Ruokajutut

Halloumiranskalaiset on vegeherkku, johon jää heti koukkuun

Halloumiranskalaiset ovat koukuttavia, mutta eivät mitään kevytruokaa. Näin teet itse superhyvät halloumiranskalaiset. Katso ohje!
16.2.2018 Teksti: Tiina Rantanen Kuvat: Tiina Rantanen

Kun Lähi-idän vegekeittiöön erikoistunut Oli Baba esitteli halloumiranskalaisensa Lontoon Camden Marketin ruokakojussaan 2015, alettiin puhua jopa Halloumi Riotista eli halloumi mellakasta. Niin suosituksi tuo juustolautanen markkinoilla muodostui, että jopa jonottamaan tottuneet britit olivat valmiita käyttämään kyynärpäitään tönimiseen, jotta herkkuannos olisi mahdollisimman nopeasti omissa hyppysissä.

Instagramista #halloumifries-tagillä löytyy yli 7000 osumaa.

Trendi on rantautunut Suomeenkin ja halloumiranskalaiset ovat huhujen mukaan marraskuussa avatun, helsinkiläisen Yes Yes Yes -kasvisravintolan suosituimpiin kuuluva annos. Koukuttavia ne ovatkin, mutta eivät todellakaan mitään kevytruokaa!

Näin teet halloumiranskalaiset

Halloumiranskalaiset syntyvät helposti kotonakin. Kuvan ranskalaiset kahdelle hengelle valmistuivat näin:

1. Mittaa 2 rkl vehnäjauhoja kulhoon ja mausta jauhot 1 tl sumakkia (Lähi-idän keittiössä käytettävä mauste, jonka happoinen maku muistuttaa sitruunaa tai viinietikkaa. Maustetta saa etnokaupoista).

2. Leikkaa 1 paketti (250 g) halloumijuustoa tangoiksi ja pyörittele jauhoseoksessa.

3. Uppopaista ranskalaisia kuumassa öljyssä pari minuuttia.

4. Valuta ranskalaisia hetki talouspaperilla ja pane ne kulhoon.

5. Ripottele päälle granaattiomenan siemeniä ja revittyjä mintunlehtiä. Tarjoa jogurttikastikkeen kanssa, jonka olet maustanut marokkolaisella Ras el hanout -mausteseoksella ja suolalla.

Alkuperäiseen annokseen makua antaa vielä granaattiomenasiirappi.

Kommentit (3)

Toki halloumitangot voi pyöräyttää myös gluteenittomassa jauhoseoksessa tai vaikka riisi- tai mantelijauhoissa. Vehnäjauhot ovat yleensä kuivakaapin perustavaraa, joten niitä tulee ruokaohjeissa käytettyä lähinnä siksi, että erikoisempia (ja kalliita) tuotteita ohjeen valmistamiseen ei välttämättä tarvitse hankkia. Gluteenittomia jauhoseoksia on myynnissä esimerkiksi Semper-, Sunnuntai-, Pirkka-, Viljatuote-, Provena-, Makrobios-, Jytte- ja Finax-merkkisinä. Hyvä valikoima gluteenittomia jauhoja on myös Risentan ja Vuohelan Herkun Farina-tuotesarjoissa. Herkullisia halloumihetkiä!

Ihmettelen nykyisin tätä mitä ihmeellisempiä ja erikoisia mausteita suosivaan resepti tarjontaan naistenlehtien sekä monien muiden tahojen laatimia ruokaohjeita. Tuskin tavallisilla kokkaajalla on edes saatavilla näitä ihme mausteita joka puodista. Joten ohjeet voisivat olla enemmän tähän normaali elämään soveltuvia. Sekä myöskin makumaailma paremmin suomalaiseen suuhun sopiva ja niillä perusmausteilla mitä kaapista löytää.

Jää toki koukkuun, niin. Vaan jos on keliakia, turha edes haaveilla.
Miksi joka paikkaan työnnetään vehnäjauhoja??
Voiko näitä tehdä muista jauhoista?
Toinen pettymys olivat bataattiranskalaiset, niihinkin on laitettu vehnäjauhoja.

Toki halloumitangot voi pyöräyttää myös gluteenittomassa jauhoseoksessa tai vaikka riisi- tai mantelijauhoissa. Vehnäjauhot ovat yleensä kuivakaapin perustavaraa, joten niitä tulee ruokaohjeissa käytettyä lähinnä siksi, että erikoisempia (ja kalliita) tuotteita ohjeen valmistamiseen ei välttämättä tarvitse hankkia. Gluteenittomia jauhoseoksia on myynnissä esimerkiksi Semper-, Sunnuntai-, Pirkka-, Viljatuote-, Provena-, Makrobios-, Jytte- ja Finax-merkkisinä. Hyvä valikoima gluteenittomia jauhoja on myös Risentan ja Vuohelan Herkun Farina-tuotesarjoissa. Herkullisia halloumihetkiä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *