Ruoka

Uunihauki oli teatteridiiva Sylvi Salosen bravuuri – tässä annoksessa hehkuvat suomalaisen kesän parhaat maut

Teatterineuvos Sylvi Salonen eli näyttävästi ja rakasti hyvää ruokaa. Hänen kuuluisa uunihaukensa on rustiikkinen ja rehevä kesäruoka.

Teksti:
Anna Muurinen
Kuvat:
Sampo Korhonen ja Otavamedia

Sylvi Salonen tapasi pyytää itse hauet kuuluisaan uuniruokaansa.

Teatterineuvos Sylvi Salonen eli näyttävästi ja rakasti hyvää ruokaa. Hänen kuuluisa uunihaukensa on rustiikkinen ja rehevä kesäruoka.

Teatteridiiva Sylvi Salonen syntyi Porin Toejoella, joka kuului vielä siihen aikaan Ulvilaan. Räätälin tytär kiinnostui jo lapsena teatterista ja pääsi avustajaksi Porin teatteriin, sillä peloton tyttö oli kuin syntynyt näyttämölle. Nuori Sylvi ehti käydä talouskoulun ennen kuin estradin imu tempaisi hänet opintieltä lopullisesti, ensin Poriin, sitten Tampereelle.

Tampereen Työväen Teatterissa näyttävä ja laulutaitoinen esiintyjä puhkesi todelliseen kukkaan, kun hän pääsi loistamaan operettitähtenä.

Rakkaus hyvään ruokaan ja elämän nautintoihin kuului oleellisena osana taiteilijan persoonaan. Sylvi Salonen pukeutui huomiotaherättävän tyylikkäästi ja kuului muun muassa Paistinkääntäjien ritarikuntaan, Chaîne des Rôtisseurs -järjestöön, jossa hän sai Dame de la Chaîne -käädyt.

Tarinan mukaan estradien suuri diiva ei suosionsa suurimpinakaan vuosina karsastanut käytännön töitä ja kalasti mökillä uuniruokaan tarvitsemansa hauetkin itse. Monet hänen rakastetummista rooleistaan, kuten Tankki täyteen -sarjan Emmi Vilén olivatkin reheviä kansannaisia.

Lue myös: Viktoriankiisseli on ”maailman ihanin jälkiruoka”, ylisti näyttelijä Tarmo Manni – katso klassikko-ohje!

Sylvi Salosen uunihauessa maistuu tuore tilli ja maustekurkut. © Sampo Korhonen ja Otavamedia
X