Ruoka

Lässähtääkö pannukakku uunissa? Tässä syy – Martat paljastaa jipot, joilla syntyy täydellisen kuohkea pannari

Kuohkea pannukakku on mitä ihanin herkku, mutta toisinaan pannari ei kohoa uunissa toivotulla tavalla. Syy on usein taikinassa, toteaa Marttaliiton asiantuntija.

Teksti:
Iida Tani
Kuvat:
iStock

Pannukakku on helppo herkku, mutta senkin valmistuksessa pätee muutama nyrkkisääntö.

Kuohkea pannukakku on mitä ihanin herkku, mutta toisinaan pannari ei kohoa uunissa toivotulla tavalla. Syy on usein taikinassa, toteaa Marttaliiton asiantuntija.

Moni toivoo pannukakkua paistaessaan, että lopputulos olisi kuohkea ja ilmakuplien täyteinen herkku. Aina näin ei välttämättä tapahdu, ja toisinaan pannukakun saa vetää yrityksestä huolimatta ulos uunista litteänä ja lässähtäneenä.

Pannukakku maistuu onneksi lähes poikkeuksetta aivan yhtä hyvältä koostumuksestaan riippumatta, huomauttaa Marttojen kotitalousasiantuntija Emmi Tuominen. Mikäli pannukakku kuitenkin lässähtää uunissa ei toivotulla tavalla, piilee syy siihen usein taikinassa.

”Lässähtämisen syy on useimmiten nesteen ja jauhojen väärän suhde. Pannukakkutaikinahan saa olla hyvinkin löysää, mutta taikinan juokseva koostumus saattaa säikäyttää monet ja täten jauhoja lisätään usein liikaa suhteessa esimerkiksi kananmunien ja maidon määrään”, Tuominen kertoo.

Tämä suhde takaa täydellisen koostumuksen

Esimerkiksi uunipellilliseen pannukakkua tarvitsee Tuomisen mukaan noin kahdeksasta desistä litraan maitoa tai muuta nestettä, kun taas jauhoja riittää noin neljä desiä. Näin taikinasta tulee koostumukseltaan täydellistä, joka antaa eväät kuohkeaan ja ilmavaan pannukakkuun.

”Taikinaa tehdessä on myös tärkeää, että se sekoitetaan äärimmäisen hyvin esimerkiksi kierrevatkaimella, jotta myös taikinasta tulee mahdollisimman ilmavaa”, Tuominen selittää.

Lue myös: Maailman paras pannukakku – tähän ohjeeseen palataan yhä uudelleen

Löysä pannukakkutaikina saattaa säikäyttää kotileipurit, vaikka juuri tarpeeksi löysä koostumus on tärkeää kuohkean lopputuloksen kannalta. © Otavamedia

Pannari kylmään uuniin?

Osa ihmisistä luottaa pannukakkua paistaessaan myös uunin lämpötilalla kikkailuun. Tuominen kertoo kuulleensa esimerkiksi vinkin, jonka mukaan pannukakku kannattaisi laittaa kylmään uuniin, ja antaa taikinan näin kypsyä ja lämmetä samaa tahtia uunin kanssa.

”Tälle ei kuitenkaan ole oikeastaan mitään perusteita. Itse ainakin laitan pannukakun aina lämpimään uuniin, eikä sillä ole ollut ainakaan kielteistä vaikutusta lopputulokseen.”

Mikäli hyvin sekoitetusta ja koostumukseltaan täydellisestä taikinasta huolimatta pannukakku meinaa kuitenkin lässähtää, on Tuomisella vetää vielä muutama ässä hihastaan.

”Siinä vaiheessa kokeilisin esimerkiksi leivinjauheen sekoittamista taikinaan, sillä se auttaa sitä kohoamaan. Kannattaa myös kokeilla maidon tai muun nesteen korvaamista kuplavedellä, joka voi tehdä taikinasta ilmavampaa, Tuominen neuvoo.”

”Toisinaan uunipannukakun voi myös korvata niin sanotuilla amerikkalaisilla pannukakuilla, jotka paistetaan pannulla. Niiden koostumus on jo itsessään perinteistä peltipannaria kuohkeampi”, hän lisää.

Lue myös Kotiliesi.fi: Alexander Stubbin banaanipannukakku on terveellinen herkku

X