Terveys

Lääkäri ei aluksi pitänyt Ullamaijan outoja vatsaoireita hälyttävinä – sitten tuli pysäyttävä syöpädiagnoosi

Vuosikymmenten ajan sairauden kokemista tutkinut Ullamaija Seppälä, 64, asettui ammattirooliinsa saatuaan itse syöpädiagnoosin. Tieto ei lisännyt tuskaa vaan auttoi häntä sietämään epävarmaa tilannetta.

Teksti:
Anneli Juutilainen
Kuvat:
Sampo Korhonen, Ullamaija Seppälän kotialbumi

Ullamaija Seppälä halusi kirjoittaa teoksen, joka voisi auttaa muita syöpäpotilaita.

Vuosikymmenten ajan sairauden kokemista tutkinut Ullamaija Seppälä, 64, asettui ammattirooliinsa saatuaan itse syöpädiagnoosin. Tieto ei lisännyt tuskaa vaan auttoi häntä sietämään epävarmaa tilannetta.

Ei kai auta muu kuin mennä työterveyslääkärin vastaanotolle, ajatteli dosentti, vanhempi yliopistonlehtori Ullamaija Seppälä, 64, syyskuussa 2019. Hän oli tuntenut olonsa tavallista huonommaksi. Lisäksi kilojen kariseminen ilman syytä kummastutti häntä.

Epämääräiset vatsaoireet olivat vaivanneet jo kuukausien ajan. Vatsa oli usein sekaisin, sitten taas kovana. Temppuileva maha alkoi vaikuttaa siihen, minne hän uskalsi lähteä.

– Opin skannaamaan eri tilaisuuksissa, missä lähin naistenhuone sijaitsee, Ullamaija muistelee.

Työterveyslääkäri oli poissa, mutta Ullamaija sai ajan yleislääkärille. Tämä ei ollut huolissaan vaan puhui vain ylävatsavaivoista. Oireet eivät kuitenkaan hellittäneet, ja Ullamaijan epäilys kasvoi.

Ullamaija tajusi vähitellen, että kyseessä on vakava sairaus.
Ullamaija tajusi vähitellen, että kyseessä on vakava sairaus. © Sampo Korhonen

Lokakuussa hän sai ajan omalle työterveyslääkärilleen, joka suhtautui tilanteeseen vakavasti ja määräsi hänet tähystystutkimukseen. Heti sen alkuvaiheessa huomattiin, että suolessa oli isokokoinen syöpäkasvain.

Ensimmäinen diagnoosi oli sigmasuolen eli paksusuolen syöpä. Näytti siltä, että kasvain olisi kohtalaisen helposti hoidettavissa. Uusissa kuvantamistutkimuksissa marraskuussa kävi kuitenkin ilmi, että kyseessä olikin neljännen asteen peräsuolen syöpä. Se oli levinnyt myös imusolmukkeisiin ja kohdunkaulaan.

– Rupesin vähitellen tajuamaan, että kyseessä onkin todella vakava sairaus ja että siitä selviytyminen ei ole lainkaan varmaa.

Diagnoosin muuttuminen moneen kertaan vakavammaksi ja epätietoisuus tulevasta tuntuivat pahalta. Silti Ullamaija päätti yrittää luottaa terveydenhuollon ammattilaisiin.

– Olen järki-ihminen ja ajattelin, että tätä tämä nyt sitten on – tämän tiedon kanssa on oltava ja jotenkin elettävä. Ja toivottava vain, että kaikki menee hyvin.

Ullamaija heittäytyi ammattirooliinsa

Kiinnostavaa. Niin Ullamaija huomasi ajattelevansa toivuttuaan viimeisimmän diagnoosin aiheuttamasta ensijärkytyksestä.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X