Seksielämä

Moni on lukenut seksinovellin, mutta harva tuntee kirjoittajan – Salla Nazarenko: ”Seksifantasiat eivät ole suoraan kirjoittajan omasta elämästä”

Seksinovellin kirjoittaminen on Nazarenkon mukaan alitajunnasta, unista, toisten ihmisten elämästä ja omista kokemuksista ammentamista. 

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock, Om-Arkisto

Seksinovellit muuttuivat salonkikelpoisiksi.

Seksinovellin kirjoittaminen on Nazarenkon mukaan alitajunnasta, unista, toisten ihmisten elämästä ja omista kokemuksista ammentamista. 

Seksinovellit eli kirjoitettuun muotoon puetut kiihottavat seksifantasiat ovat vuosikausia hautautuneet keskustelupalstoille ja senssipalstamaisille verkkosivuille. Aivan viime vuosina ne ovat siirtyneet piiloistaan esiin, kirjakauppoihin ja äänikirjapalveluiden näkyville paikoille.

Lue myös: Kaksplus.fi:n suosituimmat eroottiset tarinat 

Vuonna 2020, koronakeväänä, moni havahtui eristäytyneenä istuskeluunsa. Sosiaalinen elämä väheni ja sen myötä kaikenlainen kosketus, myös seksuaalinen. Erityisesti sinkulle tämä saattoi tarkoittaa totaalikosketusstoppia.

Näistä lähtökohdista syntyi tuona keväänä kirja, Kevät ilman kosketusta. Rakkautta koronan aikaan ( Aula & Co 2021). Siihen nimekäs joukko suomalaisia kirjailijoita ja kirjoittamisen ammattilaisia, etäyhteyden varaan joutuneen kirjoituskurssin osallistujat, on luonut kukin yhden eroottisen novellin.

”Minä painoin heti suuni sen suuhun, olin niin hulluna halusta. Minä työnsin kieleni ahneesti sisään, ja poika vaikutti kömpelöltä mutta innokkaalta.”

Lukija ei tiedä, onko novellin fantasioinut Sampo Marjomaa, Lotta Backlund, Katja Kettu, Markus Leikola vai joku muu kirjoittajista.

Salla Nazarenko teki kirjan kehyskertomuksen. Novellit kirjoitettiin yhteisellä päätöksellä nimettömänä.

– Monet kirjoittajista epäröivät aluksi, osaavatko kirjoittaa seksistä luontevasti. Seksistä kirjoittamisessa kun on se yleinen riski, että lopputuloksesta voi tulla kliseistä ja vaivaannuttavaa. Nimettömänä kynnys madaltui, Nazarenko kertoo.

Lopputuloksen seksinovellit ovat klassista kaunokirjallisuutta, draamaa, kuolemaa ja historiallisessa kehyksessä.

Lue myös: 10 huikeaa seksiasentoa! Näitä jokaisen parin pitää kokeilla

Lotta Backlund. Sampo Marjomaa ja Katja Kettu ovat kirjoittaneet ja julkaisseet seksinovellin.
Lotta Backlund, Sampo Marjomaa ja Katja Kettu ovat kirjoittaneet ja julkaisseet seksinovellin.

Seksinovellikirjana Kevät ilman kosketusta ei ole ainoa laatuaan. Viime vuosina Suomessa on ilmestynyt muitakin saman tyylilajin edustajia, kuten Sita Salmisen Lupa ja Sami Kurosen ja Ilkka Ihamäen Sensuellit iltasadut. He kirjoittavat nimellään.

Eräänlaisena päänavauksena voidaan pitää vuonna 2011 ilmestynyttä salanimi E.L. Jamesin Fifty Shades of Grey -trilogiaa, joka nostatti hetkeksi eroottisen kirjallisuuden todella suureen suosioon. Monet aivan tavallisetkin ihmiset intoutuivat kirjoittamaan seksitarinoita ja tarjosivat niitä myös kustantamoihin.

Monet kokivat, että Fifty Shades of Greyn myötä eroottisen kirjallisuuden lukemisesta tuli ikään kuin salonkikelpoista, eikä sitä tarvinnut enää peitellä ja hävetä.

Nimettömänä tai ei, kirjoitetaanko seksinovellit väistämättä omista fantasioista ja fetisseistä?

Nazarenkon mukaan ei.

– Prosessi on samantyylinen kuin missä tahansa proosan kirjoittamisessa. Tarinaa punoessaan kirjoittaja voi joutua todella jännittäville teille, hypätä aivan toisen ihmisen rooliin ja nahkoihin hahmoja luodessaan.

– Seksinovellin kirjoittamisessa ammennetaan unista, alitajunnasta, toisten ihmisten elämästä, omista kokemuksista. Novellin seksifantasiat eivät ole suoraan omasta elämästäni.

”Tahdot rahoillesi vastinetta, vaikka teen tämän ilman maksua. Sinun nautintosi on minun, minä haluaisin niin kovin kuulla, miten huokailet, miten kätesi hakeutuu kosketukseen.”

Seksistä kirjoittava = seksikirjailija?

Nazarenkolle ei tuottaisi ongelmaa julkaista omat seksinovellit nimellä.

Hän on kirjoittanut seksistä ennenkin. Vuonna 2016 häneltä ilmestyi teos Ihana kiihko omista ja muiden seksikokemuksista. Sen jälkeen osallistuminen seksinovelliprojektiin ei ollut enää juttu eikä mikään.

– Toisaalta jo Ihana kiihko -kirjan ilmestymisen jälkeen yllätyin siitä, että aihe sittenkin oli isoille joukoille niin kuohuttava. Luulin, että seksiaiheisiin oltaisiin jo totuttu.

Seksistä kirjoittamisesta aiheutuva leima on Nazarenkolle myös tuttu:

– Vaikka olin 20 vuotta tehnyt aivan muita asioita, olin kirjan myötä yhtäkkiä seksikirjailija. Toisaalta, jos minut leimataan seksi-ihmiseksi siksi että kirjoitan seksistä, niin mielummin se leima kuin jokin muu tässä maailmassa ja ajassa, jossa on niin paljon murhetta ja väkivaltaa.

Lue myös Kotilieden juttu: Paras seksilelu naiselle x 4

Kustannetut seksinovellit ovat osa laajempaa seksisuhtautumisen muutosta, kokee Salla Nazarenko.
Kustannetut seksinovellit ovat osa laajempaa seksisuhtautumisen muutosta, kokee Salla Nazarenko. Meeri Koutaniemi / Into Kustannus

Seksi on kuitenkin jotain hyvin tärkeää ja kaunista, ihmisyyden ydintä, Nazarenko kokee.

– Olen aina kirjoittanut seksistä avoimesti. En ole sellainen ihminen, joka käyttäisi aikaansa sen miettimiseen, mitä muut minusta ajattelevat. Arvostelijoita riittää aina, teit mitä tahansa.

Nazarenko myös muistuttaa, että paheksunta ja arvostelu kertoo usein arvostelijan omista ongelmista ja estoista seksiin liittyen.

– Intiimit asiat tuovat aina ihmisissä pintaan omia komplekseja ja hankaluuksia. Seksinovelleissa on kuitenkin se hyvä puoli, että niitä ei ole pakko lukea, jos ei koe omakseen.

”Silmiesi vimma ja kaulasi asento kertovat, että enää on turha yrittää viivytellä. Autan itseni uudestaan kynnyksen yli.”

Lue myös: Loppuiko seksi? Näiden asioiden oivaltaminen voi korjata haluttomuuden nopeastikin

Seksinovellit kertovat arkipäiväistymisestä

Nazarenko näkee, että seksinovellien yleistyminen ja suosio liittyy osaksi isompaa kokonaisuutta ja muutosta seksiin suhtautumisessa.

– Kuten kaikki muukin ihmisten monimuotoisuus, myös seksuaalinen monimuotoisuus on tullut arkipäiväisemmäksi. Seksipuhe on laajentunut hyvinvointipuheeksi. Ihmisillä on monipuolinen kokoelma dildoja kotona eikä kukaan enää ajattele, että sooloseksi olisi noloa.

Korona-aika nosti myös seksilelujen kysyntää. Kun muutenkin tilattiin kaikkea netistä, samalla oli helppo laittaa ostoskoriin seksilelu tai pari.

Onko seksi itsessään siis arkipäiväistynyt?

– Tavallaan on, Nazarenko vastaa.

– Kirjailijan tehtävä on nostaa esiin puheenaiheita ja ilmiöitä, tässä tapauksessa fiktiivisten novellien muodossa.

Nazarenko on saanut paljon hyvää palautetta siitä, että seksistä puhutaan.

– Varsinkin näinä vaikeina aikoina toivoisin, että ihmiset hakeutuisivat kaiken sen ilon ja rakkaudellisuuden äärelle, jota seksi pohjimmiltaan on.

Kursivoidut kohdat ovat teoksesta Kevät ilman kosketusta.

X