Terveys

Monia lääkkeitä on tutkittu pelkästään miehillä – ja siksi annostus voi olla naisille liian suuri

Lääkkeiden annostelu on naisille ja miehille sama, vaikka tosiasiassa nainen ei välttämättä tarvitse yhtä suurta lääkemäärää kuin mies. Tulevaisuudessa lääkkeiden annostukset voivat muuttua.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock

Lääkkeiden annostelu ei katso sukupuolta, ja sillä voi olla seurauksia.

Lääkkeiden annostelu on naisille ja miehille sama, vaikka tosiasiassa nainen ei välttämättä tarvitse yhtä suurta lääkemäärää kuin mies. Tulevaisuudessa lääkkeiden annostukset voivat muuttua.

Lasten lääkkeiden annostelussa huomioidaan lapsen paino, mutta aikuisten lääkkeissä annostelumäärä on jokaiselle sama. Ja tämä määrä on säädetty miehen kehon mukaan. Lääkeannokset voivatkin olla naisille liian suuria.

– Miehen kehossa on enemmän verta kuin naisen: naisella on 80 prosenttia miehen verivolyymista. Myös naisten ja miesten aineenvaihdunta on erilaista. Naisella suolen liike on hitaampi ja myös munuaiskierto on hitaampaa, kertoo naistentautien professori Terhi Piltonen Oulun yliopistosta.

Näistä syistä lääkettä kertyy naisen elimistöön suhteessa enemmän kuin miehen, kun lääkeannos on tismalleen sama.

Naisten ei kuitenkaan Piltosen mukaan tarvitse olla huolissaan siitä, että heille annostellaan lääkkeitä kuin miehille.

– Monesti lääkkeet kuitenkin aloitetaan pienemmillä annoksilla ja annoksia nostetaan vähitellen. Voi olla, että lääkeannosta ei naisella lopulta nosteta niin suureksi kuin miehellä.

Jos kyse on lääkkeestä, jonka annosmäärä on aina sama, vakavia seurauksia ei silloinkaan tarvitse yleensä pelätä. Yläkantissa oleva annostelu voi kuitenkin aiheuttaa naiselle sivuoireita.

– Sivuoireista kannattaa aina kertoa lääkärille. Etenkin silloin, jos ne ovat hankalia tai eivät väisty.

Lue myös Kotiliesi.fi: Monien eri lääkkeiden syöminen samaan aikaan voi olla riski terveydelle – näin vältyt haitoilta

Lääkkeitä on tutkittu pitkälti vain miehillä

Syynä siihen, miksi lääkkeiden annostelu on säädetty mieskehon mukaan, on lääkkeiden kehityskaari. Monia lääkkeitä on kehitetty ja tutkittu hyvin homogeenisella populaatiolla: pelkillä miehillä. Koska naisilla on kuukautiskierto ja mahdollisuus tulla raskaaksi, on ajateltu, että mies on helpompi malli lääketutkimukselle.

– Tällä verukkeella naiset on jätetty pois lääkkeiden kehityksestä, vaikka aika monta vuotta naisen elämästä onkin sellaisia, jolloin raskautta ei yritetä. Varmaankin myös rahalla on ollut vaikutusta asiaan, Piltonen sanoo.

Aikaisemmin lainsäädäntö ei velvoittanut ottamaan tutkimuksissa huomioon kaikkia lääkkeen kohderyhmiä, ja kun lääkettä ei ole ollut pakko testata kuin toisella sukupuolella, lääkefirmat ovat säästäneet rahaa.

Uusien lääkkeiden annostelu voi muuttua

Nykyisin EU:ssa lainsäädäntö velvoittaa ottamaan kaikki potilasryhmät mukaan lääketutkimuksiin. Kenties tulevaisuudessa uusien lääkkeiden annosteluohjeissa nähdäänkin muutoksia.

Vanhojen, pitkään käytössä olleiden lääkkeiden annostelua tuskin tullaan muuttamaan.

– Kuka sen työn tekisi, se on hyvä kysymys.

Toisaalta, vaikka naiset olisivat mukana lääkettä tutkittaessa ja kehitettäessä, sekään ei välttämättä ole avain onneen. Naisen kehon toimintaa ei aina huomioida riittävästi.

Esimerkiksi kun havaittiin, että koronarokotteet sekoittivat monen naisen kuukautiskiertoa, ja syytä alettiin selvittää, kävi ilmi, ettei rokotteen vaikutuksista kuukautiskiertoon oltu rokotteen testivaiheeseen osallistuneilta naisilta edes kysytty.

X