilla kesytät kirpeän hedelmän astetta lempeämmäksi.

Greippi on happaman kirpsakka sitrushedelmä, jonka sesonki vaihtelee kasvupaikan mukaan. Israelissa ja Espanjassa kasvavien hedelmien sesonki yltää lokakuulta maaliskuulle, kun taas eteläafrikkalaiset greipit kypsyvät touko-syyskuussa. Käytännössä greippejä on siis kaupoissa tarjolla ympäri vuoden. 

Greippi on pomelon ja appelsiinin risteymä ja kooltaan hieman appelsiinia suurempi hedelmä. Kuoren väri voi vaihdella. Kirkkaan väriset hedelmät ovat yleensä vasta poimittuja ja kirpsakoita, kun taas pitkään säilytetyn greipin väri haalistuu. Hedelmäliha on vaalean kellertävää.

Greippi on kirpeän hapan, mutta maku, happamuus ja makeus vaihtelevat eri greippilajikkeiden välillä sekä sen perusteella, milloin greipit on poimittu: myöhään kerätyt greipit ovat makeimpia. Myös kuoren väri antaa viitteitä greipin mausta. Happamista greipeistä pitävän kannattaa ostaa tummakuorisia yksilöitä ja makeampia hedelmiä suosivan kannattaa haalia ostoskoriin haalean värisiä greippejä. 

Verigreippi on greipin astetta makeampi muunnos. Sen punainen väri on peräisin antioksidanttisesta lykopeenista, jota on paljon myös muun muassa tomaatissa, papaijassa ja vesimelonissa. Jos et ole kirpeän greipin ystävä, kannattaa kokeilla astetta makeampaa verigreippiä.

Greippi kannattaa säilyttää jääkaapin hedelmälokerossa 10–15 asteessa. Hedelmä on herkkä etyleenille, joten se kannattaa pitää erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, kuten omenoista, banaaneista ja avokadosta. 

Greipin käsittely

Greipissä on paksut kuoret sekä hedelmäkalvot, jotka voi halutessaan poistaa ennen syömistä. Helpoiten se käy terävällä veitsellä fileoimalla.

Leikkaa hedelmän päistä noin sentin paksuiset viipaleet pois. Aseta greippi sitten leikkuulaudalle leikattu pinta lautaa vasten. Leikkaa kuoret terävällä veitsellä hedelmälihaa pitkin niin, että valkoiset kalvot leikkaantuvat kuorten mukana pois. Viillä sitten veitsen kärjellä hedelmälohkot irti valkoisia hedelmäkalvoja mukaillen. Tähteelle jääneestä hedelmärangasta kannattaa puristaa vielä mehu talteen. 

Jos syöt greipin sellaisenaan, voit leikata hedelmän puoliksi ja kovertaa hedelmälihan lusikalla kuorestaan. Syömistä helpottamaan on kehitetty erityinen teräväkärkinen greippilusikka, jonka reuna voi olla sahalaitainen. 

Greippi: Ravintosisältö

Greippi sisältää happamuutensa ansiosta sitrushedelmistä vähiten energiaa. Sadassa grammassa greippiä on energiaa 35 kcal. Muiden sitrushedelmien tapaan se on hyvä C-vitamiinin lähde, mutta sisältää myös folaattia, jonka saanti suomalaisilla jää keskimäärin alle suositusten. 

Huomaathan, että greippi ei sovi yhteen tiettyjen kolesterolilääkkeiden kanssa.

Tarjoa greippiä aamupalalla tai jälkiruoaksi

Greippi on monelle tuttu hedelmä aamiaispöydästä lohkoiksi leikattuna. Greipistä on kuitenkin moneen muuhunkin. Se on raikas lisä hedelmäsalaateissa ja sopii loistavasti paksun jogurtin kylkeen yhdessä hunajan ja pähkinöiden kanssa. 

Greippi kestää hyvin myös kuumentamista. Greipin happamuus kesyyntyy, kun halkaiset hedelmän, ripautat leikkuupinnalle hieman fariinisokeria ja paahdat uunissa grillivastuksen alla kunnes sokeri sulaa. Paahdettu greippi sopii jälkiruoaksi, mutta myös tarjottavaksi viikonlopun brunssipöytään.

Greippi piristää salaatit

Salaateissa greippi on parhaimmillaan kalvottomaksi leikattuna. Hyviä makupareja greipille ovat erityisesti avokado, fenkoli sekä juustoista esimerkiksi vuohenjuusto ja mozzarella

Greippi sopii loistavasti kala- ja äyriäisruokien seuraan, joten tarjoa greipillä raikastettua salaattia esimerkiksi uunikalan lisukkeena tai rikasta raikas salaatti katkaravuilla

Manteli-greippisalaatti on hauska yhdistelmä sitruunaista kirpeyttä ja pähkinäistä syvyyttä. Tummalla limpulla, rusinoilla ja gorgonzola-juustolla ryyditetty salaatti on raikas lisä erityisesti talviseen ruokapöytään. 

Nauti greippi juomana

Greippiä nautitaan paljon mehuksi puristettuna. Greippimehu onkin raikas ja C-vitamiinipitoinen siemailtava, mutta kokeile vaihteeksi yhdistää greipin kaveriksi appelsiinia, mandariinia, limettiä ja tuoretta minttua. Raikkaan sitrusmehun juju on siinä, että maussa yhdistyvät erilaiset sitrukset.

Raikas juoma aamiaispöytään on myös mansikka-greippismoothie, jonka makuun inkivääri tuo mukavan säväyksen. 

Greipistä syntyy myös raikas pohja monelle drinkille. Kesän paras ja raikkain juoma on trendikäs Aperol Spritz, joka tässä ohjeessa saa hurmaavan lisätwistin verigreippimehusta. 

Rosmariinilla maustettu greippijuoma on ihanan raikas ja kaunis aloitus aterialle.

Lue myös Kotiliesi.fi: Veriappelsiini on talvisesongin suosikkihedelmä – katso vinkit ja parhaat sitrusreseptit

Juttua muokattu 26.1.2024 klo 11.13: Juttuun lisätty tieto, että greippi ei sovi yhteen tiettyjen kolesterolilääkkeiden kanssa.

Juttua muokattu 8.4.2024 klo 13.11: Jutusta poistettu lause, missä greipin kerrotaan sopivan kaikille.

X