Terveys

Endometrioosin yleisimmät ja harvinaisemmat oireet – sairastatko sinäkin tietämättäsi tätä hankalaa tautia?

Endometrioosi on yksi yleisimmistä naistentaudeista, jota moni sairastaa jopa tietämättään. Listasimme endometrioosin yleisimmät ja harvinaisemmat oireet – tautiin liittyy muutakin kuin vain voimakkaita kuukautiskipuja. Tärkeintä olisikin hoitaa tautia oikein.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Endometrioosin oireet ovat salakavalia.

Endometrioosi on yksi yleisimmistä naistentaudeista, jota moni sairastaa jopa tietämättään. Listasimme endometrioosin yleisimmät ja harvinaisemmat oireet – tautiin liittyy muutakin kuin vain voimakkaita kuukautiskipuja. Tärkeintä olisikin hoitaa tautia oikein.

Oletko koskaan kärsinyt sietämättömän kivuliaista kuukautisista? Tai epämääräisiä, pitkin kiertoa tuntuvista vatsakivuista? Siinä tapauksessa jatka lukemista.

Endometrioosi on kohdun limakalvon sirottumatauti, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella, väärässä paikassa, kuten esimerkiksi munasarjoissa, munanjohtimissa sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoilla.

Kyseessä on uusiutuva, krooninen sairaus, johon ei ole olemassa vielä parannuskeinoa – ei, vaikka joka kymmenes nainen sairastaa sitä.

Endometrioosi voi aiheuttaa tuskallisia, normaalia elämää haittaavia kipuja ja muita oireita: yleisin endometrioosin oire on voimakas, useamman päivän kestävä kuukautiskipu. Pahimmillaan kipu voi olla suorastaan lamauttava.

Moni nainen sairastaa endometrioosia tietämättään

Endometrioosia sairastaa arviolta 10–15 prosenttia hedel­mäl­li­sessä iäs­sä ole­vista nai­sista.  Mutta miksi moni nainen sairastaa kyseistä tautia jopa tietämättään, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Minna Ahonen?

– Kyseessä voi olla puhdasta tiemättömyyttä siitä, millaiset kuukautiset ja mitkä kuukautiskiertoon liittyvät oireet ovat normaaleja ja mitkä epänormaaleja, eikä niihin osata tästä syystä hakea apua, Ahonen sanoo.

Näin ollen endometrioosi jää helposti diagnosoimatta. Diagnoosiviive on keskimäärin 69 vuotta.

 Osaksi syynä voi olla myös se, etteivät kaikki terveydenhuollon ammattilaisetkaan tiedä riittävästi kyseisen taudin luonteesta, jotta potilaita osattaisiin informoida riittävän selkeästi tai ohjata jatkotutkimuksiin, Ahonen kuvailee.

Endometrioosi on estrogeenistä riippuvainen sairaus, eli estrogeenihormoni saa limakalvopesäkkeet kasvamaan.
Endometrioosi on estrogeenistä riippuvainen sairaus eli estrogeenihormoni saa limakalvopesäkkeet kasvamaan.

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, syy kipuihin tulisi aina selvittää: voimakas kipu ennen kuukautisia tai niiden aikana voi viitata endometrioosiin.

– Ohjeeni on, että jos kärsit kuukautiskivuista, kannattaa tulehduskipulääkkeitä käyttää ohjeen mukaisesti riittävällä annoksella. Lääkitys pitää aloittaa heti, kun oireita alkaa tuntua – säännöllisessä kierrossa mieluiten jo hieman etukäteen ja heti ylläpitoannoksella. Jos se ei riitä, ja kivut rajoittavat elämää, on syytä hakeutua rohkeasti asiantuntijan puheille, Ahonen sanoo.

Endometrioosin oireet riippuvat taudin vakavuudesta

Endometrioosin oireet ovat hyvin moninaiset ja oireet voivat joskus sekoittua esimerkiksi tulehdustiloihin tai ärtyvän suolen oireisiin. Moni nainen saattaa itsekin pitää pahoja kuukautiskipuja ikään kuin normaalina osana elämää.

Mutta endometrioosiin liittyy muutakin kuin kuukautiskipuja. Oirelista on pitkä.

Endometrioosioireet riippuvat taudin sijainnista sekä vakavuudesta, ja oireilun määrä ja voimakkuus voivat vaihdella elämän aikana.

– Yleensä endometrioosin oireet ilmenevät sairauden alussa syklisesti, mutta taudin edetessä kipuja voi olla jatkuvasti, Ahonen kertoo.

Naisten olisikin tärkeää seurata kuukautiskiertoaan ja merkitä oireet ylös kalenteriin.

Endometrioosi aiheuttaa monenlaisia kipuja ja väsymystä

Varsinkin endometrioosin vaikeaan tautimuotoon voi liittyä kroonista kipua, väsymystä, tihentynyttä virtsaamistarvetta, erityyppisiä suolen toiminnan häiriöitä kuten kramppeja ja ilmavaivoja.

Miten endometrioosia hoidetaan?

Endometrioosi on hankala tauti.
Jos suvun naisilla on endometrioosia, sitä kannattaa epäillä itselläkin, varsinkin, jos on siihen viittaavia oireita. Tauti kulkee vahvasti perimässä.

Endometrioosin oireita voidaan hoitaa ja lieventää muun muassa tulehduskipulääkkeillä ja hormonilääkkeillä sekä tarvittaessa myös leikkauksella. Leikkauksen jälkeenkin hormonaalista hoitoa on tärkeää jatkaa.

– Hormonaalisilla yhdisteillä pyritään siihen, että kuukautisvuotoja olisi mahdollisimman vähän. Ne usein rauhoittavat endometrioosia ja hidastavat sen etenemistä, Ahonen kuvailee.

Esimerkiksi yhdistelmäehkäisypillerit suojaavat endometrioosiin liittyvän endometriooman uusiutumiselta: tavoitteena on vuodottomuus.

Säännöllinen elämänrytmi, terveellinen ruokavalio, yleistä hyvinvointia kohottavat harrastukset sekä säännöllinen liikunta tukevat sairauden hoitoa.

– Jos endometrioosin oireet pahenevat tai kivut haittaavat elämää, kannattaa kääntyä endometrioosiin perehtyneen asiantuntijan puoleen sekä sopia kontrollikäyntien määrästä.

Lue myös:

Kuukautiskipujen tai vuotohäiriöiden syynä endometrioosi? 

Pahat kuukautiskivut voivatkin olla endometrioosi – 9 kysymystä vaivasta, josta kärsii joka kymmenes nainen

Vatsakramppeja, väsymystä, ulostuskipuja – tunnista piilevän endometrioosin oireet

Lähteet: Moona.info, Korento.fi

X