Ihmiset ja suhteet

Tältä lapsettomuus tuntuu – näin 5 tunnettua naista kuvailee

Lapsettomuus voi aiheuttaa yhdelle ulkopuolisuuden tunnetta, toiselle myös valtavaa kipua. Viisi suomalaista naista kertoo, miltä lapsettomuus tuntuu.

Teksti:
Karoliina Kakko
Kuvat:
OM-arkisto

Tunnetut suomalaisnaiset kertovat, miten ovat käsitelleet omaa lapsettomuuttaan.

Lapsettomuus voi aiheuttaa yhdelle ulkopuolisuuden tunnetta, toiselle myös valtavaa kipua. Viisi suomalaista naista kertoo, miltä lapsettomuus tuntuu.

Tv- ja radiojuontaja Susanna Laine kertoi Annan haastattelussa joutuvansa perustelemaan lapsettomuuttaan. Hän kertoi rakastavansa lapsia ja kokevansa hetkittäin voimakkaasti voivansa olla jonain päivänä äiti. Sitä, miksi hän ei ole tullut tarttuneeksi asiaan, hän ei tiedä.

”En koe surua lapsettomuudesta, mutta välillä koen yhä jonkinlaista ulkopuolisuuden tunnetta. Minulla jää jokin osa-alue elämästä kokematta ja näkemättä, mutta toisaalta tässä elämässä eivät kaikki vaan saa kokea kaikkea”, Susanna pohti kesällä 2022.

Elämässä kaikki eivät saa kokea kaikkea, Susanna pohti vanhemmuudesta Annan haastattelussa.
Elämässä kaikki eivät saa kokea kaikkea, Susanna pohti vanhemmuudesta Annan haastattelussa.

Nelikymppisenä Susanna kertoi miettineensä elämän merkityksellisyyttä ja sitä, mitä varten olemme täällä. Samalla hän pohti, onko merkityksen tunnetta, kun ei ole jälkikasvua ja mistä merkityksellisyyden voi silloin löytää.

Hän kertoi oivaltaneensa, että elämä itsessään on jo merkityksellistä. Ajatus siitä, että saamme olla ja elää täällä, on auttanut.

Marja Putkisto

Hyvinvointiyrittäjä Marja Putkisto piti jo nuorena tyttönä selvyytenä, että hän hankkii perheen ja mielellään useampia lapsia. Hän kertoi vastikään Annan haastattelussa, että halusi oppia olemaan parempi äiti kuin hänen omansa oli ollut.

Lapsen saaminen noin 18 vuotta sitten on onnellisin asia, jonka hän on kokenut. Sitä edeltänyt prosessi oli kuitenkin pitkä ja raskas.

”Olen tajunnut, että lapsettomuus on valtava bisnes.”
”Olen tajunnut, että lapsettomuus on valtava bisnes.”

Naimisiin mentyään Marja sai huomata, että raskaaksi ei tullakaan tilaamalla.

”Suhtauduin ensin asiaan huolettomasti: jos raskaus ei onnistu, menen keinohedelmöitykseen ja kaikki hoituu.”

Marja kävi hoidon läpi useaan kertaan viiden vuoden aikana. Se oli melkoista vuoristorataa ja hän joutui pettymään uudestaan ja uudestaan.

”Surin jokaista epäonnistunutta hoitoa sydämeni pohjasta. Kivuliaimpia olivat raskaudet, jotka ehtivät pisimmälle.”

Marja yllättyi, kuinka syvästi hoidot vaikuttivat paitsi mieleen myös kehoon.

Lapsettomuushoitojen jälkeen hän joutui kuntouttamaan itsensä uudelleen. Lääkäri kuvaili, että Marjan keho oli kokenut kunkin hoidon kohdalla saman kuin olisi läpikäynyt raskauden.

”Olen onnellinen siitä, että valitsin mieheni kanssa adoption. Ero biologisen lapsen ja adoptiolapsen välillä on oikeastaan odotusajan pituus. Äitiys on isompi asia kuin lapsen kantaminen.”

Marja odotti tytärtä kolme vuotta ja valmistautui äitiyteen huolellisesti. Hän jaksoi uskoa, että jossakin odottaa lapsi, jolle Marja olisi juuri oikea äiti.

”Haluan puhua tästä nyt kuusikymppisen elämänkokemuksella. On tärkeää, että adoptioäitiys nousee yhtä arvokkaaksi vaihtoehdoksi kuin biologinen äitiys ja että lapsettomuushoitojen rankkuus tunnustetaan.”

Sirpa Suutari-Jääskö

Tanssitaiteilija Sirpa Suutari-Jääskö kertoi syksyllä 2023 Annalle saaneensa jo varhain näyn: hän ei tule saamaan lapsia. Hän yritti pitkään kätkeä asian tietoisuudestaan. Kilpauran aikana häneltä jäivät kuukautiset kovan treenaamisen takia välillä pois.

”Myöhemmin syytin itseäni siitä, etten puuttunut tilanteeseen ajoissa.”

Kun pariskunta alkoi yrittää lasta, raskaudet päättyivät jo alkuvaiheessa. Kolmannella kerralla he ehtivät jo kertoa ilouutisen perheilleen, kunnes seuraavana päivänä tuli keskenmeno.

”En kai toipunut siitä täysin koskaan.”

Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen kokevat olevansa etsijöitä ja seikkailijoita.
Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen joutuivat päästämään perhehaaveesta.

Sirpa ei halunnut halunnut puhua asiasta kenenkään kanssa, vaan hän omaksui roolin tanssidiivana, joka ei jouda tekemään lapsia. Se johti siihen, että hän sai kuulla tölväisyjä itsekkäästä elämäntavasta.

”Kaikki eivät tajua, millainen kipu lapsettomuuden takana voi olla.”

Satu Taiveaho

Poliitikko Satu Taiveaho kertoi Annan haastattelussa vuonna 2018 haaveilevansa omasta lapsesta. Satu on kahden lapsen sijaisäiti.

”Pieni toivonkipinä, etäinen kaipuu elää jossain taustalla, vaikka nyt keskitynkin näihin lapsiin.”

Vuonna 2020 Satu kertoi Annalle, että onnellisinta aikaa hänen elämässä oli toistaiseksi ollut vuosi, jonka hän vietti kotona saatuaan ensimmäisen lapsen hoidettavakseen.

”Poika oli kymmenen kuukautta, kun hän tuli meille. Hetki oli monien vuosien toiveiden täyttymys. Aika vauvan kanssa kotona oli ihanaa.”

Satu Taiveahon elämään on mahtunut tänä vuonna monta muutosta.
Satu Taiveaholle sijaislapset ovat tuoneet suurta onnea.

Vuoden kuluttua perheeseen saatiin vielä kolmevuotias tyttö, ja Satu oli lasten kanssa kotona, kunnes poika täytti kolmen.

Lapset toivat lohtua myös järkyttävään pettymykseen, jonka Satu oli kokenut, kun pitkä adoptioprosessi karahti kiville Antti Kaikkosen vaalirahakohun ja rikostuomion seurauksena. Satu kokee edelleen olevansa lähes oikeusmurhan uhri.

”Menetin hartaasti odottamani oman lapsen syistä, joihin minulla itselläni ei ollut mitään osallisuutta.”

Vielä kerran Sadun äitiyden kaipuun haavaa koeteltiin, kun hän sai varhaisen keskenmenon syksyllä 2017.

”En odottanut enkä uskonut voivani enää tulla raskaaksi. Vaikka oli ihanaa kokea edes lyhyt raskaus, se herätti haikeita toiveita, joista olin jo monta kertaa luopunut.”

Ellen Jokikunnas

Juontaja Ellen Jokikunnas halusi äidiksi jo nuorena. Hän kertoi Annalle vuonna 2018 tienneensä jo kolmikymppisenä, että lasten saaminen ei olisi hänelle yksinkertaista. Hän oli ollut lapsettomuustutkimuksissa 27-vuotiaana, ja ensimmäiset hedelmöityshoidot tehtiin hänelle alle 30-vuotiaana.

”Minulla todettiin molempien munanjohtimien tukos. Umpisuoleni leikattiin, kun olin teini-ikäinen, ja munatorveni ovat saattaneet vaurioitua leikkauksen yhteydessä. Mutta se voi olla synnynnäistäkin. Syytä ei varmuudella voi tietää.”

Ellen kertoi Annan haastattelussa vuonna 2021 salailleensa miehensä kanssa pitkään lapsettomuuteen liittyvää kipua, kunnes päättivät puhua siitä avoimesti julkisuudessa.

Ellen Jokikunnas
Ellen Jokikunnas odottaa puolisonsa kanssa adoptiolasta.

Ellenin ja Jarin ensitreffit olivat toukokuussa 2010. He aloittivat koeputkihedelmöityshoidot vielä samana vuonna. Pariskunta oli ollut lapsettomuushoidoissa 6,5 vuotta.

”Viimeisten vuosien aikana puhuimme monta kertaa, että onko tässä enää mitään järkeä. Kannattaako jatkaa. Kun lopulta teimme päätöksen, että lopetamme hoidot, olo keveni heti. Sain yhtäkkiä hirveästi uutta energiaa ja elämäniloa.”

Yli kymmenen vuoden ajan Ellen oli toivonut lasta miehensä kanssa. Pariskunta hakeutui adoptiojonoon, jotta heistä jonain päivänä tulee vanhempia.

Tieto siitä, että vielä he ihan oikeasti saavat lapsen, on pyyhkäissyt pois tumman pilven Ellenin yltä.

X