Terveys

Kiiran, 28, munasarjoista löydettiin appelsiininkokoinen kasvain: ”Endometrioosi on sairaus, ei pelkkä naisten vaiva”

Vuosia kestäneet kivut paljastuivat endometrioosiksi, kun Kiira Kokkinen oli 26-vuotias. Diagnoosi sai pelkäämään, ettei hän koskaan tulisi äidiksi.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Kiira Kokkisen Kotialbumi

– On tärkeää, että asioista puhutaan oikeilla nimillä, eikä vaan menkkakipuina, Kiira sanoo.

Vuosia kestäneet kivut paljastuivat endometrioosiksi, kun Kiira Kokkinen oli 26-vuotias. Diagnoosi sai pelkäämään, ettei hän koskaan tulisi äidiksi.

Kipu astui elämään 12-vuotiaana, kun Kiira Kokkinen sai ensimmäiset kuukautisensa. Monien muiden tavoin myös Kiira oli oppinut, että kuukautisten kuuluu sattua. Kiiran kipu oli lamauttavaa ja aiheutti unettomuutta.

– Olin 15-vuotias, kun pyörryin koulussa kuukautiskivun takia. Kipu oli niin kova ja vuoto runsasta, että minulle soitettiin ambulanssi, koska ei tiedetty, mistä oireet johtuivat, Kiira, 28, kertoo.

Munasarjoista löytyi kaksi pesäkettä

Teini-ikäisenä Kiiralla todettiin kuukautishäiriö, mutta varsinaista syytä kipuun ei löydetty. Pahat kuukautiskivut jatkuivat aikuisiälle asti. Mahakipua tutkittiin lääkärissä monta kertaa: Epäiltiin sappikiviä sekä ärtyneen suolen oireyhtymää. Työterveydessä sanottiin, että mahan turvotus johtui maitoallergiasta.

Syksyllä 2018 Kiira etsi oireisiinsa selitystä netistä, kun hän alkoi epäillä sairastavansa endometrioosia. Endometrioosissa eli kohdun limakalvon sirottumataudissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella. Oireisiin lukeutuvat esimerkiksi kovat kuukautiskivut, vuotohäiriöt sekä yhdyntäkivut, mutta endometrioosi voi olla myös täysin oireeton.

Kiiran epäily vahvistui oikeaksi tammikuussa 2019, kun gynekologi löysi munasarjoista kaksi suurta endometrioosipesäkettä. Diagnoosin saadessaan Kiira Kokkinen oli 26-vuotias ja kärsinyt kovista kuukautiskivuista lähes 15 vuotta.

– Minulla oli massaa munasarjojen ympärillä todella paljon, yhteensä 17 senttiä. Toinen pesäkkeistä oli appelsiinin kokoinen. Munasarjani olivat myös solmussa ja tulehtuneet. Ne eivät pysyneet paikallaan, vaan vetäytyivät piiloon toisiaan kohden. Gynekologini laittoi minut taksilla suoraan sairaalaan, Kiira muistelee.

Helpotusta oireisiin leikkauksella

Endometrioosia ei voida täysin parantaa, mutta sen oireita voidaan hoitaa. Oireita lievitetään tulehduskipulääkkeillä sekä hormonaalisilla lääkkeillä, kuten yhdistelmäehkäisypillereillä, hormonikierukalla tai minipillereillä.

Osalla potilaista pesäkkeet joudutaan poistamaan leikkauksella. Endometrioosileikkaus on vaihtoehto muun muassa tilanteessa, jossa muista hoitokeinoista ei ole apua.

”Munasarjani olivat menneet uudelleen solmuun.”

Kiiralle tehtiin endometrioosileikkaus neljä kuukautta diagnoosin jälkeen, toukokuussa 2019. Ennen operaatiota pesäkkeitä yritettiin pienentää keltarauhashormonilla.

Endometrioosi jaetaan kolmeen eri tyyppiin pesäkkeiden sijainnin perusteella. Kiiralla todettiin syvä endometrioosi, sillä kohdun lisäksi kasvaimia löytyi tutkimuksissa myös virtsarakosta ja palleasta. Aggressiivinen, syvä endometrioosi kasvaa helposti takaisin leikkauksesta huolimatta.

– Kivut lähtivät leikkauksen jälkeen pois ja olivat poissa noin puoli vuotta.  Kun puolen vuoden jälkeen leikkauksesta päätin poistaa kierukan ja ottaa e-pillerit käyttöön, huomattiin, että minulla oli kasvanut uutta kasvustoa ja munasarjani olivat menneet uudelleen solmuun, Kiira kertoo.

Kiira Kokkinen: ”Ajattelin, etten tulisi koskaan saamaan lapsia”

Endometrioosi voi aiheuttaa lapsettomuutta. Heti endometrioosileikkauksen jälkeen myös Kiiraa ja hänen puolisoaan kehotettiin yrittämään lasta puolen vuoden sisällä.

– Olen aina halunnut lapsia ja kun sain tietää sairastavani endometrioosia, se oli todella kova paikka. Ajattelin, etten tulisi koskaan saamaan lapsia.

Pari päätti kuitenkin odottaa, sillä elämäntilanne raskaudelle ei ollut oikea. He olivat menossa naimisiin ja hääsuunnitelmat olivat yhä kesken.

Huhtikuussa 2020, vuosi leikkauksen jälkeen, Kiira lopetti e-pillerien syömisen. Lapsettomuusklinikalla selvisi, että Kiiran toinen munasarja oli täynnä endometrioosia, eikä luultavasti toimisi laisinkaan.

”En meinannut uskoa, että joudumme suoraan hedelmöityshoitoihin.”

Pariskunta sai klinikalta suoran lähetteen IVF-hoitoihin eli koeputkihedelmöitykseen.

– Kun kuulin, että joudumme suoraan hedelmöityshoitoihin, en meinannut uskoa sitä. Se oli todella rankkaa minulle. Aloin miettiä, haluanko mennä hoitoihin, koska pelkäsin, että hormonit räjäyttäisivät endometrioosin todella pahaksi.

Hoitojen oli suunniteltu alkavan syyskuussa 2020. Siksi olikin iso yllätys, kun Kiira huomasi olevansa raskaana loppukesästä.

– Lääkärini sanoi, että on ihmeellistä, että tulin raskaaksi edes ensimmäisellä kerralla. Jos olisin odottanut vielä pari vuotta, en välttämättä olisi tullut.

Parin esikoistytär syntyi maaliskuussa 2021. Raskausaika ja synnytys sujuivat hyvin, eikä endometrioosi aiheuttanut kipua tai muita fyysisiä oireita. Henkisesti odotusaika oli kuitenkin raskasta.

– Minulle tuli vaikea raskausmasennus. Se johtui varmasti lapsettomuuden ja hedelmöityshoitojen pelosta. Pelkäsin koko raskauden ajan, että lapsi otetaan minulta pois. Se oli paniikin ja pelon sekaista ahdistusta. Siksi päädyin suunniteltuun sektioon, koska minulle oli tärkeää, että lapsi saadaan nopeasti lääketieteellisesti ulos.

Kiira tietää naisia, jotka eivät saa lapsia endometrioosin takia.

– Tiedän myös heitä, jotka ovat menettäneet kohtunsa endometrioosin takia alle 30-vuotiaina. Itselläni on ollut siitä hyvä tilanne, etten ole joutunut menettämään mitään sairauteni takia. Olen siitä kiitollinen, Kiira lisää.

Endometrioosi ei ole pelkkiä kuukautiskipuja

Nyt Kiira Kokkinen elää vauva-arkea kumppaninsa ja alle vuoden ikäisen tyttärensä kanssa. Endometrioosioireet olivat poissa raskauden jälkeen seitsemän kuukautta, mutta kuukautiset toivat ne takaisin. Kiira saattaa aloittaa hormonaalisen lääkityksen uudelleen oireiden lievittämiseksi.

Endometrioosi vaikuttaa yhä elämään, mutta Kiira osaa tasapainoilla sairauden kanssa. Joka kuukausi vatsa turpoaa, on kipeä ja kivikova. Särkylääkkeitä on syötävä ennakkoon ennen kuin kipu alkaa. Pahimpina päivinä on pyrittävä olemaan itselleen armollinen.

– Kun on kroonista kipua, sitä ei välttämättä heti tunne. Ennen kipua minua saattaa alkaa väsyttää todella paljon. Niinä hetkinä nukumme vauvan kanssa päiväunia. Äitiydestä ei saa samalla tavalla lomaa kuin työpaikalta. Olen opetellut, ettei minun tarvitse saada aikaan yhtä paljon kuin normaalisti.

Vertaistukea endometrioosiin Kiira on saanut etenkin somesta. Instagramista on tullut tärkeä paikka omien kokemusten jakamiselle.

– Kun olen puhunut somessa endometrioosista, olen huomannut, kuinka vähän ihmiset tietävät sairaudesta. Olen myös oppinut, kuinka iso oireiden kirjo voi olla.

Noin 10 prosenttia naisista sairastaa endometrioosia. Yhä useampi osaa hakea apua kuukautisoireisiinsa, kun endometrioosista ei vaieta.

– On tärkeää, että asioista puhutaan oikeilla nimillä, eikä vaan menkkakipuina. Endometrioosi ei tarkoita vain kipeitä kuukautisia, se on sairaus. Toivon, että se otettaisiin sairautena, eikä pelkästään naisten vaivana.

Kiira on tietääkseen sukunsa ensimmäinen endometrioosidiagnosoitu.

– Luulen, että se hidasti diagnoosin saamista itsellänikin. Jos tyttäreni saa oireita tulevaisuudessa, toivon, että hän saa nopeammin diagnoosin. Tiedän äitinä, mitä pyytää ja vaatia, Kiira jatkaa.

Kaksplus.fi: Kun raskaus masentaa – Kiira Kokkinen kertoo, kuinka ilon rinnalle hiipi salakavala ahdistus

X