Terveys

Eija Rantasta, 67, harmittaa puhe vaihdevuosista porttina vanhuuteen – naiseudesta ja erotiikasta ei tarvitse luopua: ”Meillä on mieheni kanssa nykyään kaksin superihanaa”

Eija Rantasta harmittaa, että yli viisikymppiset naiset usein määritellään vain vaihdevuosien kautta ja kaikkia naisen ongelmia selitetään menopaussilla. Hänellä on hyvät kokemukset hormonikorvaushoidosta, ja 67-vuotiaana parisuhde kukoistaa ja elämässä on aikaa omille mieluisille jutuille.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Sampo Korhonen

Vähän ryppyisempi, elämää kokeneempi, armollisempi itseä kohtaan. Muuten Eija Rantanen tuntee olevansa vaihdevuosien jälkeen tismalleen sama Eija kuin ennen.

Eija Rantasta harmittaa, että yli viisikymppiset naiset usein määritellään vain vaihdevuosien kautta ja kaikkia naisen ongelmia selitetään menopaussilla. Hänellä on hyvät kokemukset hormonikorvaushoidosta, ja 67-vuotiaana parisuhde kukoistaa ja elämässä on aikaa omille mieluisille jutuille.

”Voi että ottaa päähän lukea vaihdevuosista. Teksteissä korostetaan vaihdevuosien huonoja puolia; luetellaan kurjia oireita ja puhutaan menopaussista porttina vanhuuteen. Lukija voi uskoa, että elämä loppuu vaihdevuosiin tai että vaihdevuodet tekevät naisesta kiukkuisen, vanhan akan. Höpö höpö, sanon minä.

Vaihdevuosissa nainen luopuu lisääntymiskyvystään, ei minuudestaan eikä naiseudestaan ja kaikista siihen liittyvistä, ihanista asioista. Silti viisikymppiset ja vähän vanhemmat naiset määritellään monesti vain vaihdevuosien kautta, ja kaikkia naisen ongelmia selitetään vaihdevuosilla. Jos olisin kolmekymppinen, neuvoisinkin itseäni hakeutumaan hyvälle, omanikäiselleni naisgynekologille. Naisen elämässä on kaikenlaisia vaiheita, joita vain samaa vaihetta elävä nainen voi ymmärtää. Minä olen saanut rinnalla-kulkijakseni huippuhyvän lääkärin.”

”Meillä on aikaa omille jutuille ja toisillemme”

”En halua vähätellä kenenkään vaikeita vaihdevuosioireita. Useimmiten oireita voi kuitenkin hoitaa, ja kun homma on hoidettu, voi keskittyä nauttimaan elämästä. Meillä on mieheni kanssa nykyään kaksin superihanaa: lapset ovat omillaan, työkiireet eivät kiusaa ja meillä on aikaa omille jutuille ja toisillemme. Välillä mietin, pitäisikö ottaa aikuisilta lapsiltamme avaimet pois yllättävien tilanteiden varalta.

Viimeistään tässä iässä hoksaa, että seksiä voi ja kannattaa harrastaa ihan muista kuin lapsenhankintasyistä. Naisen kyky saada orgasmeja säilyy elämän loppuun asti. Vanhenemiseen liittyy kaikenlaista luopumista, mutta erotiikasta ei kannata luopua, ellei ole pakko – vaihdevuodet eivät ainakaan siihen pakota.”

Lue myös: Seksin ei kuulu loppua vaihdevuosiin – 10 kysymystä ja vastausta vaihdevuosista ja seksistä

Hormonikorvaushoito toi avun oireisiin

”Kymmenen vuotta sitten niveliäni alkoi särkeä. Heräsin joka yö kolmelta ja valvoin viiteen. Pari kertaa ihmettelin kuumia aaltoja. Paino alkoi nousta ja mieli veti matalaksi. Olo ei kohentunut sillä, että siivosin syömisiä, lisäsin liikettä ja hengittelin rauhaa. Vaikka omassa elimistössä tapahtuvien muutosten seuraaminen oli mielenkiintoista, en halunnut pitää paussia hyvästä elämästäni. En halunnut jäädä odottamaan, että oireeni pahenisivat. Pyysin gynekologilta hormonikorvaushoitoa kokeiluun, ja kahdessa kuukaudessa oireet olivat ja myös pysyivät poissa.

Olen käyttänyt hormonikorvaushoitoa kohta kuusi vuotta. Käyn säännöllisesti gynekologilla, mammografiassa ja rintojen ultrassa. Kohtuni ja munasarjani poistettiin pari vuotta sitten, joten käytän pelkkää estrogeenigeeliä. Nyt kokeilen, pärjäisinkö ilman jokailtaista voitelua. Toisaalta mietin, miten estrogeenin käytön lopettaminen vaikuttaa terveyteeni – sehän suojaa esimerkiksi sydäntä. Haluan kuolla mieluummin orgasmiin kuin sydänkohtaukseen.”

X