Ruoka

Teetkö sinäkin tämän virheen, kun grillaat halloumia? Juustokauppias kertoo, kuinka juusto tulisi oikeasti paistaa

Grillaatko halloumin aina viipaleina? Ei kannattaisi. Sen sijaan kokeile juustokauppiaan simppeliä, mutta nerokasta vinkkiä halloumin paistamiseen.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
iStock

Halloumia ei tulisi viipaloida ennen juuston grillaamista.

Grillaatko halloumin aina viipaleina? Ei kannattaisi. Sen sijaan kokeile juustokauppiaan simppeliä, mutta nerokasta vinkkiä halloumin paistamiseen.

Grillattu halloumi on kesäruokien klassikko. Halloumi sopii niin salaattien kaveriksi, grillivartaisiin kuin sellaisenaankin syötäväksi. 

Halloumin grillauksessa on kuitenkin omat haasteensa. Liian pienet juustopalat tippuvat helposti ritilältä grilliin tai paistuvat liian rapeiksi, jolloin juustosta tulee kuivaa. Miten halloumi tulisi siis grillata, jotta sen paistaminen onnistuisi mahdollisimman hyvin?

Tämän kysymyksen on kuullut usein myös juustokauppias Laura Salonen. Salonen pyöritti vuoteen 2023 asti mainetta niittänyttä juustopuotia Helsingin Vanhassa kauppahallissa. Nykyään hän toimii kauppiaana Bölen Juustolassa, joka sijaitsee Helsingin Pasilassa sijaitsevassa kauppakeskus Triplassa.

Asiakkaiden kysyessä neuvoa halloumin valmistukseen Salosella on tapana jakaa hänen yksinkertainen, mutta nerokas vinkkinsä. Sen avulla halloumijuusto paistuu takuuvarmasti suussa sulavaksi.

Lue myös: Brie – ranskalainen herkuttelujuusto, joka toimii niin aamiaisella, juustopöydässä kuin ruoanlaitossakin

Ethän viipaloi halloumia ennen paistamista – grillaa halloumi sen sijaan näin

Monella on tapana pilkkoa halloumi paloiksi ennen juuston grillaamista. Myös kaupoissa halloumia myydään valmiina viipaleina. Salonen ei kuitenkaan itse viipaloisi halloumijuustoa ennen sen paistamista.

”Olen vuosikausia painottanut sitä, että halloumi grillataan kokonaisena. Silloin juusto ei pääse kuivumaan.”

Kun kokonainen halloumi on saanut hyvän paistopinnan grillissä, juuston voi sen jälkeen leikata paloiksi tarjoilua varten. Salosen mukaan halloumin paisto kokonaisena vaikuttaa eritoten juuston makuun.

”Kun halloumin grillaa ensin kokonaisena, siihen saa ihanan rapean pinnan, mutta sisältä juusto on ihanan pehmeä ja vähän narskuva.”

Myös nämä juustot sopivat grilliin

Halloumi on grillijuustoista yleisin, mutta grilliin voi heittää muitakin juustolajikkeita. Salonen suosittelee esimerkiksi fetaa. Ohjeen fetan valmistukseen löydät esimerkiksi täältä.

Lisäksi grillissä paistuvat vaikkapa kokonaiset kuorelliset juustot.

”Itse tykkään grillata todella paljon valkohomejuustoa. Kun käymme tyttären kanssa retkeilemässä, meillä on aina camembertjuustoa mukana, jota grillaamme rasiassa niin että se sulaa, ja sitten dippailemme juustoon milloin mitäkin”, Salonen kertoo.

Kuvassa fetajuusto.
Kyllästyttääkö halloumi? Kokeile fetajuustoa. Se on myös maukas grillattava. © iStock

Juustoja voi paistaa kesällä muuallakin kuin grillaamalla. Kypsentäminen onnistuu muun muassa savustamalla. Hyvä juusto savustukseen löytyy helposti oman lähikaupan hyllyltä.

”Jopa edullisiin markettijuustoihinkin, jos tarjouksesta löytyy edamia tai jotain muita, saa tosi paljon makua savustamalla”, Salonen vinkkaa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Cheddar on texmex-ruoissa todellinen ässä – kokosimme parhaat käyttövinkit suosikkijuustolle

X