Ruoka

Kastike kanalle – helpot jogurttikastikkeet ja muut suosikit, kun ruokalistalla on taas broileria

Kastike kanalle voi olla kermapohjainen, raikkaan sitruunainen tai vihervoimaisen yrttinen. Kastikkeen avulla voi helposti muuttaa koko aterian makumaailman. Nappaa parhaat reseptit ja ideat!

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Kastike kanalle valmistuu parhaimmillaan muutamassa minuutissa ja nostaa maun ihan toiselle tasolle.

Kastike kanalle voi olla kermapohjainen, raikkaan sitruunainen tai vihervoimaisen yrttinen. Kastikkeen avulla voi helposti muuttaa koko aterian makumaailman. Nappaa parhaat reseptit ja ideat!

Kastike kanalle onnistuu monella tapaa – helpoimmillaan simppelisti sekoittamalla ainekset yhteen. Kermainen kastike sopii parhaiten täyteläisiin kana-aterioihin kun taas currykastike tuo kanaan enemmän potkua ja makua. 

Tässä reseptejä ja vinkkejä broilerin kastikkeisiin, maustevoita ja salsoja unohtamatta.

Yrttikastikkeet kanalle

Tuoreilla yrteillä maustetut kastikkeet ovat raikas vaihtoehto kanalle ja ne sopivat erityisen hyvin tuhdin grillibroilerin makuun. Yhdistele yrttejä monipuolisesti ja käytä niitä nuukailematta. Kastikkeen pohjaksi sopii parhaiten laadukas oliiviöljy, johon raikkautta saa sitruunamehulla tai tilkalla etikkaa. 

Pohjoisafrikkalainen vihreä chermoula-kastike on loistava kalaruokien kumppani, mutta se sopii hyvin myös grillatun broilerin pariksi. Kastikkeessa loistavat tuoreet yrtit, kuten korianteri ja lehtipersilja, jotka saavat ryhtiä pannulla paahdetuista juustokuminan- ja korianterinsiemenistä sekä valkosipulista. Mittaa mausteet oliiviöljyn ja sitruunamehun kanssa mortteliin ja jauha rouheaksi. Kun ainekset eivät ole aivan hienoksi jauhettuja, ne pääsevät paremmin oikeuksiinsa.

Chimichurri muistuttaa chremoulaa ja on sekin maukas kastike kanalle. Tässä ohjeessa korianterin ja lehtipersiljan seurana on tuoretta oreganoa sekä ronskisti punaviinietikkaa. Maku saa olla ronskisti hapan. 

Grillibroilerin makuun sopii myös salsa verde, johon upeaa umamia tuovat anjovisfileet. Lehtipersiljan seurana on raikasta minttua sekä basilikaa. Myöskään tätä yrttikastiketta ei kannata jauhaa aivan hienoksi, vaan mieluummin hienontaa ainekset ronskisti veitsellä.

Kastike kanalle: Jogurtti- ja kermaviilipohjaiset kastikkeet

Yrttikastikkeiden ohella myös jogurttipohjaiset kastikkeet ovat maittavia vaihtoehtoja  erityisesti grillatulle kanalle, mutta myös kanavartaille sekä broilerin jauhelihasta valmistetuille pihveille. 

Tarjoa grillikanan kanssa esimerkiksi kreikkalaista tsatsikia, feta-jogurttikastiketta tai manteleilla rikastettua mausteista jogrttikastiketta.

Kanan jauhelihasta voi valmistaa arkiaterialle esimerkiksi kebakoita tai pihvejä. Nostat simppelin arkiruoan hetkessä luksusluokkaan, kun valmistat kaveriksi jogurtti- tai kermaviilipohjaisen kastikkeen. Mausteeksi riittää sitruuna ja sinappi tai tilkka chilikastiketta. Aikaa valmistukseen menee vaivaiset kaksi minuuttia. 

Jos kaipaat arkiaterialle astetta eksoottisempia makuelämyksiä, valmista kastike broileripihveille jogurtista, mangochutneystä ja sitruunamehusta. 

Kastike kanalle: Kermapohjaiset kastikkeet

Kermapohjaiset kastikkeet sopivat erityisen hyvin paistetuille broilerinpihveille. Helpoimmillaan kastikkeen voi valmistaa samalla pannulla fileepihvien kanssa. Kaada pannulle kerma ja lisää mausteeksi esimerkiksi sitruunaa ja kurkumaa sekä tilkka kanafindia tai vaikkapa rakuunaa

Julia Childin konstailemattoman kananpoika-annoksen salaisuus on kerma, viini ja voi. Kastikkeen pohja syntyy lihaliemestä, kuohukermasta ja portviinistä. 

Valmista kastike kasviksista, hedelmistä tai pähkinöistä

Kastike kanalle voi olla myös vihanneksista tai hedelmistä valmistettu. Savustettu munakoisotahna sopii Lähi-idän tyyliin maustetulle broilerille. Grillibroilerin kylkeen kannattaa valmistaa tulista romescokastiketta, jonka pääraaka-aine on paahdettu paprika. 

Aasialaiseen makumaailmaan puolestaan pääsee käsiksi, kun grillattujen kanavartaiden kanssa tarjoaa pähkinäistä sataykastiketta tai samettista avokadokastiketta

Kastikkeen sijaan voi välillä tarjota myös mojovan mausteista salsaa. Pico de gallo eli tuoretomaattisalsa on tuttu texmex-pöydästä, mutta loistava lisuke myös vaikkapa kokonaisena grillatulle siideribroilerille.

Muut kastikkeet kanalle

Hapanimeläkastike on kiinalaisen keittiön luottopakki. Hapon ja makeuden harmoninen suhde löytyy ahkerasti maistelemalla. Hapanimeläkastike toimii vaikkapa vokkikastikeena, lihan, kalan, kanan, riisin ja nuudelien kanssa.

Hienostunut madeirakastike puolestaan toimii viikonloppuaterialla paahdetun kananpojan kanssa. 

Joskus on syytä unohtaa klassinen kastike kanalle ja tarjota sen sijaan perinteistä maustevoita. Café de paris -maustevoi on ihana makulisä uunissa meheviksi paahtuneille broilerin koipireisille. Sen mausteluettelo on pitkähkö, mutta suurin osa mausteista löytyy todennäköisesti jo kotoa.

Lue lisää Kotiliesi.fi: Mitä tehdä kanasta? Kurkkaa Kotilieden suosituimmat kanareseptit

X