Terveys

Vaihdevuosista voi alkaa uusi, innostava elämänvaihe – näitä asioita on tärkeää pysähtyä pohtimaan, kun mielessä myllertää

Vaihdevuosiin voi liittyä haikeuden ja luopumisen tunteita. Ne ovat kuitenkin myös hyvä hetki pysähtyä pohtimaan omaa elämää tarkemmin – mitä minulle kuuluu juuri nyt, tämän ikäisenä naisena.

Teksti:
Leeni Peltonen
Kuvat:
Istock

Psykologi muistuttaa, että on tärkeää ottaa vastuu omasta hyvinvoinnistaan.

Vaihdevuosiin voi liittyä haikeuden ja luopumisen tunteita. Ne ovat kuitenkin myös hyvä hetki pysähtyä pohtimaan omaa elämää tarkemmin – mitä minulle kuuluu juuri nyt, tämän ikäisenä naisena.

Itkettää, masentaa, ärsyttää, suututtaa. Jopa 70–80 prosenttia vaihdevuosi-ikäisistä naisista kärsii mielialaoireista. Joskus oireet ovat dramaattisen selkeitä, kun taas joskus vaivaa epämääräisempi paha olo, jonka syytä ei välttämättä itsekään tiedä.

Vaihdevuosioireet johtuvat siitä, että estrogeenin tuotanto hiipuu, kun munasarjojen toiminta heikkenee. Eniten oireita on silloin, kun estrogeenimäärät heittelehtivät. Ei vielä tiedetä tarkasti, miksi estrogeenin väheneminen vaikuttaa myös mielialaan. Kyse on kuitenkin hormonien ja aivojen välittäjäaineiden monimutkaisesta palapelistä.

Lue myös: Premenopaussi voi alkaa jo nelikymppisenä – näistä oireista tunnistat lähestyvät vaihdevuodet

Johtuuko heittelevä mieliala hormoneista vai muun elämän kuormasta?

Hormoneilla on siis iso rooli mielialan säätelyssä, mutta vaihdevuosi-ikäisellä naisella voi olla muitakin syitä psyykkiseen vuoristorataan. Menossa on iso muutosvaihe.

– Vaihdevuodet ovat yksi elämän isoista murrosvaiheista, koska silloin loppuu hedelmällinen elämänvaihe. Toisaalta oikeastaan mikään muu ei tuolloin lopu kuin kyky lisääntyä, johtava psykologi Tuija Turunen Terveystalosta sanoo.

Vaikka vanhenemme tasaisesti koko ajan, vaihdevuodet osoittavat sen monille konkreettisesti. Menopaussin oireet voivat alkaa pikkuhiljaa tai nopeasti, ikään kuin yhdessä yössä. Psykologin mielestä on tärkeää pohtia, mitä vaihdevuosien heittelehtivät mielialat saattavat tarkoittaa: mikä on hormonaalista ja mikä muun elämän kuormaa. Se on oikea hetki pysähtyä pohtimaan elämäänsä ja koettaa erottaa se, mihin voi vaikuttaa ja mihin ei.

– On luonnollista, että tähän vaiheeseen liittyy usein haikeuden ja luopumisen tuntemuksia. Mutta samaan aikaan on hyvä tajuta, että elämää on usein puolet jäljellä. Kysy itseltäsi, mitä minulle nyt kuuluu, juuri tämän ikäisenä ihmisenä, Turunen kehottaa.

On hyvä pohtia, mihin oma identiteetti perustuu

”Nyt kun minua ei enää tarvita äitinä, aloin hetkellisesti pohtia, onko minulla enää mitään virkaa. Vasta kun sain ensimmäisen lapsenlapseni, aloin taas kokea, että minua tarvitaan.”

– Hyödyttömyyden tuntemukset on hyvä tunnistaa. Niiden kautta pääsee pohtimaan, mihin oma identiteetti perustuu. Jos äitiys on ollut hyvin suuri osa sitä, nyt voi vapautua tilaa nauttia muista puolista. Olisi muutenkin hyvä, ettei oma identiteetti olisi vain yhden kortin, kuten pelkän ammatti-identiteetin tai perheroolin, varassa, Tuija Turunen sanoo.

Samaan aikaan kun vaihdevuodet myllertävät naisen kehoa ja mieltä, tapahtuu paljon muutakin. Perhekoko voi muuttua, kun lapset aikuistuvat. Keski-ikäisenä ei ehkä hoivaa enää omia lapsia, mutta huolenpitoa voivat vaatia omat vanhemmat tai lapsenlapset. Myös työelämässä voi olla niin ala- kuin ylämäkiä.

Kun perhe-elämän vaatimukset helpottavat, on mahdollista elvyttää entisiä harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita tai keksiä ihan uusia.

– Kun jotakin loppuu, on tilaa uudelle. Vaihdevuodet voivat siis olla monella tavalla uusi alku ja mahdollisuus.

”Nyt nautin elämästä ja koen olevani tasapainoinen: elän erittäin hyvää aikaa. En haluai­si olla minkään muun ikäinen tai muussa elämäntilanteessa kuin nyt olen.”

Apeaan mielialaan ei pidä tottua ja turtua

Vaihdevuosien moninaisista oireista on joskus vaikeaa päätellä, mikä johtuu mistäkin ja mikä voisi olla paras hoito. Olisikin erityisen tärkeää, että nainen saisi asiantuntevan ja kokonaisvaltaisen arvion voinnistaan ja terveydestään.

Jos epäilet, että kyse on nimenomaan vaihdevuosien aiheuttamista muutoksista, käänny gynekologin puoleen. Jos vaivat johtuvat estrogeenin puutteesta, niihin paras lääke on hormonikorvaushoito. Yleensä estrogeenihoito parantaa nukkumista ja mielialaoireita. Gynekologin kanssa keskustelemalla löytyy paras ratkaisu.

Lue myös: Johanna Vuoksenmaa on hormonikorvaushoitojen iloinen käyttäjä: ”Vaihdevuosi-ikäiset toimivat ihan yhtä järjettömästi kuin murrosikäiset”

– Kokonaisuus on tärkeää arvioida tarkasti. Kaikkea ei pidä panna esimerkiksi stressin piikkiin. Olisi tärkeää erottaa, mikä johtuu mistäkin, psykologi Tuija Turunen sanoo.

Stressinhallintataitoja on toki hyvä opetella, mutta gynekologi osaa arvioida, mitä muuta voidaan tarvita. Jos taustalla on parisuhteen ristiriitoja tai psyykkistä kuormaa, joka vaatii ammattiapua, on hyvä kääntyä psykologin tai psykoterapeutin puoleen.

Joskus paras apu löytyy yhdistelmästä: vaihdevuosi-ikäinen nainen voi tarvita sekä lääketieteellistä että psykologista apua.

Turunen korostaa, että unenpuutteeseen ja apeaan mielialaan ei pidä tottua ja turtua. Apua kannattaa hakea, jos tuntuu, ettei enää ole entisensä ja kärsii tilanteesta.

– Ihmeen moni vain sinnittelee sen sijaan, että hakisi apua. Ja kuitenkin tuelle olisi selvästi usein tarvetta.

”Vaihdevuodet ovat yksi elämän isoista murrosvaiheista, koska silloin päättyy hedelmällinen elämänvaihe. Toisaalta oikeastaan mikään muu ei tuolloin lopu kuin kyky lisääntyä.”

Moni nauttii seksistä enemmän kuin koskaan

Kun hedelmällinen ikä on ohi, ei tarvitse pelätä raskaaksi tuloa. Aikuisten kahdenkeskiselle elämälle on tilaa ja aikaa, kun perheen pikkulapsivaihe on jäänyt taakse.

Vaihdevuodet eivät merkitse seksin loppumista. Fyysisiin muutoksiin, kuten limakalvojen kuivumiseen ja ohentumiseen, on saatavilla hoitoa, myös paikallisesti.

Moni nainen kuitenkin kertoo seksihalujensa vähentyneen vaihdevuosi-iässä. FINSEX-tutkimuksen mukaan etenkin pitkässä parisuhteessa elävien naisten halut vähenevät enemmän kuin miesten. Mieliala vaikuttaa seksihaluihin, joten haluttomuuden taustalla voi olla myös masennusta tai parisuhdeongelmia. Asiaa kannattaa pohtia kumppanin kanssa tai tarvittaessa kääntyä asiantuntijan puoleen. Tyydyttävä seksuaalisuus voi olla moninaista.

Toisaalta osa vaihdevuosi-ikäisistä naisista kertoo nauttivansa seksistä enemmän kuin koskaan.

Jos elämään astuu uusi kumppani, sek­suaalisuuskin alkaa usein kukoistaa. Ja sooloseksiä kannattaa jokaisen harrastaa säännöllisesti – sekä nautinnon vuoksi että terveydellisistä syistä.

”Seksuaalisena olentona olen muuttunut: kun ikää tulee, ei ole enää estoja, ei myöskään raskauden pelkoa. Seksi on parempaa kuin nuorempana.”

Etsi oma voimatekijäsi, josta saat virtaa

Aina ei ole helppoa muistaa huolehtia itsestään. Psykologi Tuija Turunen neuvoo, että tuntemukset on syytä ottaa tosissaan ja että välillä on tärkeää nostaa itsensä ykköseksi.

– Ei tarvitse sietää ja sinnitellä pahan olon kanssa. On tärkeää ottaa vastuu omasta hyvinvoinnistaan. Itsensä saa nostaa hyvällä omallatunnolla ykköseksi. Itselleen saa olla lempeä ja hakea apua – jo tilanteen myöntäminen on tärkeä teko.

Omia konsteja kannattaa käyttää luovasti. Jos elämään saa virtaa avantouinnista tai joogasta, puutarhanviljelystä tai koiranpennun hankkimisesta, se on sinun voimatekijäsi. Pidä siitä kiinni!

”Tähän elämänvaiheeseen liittyy paljon positiivista: mielen tasapaino, huumori, turhan tärkeilyn kariseminen, joustavuus, kokonaisvaltaisuus. Kaikki tämä helpottaa ja tekee elämästä mielekkäämpää.”

Kursivoidut lainaukset teoksesta Leeni Peltonen & Leena Väisälä: Virtaa vaihdevuosiin.

X