Terveys

Joka viides pariskunta kärsii lapsettomuudesta – tunteista puhuminen tärkeää: ”Toistuvat pettymykset voivat vaikuttaa kielteisesti kehonkuvaan ja itsetuntoon”

Aiempien tutkimusten mukaan lapsettomuus on naisille vaikeampaa kuin miehille, mutta nyt on näyttöä myös toisenlaisista tuloksista. – Uusien tutkimusten mukaan myös miehet kokevat lapsettomuuteen liittyviä voimakkaita tunteita, psykologi Jaana Ojanen sanoo.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Istock

Tutkimusten mukaan yli 50 prosenttia pariskunnista kokee lapsettomuuden siihen astisen elämänsä suurimmaksi vastoinkäymiseksi.

Aiempien tutkimusten mukaan lapsettomuus on naisille vaikeampaa kuin miehille, mutta nyt on näyttöä myös toisenlaisista tuloksista. – Uusien tutkimusten mukaan myös miehet kokevat lapsettomuuteen liittyviä voimakkaita tunteita, psykologi Jaana Ojanen sanoo.

Tahattoman lapsettomuuden joutuu kohtaamaan joka viides pariskunta jossain vaiheessa elämäänsä. Tahattomaksi lapsettomuudeksi katsotaan se, kun säännöllisistä yhdynnöistä huolimatta raskaus ei ala vuoden sisällä.

Vuosittain Suomessa aloitetaan runsaat 13 000 hedelmöityshoitoa. Niistä 18 prosenttia johtaa raskauteen vuoden sisällä.

Hedelmöityshoidon onnistumiseen vaikuttavat naisen ikä, raskauden yrittämiseen käytetty aika ja parin kokonaistilanne eli lapsettomuuden syy. Hedelmöityshoitoihin erikoistuneen klinikan Felicitasin mukaan noin puolet alle 35-vuotiaista pareista saa lapsen ensimmäisen hoitokierron seurauksena. Luovutetuilla munasoluilla raskauden alkamisen todennäköisyys on 40–50 prosenttia naisen iästä riippumatta.

Itä-Suomen yliopistossa vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan jopa melkein joka kolmas tutkimukseen osallistuneista jätti hedelmöityshoidot kesken, koska koki ne psyykkisesti liian raskaina.

Lue myös: Ellen Jokikunnas vuosien lapsettomuushoitojen jälkeen: ”Odotan nyt mieheni kanssa adoptiolasta”

Suru, stressi ja sosiaaliset paineet ovat lapsettomilla yleisiä

Tutkimusten mukaan yli 50 prosenttia pariskunnista kokee lapsettomuuden siihen astisen elämänsä suurimmaksi vastoinkäymiseksi. Näin kertoo Väestöliiton Terapiapalvelujen psykologi Jaana Ojanen.

– Toistuvat pettymykset voivat vaikuttaa kielteisesti kehonkuvaan ja itsetuntoon, kun naiseus ja mieheys joutuvat tavallaan uhan alle. Pitkittyessään kielteiset tunteet nostavat riskiä sairastua masennukseen tai ahdistukseen. Myös suru, stressi ja sosiaaliset paineet ovat lapsettomilla yleisiä.

Aiempien tutkimusten mukaan lapsettomuus on naisille vaikeampaa kuin miehille.

– Uusien tutkimusten mukaan myös miehet kokevat lapsettomuuteen liittyviä voimakkaita tunteita. He eivät vain näytä niitä samalla tavalla kuin naiset, Ojanen sanoo.

Lapsettomuuden herättämien tunteiden käsittely tärkeää

Lapsettomuudesta selviytymisessä on tärkeää hakeutua ihmisten pariin ja puhua ongelmastaan.

– Lapsettomuudesta kärsivä saattaa alkaa vältellä sosiaalisia tilanteita. Hän alkaa reagoida häpeänsä mukaisesti ja yrittää piiloutua muiden katseilta, mutta se hidastaa sopeutumista lapsettomuuteen.

Tunteiden käsittely ystävien seurassa tai vertaistuen tai terapian avulla on tärkeää.

– Silloin voi esimerkiksi suoristaa vääristyneitä ajatusmalleja, kuten ettei ikinä voi olla onnellinen ilman lapsia. Lohtu ja tuen saaminen on tärkeää.

Lähteet: Felicitas ja THL

X