Terveys

Vaihdevuosioireet yllättivät Sarin 47-vuotiaana – kun hormonikorvaushoito ei sopinut, apua piti etsiä muista keinoista: ”Päätin suhtautua huumorilla”

Sari Mäen, 56, vaihdevuosioireet alkoivat 47-vuotiaana, pari vuotta kohdunpoiston jälkeen. Hormonikorvaushoito ei sopinut hänelle, joten Sari joutui etsimään muita tapoja pärjätä oireiden kanssa.

Teksti:
Virve Järvinen 
Kuvat:
Sampo Korhonen

Kunnon naurusta tulee hyvä olo. – Keski-ikäisistä naisista kertovista Maisa ja Kaarina -sarjakuvista tuli voimanlähteeni ja vertaistukeni, Sari Mäki kertoo.

Sari Mäen, 56, vaihdevuosioireet alkoivat 47-vuotiaana, pari vuotta kohdunpoiston jälkeen. Hormonikorvaushoito ei sopinut hänelle, joten Sari joutui etsimään muita tapoja pärjätä oireiden kanssa.

”Äitini oli kertonut minulle vaihdevuosistaan: kuumista aalloista, huonosta nukkumisesta, väsymyksestä ja aivosumusta. Vaikka tiesin, mitä odottaa, voimakkaat, äkilliset vaihdevuosioireeni yllättivät. Vaihdevuoteni alkoivat jo 47-vuotiaana, kaksi vuotta kohdunpoistosta. Kohtuni poistettiin runsaita vuotoja aiheuttavien myoomien eli hyvänlaatuisten lihaskasvaimien vuoksi.

En voinut käyttää vaihdevuosioireisiini hormonikorvaushoitoa, sillä riskitekijöitä oli liikaa: äidilläni oli todettu rintasyöpä 40-vuotiaana ja minulla on aurallinen migreeni. Hormonikorvaus­hoito lisää jonkin verran rintasyövän riskiä. Hormonaaliset hoidot ehkäisypillereistä alkaen laukaisivat minulla migreenikohtauksen. Vaihdevuosioireet eivät poistu omaa tilannetta surkuttelemalla. Minä päätin suhtautua niihin huumorilla.”

Lue myös: Eija Rantasta, 67, harmittaa puhe vaihdevuosista porttina vanhuuteen – naiseudesta ja erotiikasta ei tarvitse luopua: ”Meillä on mieheni kanssa nykyään kaksin superihanaa”

”Paukuttelin ovia kuin murrosikäinen”

”Kuuma aalto ei katso aikaa eikä paikkaa. Se vyöryi kesken työpäivän sekunneissa päälleni ja teki kasvoistani tomaatinpunaiset. Yöllä se herätti parin tunnin välein. Väsyneenä unohtelin asioita ja minusta tuli kiukkuinen. Lapseni olivat teini-iässä samaan aikaan, kun minä kävin läpi omaa murrosvaihettani ja paukuttelin ovia kuin murrosikäinen. Mieheni on italialainen, mutta vaihdevuosissa minä olin parisuhteemme tulisempi osapuoli.

Viilensin oloani ja säästin paksuimmat villapaidat tuleviin vuosiin. Töissä käytin villatakkia, joka on helppo riisua nopeasti. Ennen nukkumaanmenoa tuuletin makuuhuoneen ja pujahdin viileiden lakanoiden väliin pelkissä pikkuhousuissa. Yöllä jumppasin pussilakanan kanssa: kiskoin sitä vuoroin pois ja vuoroin päälle. En taatusti kärsinyt paikallaan­olon haitoista!

Kovalla pakkasella vilvoittelin parvekkeella. Tuolloin vielä huonosti suomea puhuva mieheni ihmetteli sitä ja totesi, että ’jaa nainen’. Vastasin, että olen jäinen nainen. Nauraa röhötimme yhdessä sitä, kuinka me suomalaiset olemme kovatekoista sakkia.”

Lue myös: Vaihdevuosista voi alkaa uusi, innostava elämänvaihe – näitä asioita on tärkeää pysähtyä pohtimaan, kun mielessä myllertää

Salviatee helpotti kuumotusta

”Tuttu vinkkasi salviateestä. Niin kummalta kuin se tuntuukin, lämmin salviatee helpotti kuumotusta. Kävelylenkit ja kotijumppa kohottivat mielialaa. Terveellinen ruokavalio ei ehkä vaikuttanut suoraan oireisiin, mutta lisäsi jaksamista. Syön mielestäni järkevästi ja säästelen herkkuja.

Pahimmat oireet kestivät kaksi vuotta, ja lieviä oireita minulla oli vielä kuusi vuotta. Viimeisen vuoden ajan niitä tuli satunnaisesti, koko ajan harvemmin. Nyt suhtaudun vaihdevuosiin naisen elämään kuuluvana kokemuksena ja vaiheena. Omat vaihdevuoteni alkavat olla ohi, ja olen yhtä kokemusta rikkaampi.

Vaihdevuodet kokeneena olen voinut tukea omanikäisiäni, vaihdevuosissa vasta olevia ystäviäni. Kun ystävältänikin poistettiin kohtu, kehittelimme mielessämme hysteerisille naisille omaa yhdistystä. Kohdunpoisto on latinaksi hysterectomia.”

Lue myös: Vaihdevuosien hoito onnistuu myös lääkkeettömästi – katso parhaat kotihoitokeinot kahdeksaan piinaavaan vaivaan

X