Ruoka

5 ruokaa, joita ei kannata valmistaa airfryerissa – asiantuntija varoittaa tavasta, jolla laitteen voi rikkoa tajuamatta

Airfryer on suursuosikki monen suomalaisen keittiössä, mutta aivan kaikkea silläkään ei sovi valmistaa.

Teksti:
Milla Puustinen
Kuvat:
iStock

Airfryer sopii monien ruokien kuten ranskalaisten ja pihvien valmistukseen.

Airfryer on suursuosikki monen suomalaisen keittiössä, mutta aivan kaikkea silläkään ei sovi valmistaa.

Monet kotikokit ovat ihastuneet airfryeriin eli kiertoilmakypsentimeen. Sen avulla voi valmistaa lähes kaikkea, mitä grillissä, mikrossa tai uunissa voisi tehdä, mutta joissain tapauksissa airfryer ei ole paras vaihtoehto.

Kysyimme ruokakirjailija ja ruoka- ja juoma-alan monitaituri Sari Spåralta, millaiset ruoat eivät sovi airfryerin kitaan.

1. Pitkään haudutettavat ruoat

Airfryer on keittiölaitteena suunniteltu erityisesti nopeaan ja tehokkaaseen ruoanvalmistukseen. Spåra kertoo, että hän itse valitsisi ennemmin lieden tai uunin pitkiä haudutusaikoja vaativille ruoille. 

Pitkään haudutettavia ruokia voivat olla esimerkiksi erilaiset keitot ja pataruoat.

– Keittoja varten olen paahtanut kasviksia airfryerissa, Spåra kertoo.

Spåran mukaan nestemäiset ruoat myös roiskuvat helposti airfryerissa.

Pitkään haudutettavia keittoja on monesti helpompi valmistaa liedellä tai uunissa kuin airfryerissa.

2. Liian suuret ruokaerät

Laitteesta riippuen airfryerin sisällä on kori tai astia, johon ruoka asetellaan. Kori tai astia on suhteellisen pieni, eikä siihen mahdu välttämättä kovinkaan isoa ruokasatsia kerralla.

Spåran mukaan airfryerin ylitäyttäminen liian suurella ruokasatsilla voi estää ilmavirran kiertämisen tasaisesti laitteen sisällä, mikä voi johtaa ruoan epätasaiseen kypsymiseen. Tämä voi vaikuttaa ruoan makuun ja koostumukseen.

– Siksi kannattaakin valmistaa ruoat pienemmissä erissä. Tällöin myös ilma pääsee kiertämään korissa paremmin ja ruoka kypsenee tasaisemmin, Spåra kertoo.

3. Koostumukseltaan hauraat ruoat

Spåran mukaan kovin haurasrakenteiset ruoat, kuten ohuet omenasiivut voivat lennellä helposti ympäriinsä, sillä airfryer käyttää ilmavirtaa ruoan kypsennykseen.

Spåra vinkkaa, että ohuet omenasiivut voi yrittää kiinnittää koriin cocktailtikuilla. Näin ne eivät lentele ympäriinsä.

Ohuet ja hauraat omenaviipaleet voivat lennellä korissa ilmavirran vuoksi.

Lue myös: Tätä keittiökapinetta todella rakastetaan ja vihataan – valtavaksi kasvaneessa suomalaisessa Airfryer-ryhmässä ”käydään välillä kovaakin vääntöä”

4. Paksut ja tiiviit ruoat

Airfryerilla onnistuu monien leivonnaisten kuten muffinien ja brownien valmistaminen. Koostumukseltaan tiiviimpien ja paksumpien ruokien valmistaminen airfryerissa voi olla kuitenkin kinkkisempää.

– Esimerkiksi vaniljakreemillä täytetyt pullat saattavat airfryerissa valmistaessa kuivua pinnalta ja jäädä sisältä raaksi, Spåra kertoo.

Airfryerissa koostumukseltaan tiiviimmän ruoan valmistamisessa kannattaakin Spåran mukaan huomioida kypsennysaika ja paistolämpötila.

– Esimerkiksi pullia valmistaessa kannattaa kokeilla paistaa vain muutama pulla kerrallaan, ja tehdä niistä tarvittaessa hiukan pienempiä, Spåra sanoo.

Täytepullat voivat kypsyä epätasaisesti airfryerissa.

5. Paljon sekoittelua vaativat ruoat

Jatkuvaa sekoittelua vaativien ruokien valmistaminen airfryerissa voi olla hiukan kömpelöä. Esimerkiksi risoton valmistaminen vaatii yleensä nesteen vähitellen lisäämistä koko ajan sekoittaen. Näin riisi kypsyy tasaisesti ja vapauttaa tärkkelystä, mikä antaa risotolle sen kermaisen rakenteen.

Spåran mukaan airfryerissä tämä voi olla haastavaa tai jopa mahdotonta toteuttaa.

– Suosittelisin risoton valmistamista perinteisellä tavalla liedellä. Tällä tavoin saa parhaan mahdollisen lopputuloksen. Samalla voi myös hallita risoton koostumusta ja makua paremmin, Spåra sanoo.

Risotto ei ole paras valinta airfryerissa valmistettavaksi.

Lue myös Kotiliesi.fi: Testasimme airfryerit kolmesta eri hintaluokasta – halvin laite yllätti tehollaan ja erityisen rapeilla lohkoperunoilla

Ethän täytä koria kukkuroilleen? Se voi kostautua

Airfryeria on pääsääntöisesti helppo käyttää, mutta muutama perusasia laitteen käyttöön liittyen kannattaa opetella, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä, Spårå sanoo.

Muun muassa Airfryerin ylitäytetty kori voi ylikuormittaa laitteen moottoria ja muita osia, mikä voi johtaa osien vaurioitumiseen. Korin ylitäyttäminen estää myös ilmavirran kiertämisen tasaisesti laitteen sisällä, mikä voi johtaa ruoan epätasaiseen kypsymiseen.

Lisäksi airfryerin puhdistamattomuudella on vaikutusta laitteen käyttöön ja sillä valmistettuihin ruokiin.

– Jos airfryeriä ei puhdisteta säännöllisesti, ruoan jäämät voivat kerääntyä laitteen sisään. Tämä voi aiheuttaa epämiellyttäviä hajuja, savua tai jopa palovammoja, jos jäämät syttyvät tuleen, Spåra kertoo.

Pinttynyt lika ja rasva voivat aiheuttaa tukoksen ilmavirran reitissä ja estää ilmaa kiertämästä kunnolla korissa. Spåran mukaan puutteellinen ilmavirta voi johtaa laitteen ylikuumenemiseen ja mahdollisesti vaurioittaa laitteen lämmityselementtiä tai muita osia.

Airfryerin käyttöohjeitakin on syytä vilkaista. Esimerkiksi lämpötilan asettaminen liian korkeaksi tai käyttöajan ylittäminen voivat aiheuttaa ruoan palamisen tai jopa tulipalon.

– Lisäksi liian korkea lämpötila voi ylikuumentaa laitteen ja aiheuttaa sen komponenttien vaurioitumisen, Spåra sanoo.

X