– En voi muuttua 22-vuotiaaksi. Enkä edes haluaisi.
Julkkikset

Mari Rantasila ei anna menopaussin rajoittaa itseään: ”Eivät vaihdevuodet tarkoita sitä, että pitäisi kadota tapettiin”

Pari vuotta sitten alkoi luopumisen aika, surun ruuhkavuodet, näyttelijä-laulaja Mari Rantasilan elämässä. Tuli läheisen kuolema ja avioero. Ja vaihdevuodet. – Vaihdevuodet valmistavat naisen kroppaa siihen, että hän ei voi enää lisääntyä.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: Niclas Mäkelä

Annus Horribilis. Näillä sanoilla kuningatar Elisabet kuvaili taannoin ajanjaksoa, jolloin hän kohtasi suuria vastoinkäymisiä.

Mari Rantasila kutsuu samaa ilmiötä nimellä surun ruuhkavuodet. Hänen kohdallaan ne käynnistyivät pari vuotta sitten.

Keski-ikäisellä ihmisellä lasketaan olevan viisi suurta, voimavaroja kuluttavaa käännekohtaa: vanhempien sairastuminen ja kuolema, lapsen itsenäistyminen ja muutto pois kotoa, avioero, oma sairastuminen ja työpaikan menetys.

Marin kohdalle osui näistä kolme. Äiti kuoli, tuli avioero ja ainoa tytär muutti omilleen.

– Alkoi tuntua abrsurdilta, kun surut ja luopumiset seurasivat toistaan. Yritin vain jotenkin selviytyä siinä lumivyöryssä.

”Ei menopaussi minua huononna”

Uuden kodin olohuoneessa on punainen sohva, lepotuoli ja telkkari. Työhuoneessa kosketinsoittimet ja työpöydän ääressä selän jumeja helpottava satulatuoli. Makuuhuoneessa perintösänky ja sitä vastapäätä seinällä äidin tekemiä ja äidiltä saatuja tauluja. Keittiö on pieni, sillä Mari ei edelleenkään nauti huushollaamisesta.

Tärkeä virstanpylväs toipumisessa oli muutto. Mari halusi mahdollisimman pian pois perheen vanhasta asunnosta ja rakentaa uuden tukikohdan itselleen. Se tapahtui loppuvuodesta 2017. Koti alkoi nopeasti tuntua kodilta, mutta jotakin sieltä puuttuu.

– Eniten ikävöin fyysistä läheisyyttä. Aamulla herätessä kukaan ei ole ihossa kiinni.

Mari sanoo suoraan, että keski-ikäinenkin nainen kaipaa yhä läheisyyttä ja seksiä. Seksiin ei välttämättä tarvitse toista ihmistä, läheisyyteen tarvitsee. Mutta kuinka järjestää se?

Kumppanin löytyminen yli viisikymppisenä ei ole ihan helppo rasti. Marin mukaan ikätoverit ovat usein joko varattuja, alkoholisoituneita tai elämän katkeroittamia. Nuoremman miehen kanssa seurustelussa taas on se riski, että tämä haluaa vielä lapsia.

Tutkitusti miesten mielestä seksuaalisesti puoleensavetävin on 22-vuotias nainen. Siis kaiken ikäisten miesten mielestä. 56-vuotias Mari uskoo, ettei hänen parasta ennen -päiväyksensä ole todellakaan vielä umpeutunut.

– Omasta mielestäni näytän yhä hyvältä. Voin pitää huolta itsestäni ja rakastaa itseäni, mutta en voi muuttua 22-vuotiaaksi. Enkä edes haluaisi.

– Vaihdevuodet valmistavat naisen kroppaa siihen, että hän ei voi enää lisääntyä. Siksi me pystymme usein sisäistämään vanhenemisemme miehiä paremmin. Mutta ei menopaussi minua huononna. Tämä on vaihe elämässä siinä missä murrosikäkin. Apteekista ja aikuisten lelukaupoista saa kaikenlaista apua ja virikettä. Eivät vaihdevuodet tarkoita sitä, että pitäisi kadota tapettiin.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Miia Siistonen. Jutussa Mari Rantasila kertoo kertoo muun muassa yllättävästä avioerostaa, äidin kuolemasta ja tyttären itsenäistymisestö ja siitä, miten annus horribilisistä selviydytään. Lue koko juttu Annasta 50/2019 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X