Ruokajutut

Uuniruoat pelastavat arjen – esivalmistelut jopa vain viisi minuuttia! Uunissa kypsyvät niin klassikkoherkut kuin pasta, risotto ja wokkikin

Uuniruoat valmistuvat vaivattomasti pellillä, vuoassa tai padassa isommallekin porukalle. Katso klassikkoreseptit ja nappaa uudet ideat arjen tornadoon.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Uuniruoat valmistuvat pienellä vaivalla, mutta tuovat suuren makunautinnon.

Uuniruoat valmistuvat vaivattomasti pellillä, vuoassa tai padassa isommallekin porukalle. Katso klassikkoreseptit ja nappaa uudet ideat arjen tornadoon.

Uuniruoat ovat usein arjen klassikoita: makaronilaatikko, uunilohi, kaalilaatikko ja lasagne syntyvät kaikki uunin lämmössä. Mutta uskoisitko, että uunissa voi kypsentää myös pastan, risoton ja wokin?

Lue lisää: Koko ateria samalla pellillä? Uunissa valmistuva peltiruoka säästää aikaa ja tiskiä – kokosimme parhaat reseptit

Uuniruokien etuihin on usein luettava helppous. Alkuvalmisteluiden jälkeen ruoat kypsyvät itsekseen ja kädet vapautuvat muille arjen askareille. Nopeimmillaan esivalmisteluihin kuluu vaivaiset viisi minuuttia. Voit nopeuttaa ruoanlaittoa valmistelemalla ruoan edellisenä päivänä, jolloin syömispäivälle jää vain paistaminen.

Moni uuniruoka valmistuu yhden vuoan, pellin tai padan taktiikalla tiskiä säästäen. Lisäksi uuniruokia on kätevä tehdä niin isolle porukalle kuin parille syöjällekin. 

Kiertoilman avulla uunissa voi samalla kertaa paistaa useammalla tasolla isolle joukolle nälkäisiä. Pienempi perhe puolestaan saa kerralla syötävää useammaksikin päiväksi tai hyvän hätävaran pakastimeen.

Uuniruokaklassikot

Monet uuniruoat ovat koko perheen lemppareita ja syystä todellisia klassikoita. Makaronilaatikko, uunilohi, kaalilaatikko ja lasagne – moni arjen suosikkiruoka syntyy uunissa.

Onneksi suosikkiakin on lupa hieman peukaloida. Mausta uunilohi vaihteeksi misolla tai höystä makaronilaatikko munamaidon sijaan sulatejuustolla. Lasagnen voi jauhelihakastikkeen sijaan höystää vaikkapa linsseillä.  

Ruokaisa, helposti valmistuva melanzane alla parmigiana eli munakoisovuoka on perinteinen italialainen herkku, jonka maun salaisuus piilee reilussa määrässä juustoa sekä huolella kypsennetyssä munakoisossa. Tämä ruoka suorastaan sulaa suuhun!

Uuniruoat vuoassa

Vuokaruoat ovat arjen klassikoita, joita voi helposti tuunata täysin oman maun mukaan. Vuoassa kokonaisen aterian saa valmistettua yhdellä kertaa, joten myös tiskattavaa jää vähemmän! Tee kerralla vaikkapa tupla-annos, niin ruokaa riittää parinkin arkipäivän pelastukseksi. Täydellistä! 

Kokkaa erilaisia kiusauksia tai tee kaalilaatikko vaihteeksi lehtikaalista. Kukkakaalilla höystetty lehtikaalilaatikko on perinteistä kaalilaatikkoa nopeampi valmistettava. Kaupan valmis kypsä täysjyväriisi nopeuttaa valmistusta entisestään, mutta halutessasi vuokaan voi sekoittaa tähteeksi jäänyttä riisiä tai kypsiä kauran- tai ohranjyviä. 

Chorizo-kasviskiusaus valmistuu mutkia oikomalla valmiista peruna- ja kasvissuikaleista. Halutessaan kiusauksen voi valmistaa hyvin myös tuoreista kasviksista. Silloin se vaatii hieman pidemmän kypsennysajan. Maidosta ja sulatejuustosta sekoitettu juustoliemi mehevöittää kiusauksen ja chorizo antaa mahtavasti makua.

Munakoiso-perunavuoka on kuin superhelppo moussaka. Siinä apuun astuvat valmiit tomaatti- ja juustokastikkeet sekä pakasteperunaviipaleet. Juustokastikkeen joukkoon murusteltu fetajuusto antaa ruokaan makua.

Nopeat uuniruoat

Monien uuniruokien juju on pitkä kypsennysaika, mutta uuniruokaa voi tehdä myös alle tunnissa. Esimerkiksi kala ja kananmunat kypsyvät nopeasti. Napsauta uuni päälle, tee esivalmistelut ja nosta vuoka uuniin. Ruoka on pöydässä yllättävän nopeasti.

Uunilohi on monessa perheessa suosikkiruokaa, johon mausteilla saa loputtomasti vaihtelua. Kokeile vaihteeksi makeansuolaista hoisinkastiketta. Kiinalaisen keittiön luottomaustajalla sekä limettimehulla valeltu hoisin-lohifilee kypsyy bataattiviipaleiden kanssa samassa ajassa. Lohifileeseen leikatut viillot takaavat sen, että kala kypsyy ja maustuu tasaisesti myös pintaa syvemmältä.

Myös munakkaasta tulee uunissa supermehevää! Ja mikä parasta, uunissa munakasta on helppo tehdä isommallekin porukalle. Ruokaisa frittata sopii kevyeksi lounaaksi salaatin kera. Kokeile höysteeksi pekonia tai sieniä ja pinaattia.

Moni kasvis vain paranee uunin lämmössä, mutta erityisesti kaalit rakastavat uunia. Siellä niiden mausta häviää pieni kitkeryys, ja kaalit jäävät rakenteeltaan napakoiksi. Kun kypsennät samalla pellillä parsa- ja kukkakaalien kanssa kananmunia ja pekonia, saat kerralla koko aterian. Nappaa kaalipellin kylkeen pari viipaletta leipää eikä vatsa taatusti jää murisemaan. 

Rieskalasagne on oikaisijan unelma. Siinä vedetään mutkat suoriksi juustokastikkeen kohdalla, mutta aikaan saadaan takuulla mehevä ja herkullinen lasagne. Uunissa ruoka kypsyy puolessa tunnissa.

Uuniruoat pellillä 

Peltiruoat valmistuvat vaivatta yhden pellin taktiikalla. Pellillä valmistuvat yhdellä kertaa sekä lihat, broilerit kuin kasviproteiinitkin – sekä erilaiset vihannekset. Ainekset tarvitsee vain paloitella ja maustaa, sen jälkeen ne kypsyvät itsekseen uunissa.

Nachopelti on monen perjantai-illan suosikki. Tästä nachovuoasta erityisen ihanan tekee uunissa herkuksi paahtuva fetajuusto. Leffa pyörimään ja porukka sohvalle fetagratinoituja nachoja maistelemaan.  

Bataattipelti on keventäjän ja kasvissyöjän versio nachopellistä. Paahdettujen bataattiviipaleiden päälle lastataan kasvispyöryköitä, kermaista avokadoa, korianteria ja chiliä. Ruislastut rouskuvat joukossa ihanasti. Ruoka maistuu uunista ottamisen jälkeen lämpimänä, mutta myös jäähtyneenä ruokaisan salaatin tapaan.

Pasta- ja riisiruoat uunissa

Uuniruoat voidaan valmistaa myös pastasta tai riisistä. Makaronilaatikko kuuluu lähes jokaiseen ruokapöytään ja sen voi valmistaa lukuisilla eri tavoilla. Kokeile mausteena vaihteeksi tacomaustetta ja kypsennä suosikki vuoan sijaan uuninpellillä. 

Makaronilaatikon sijaan uunissa kypsyy myös moni muu pastaruoka. Kokeile maukkaita pastavuokia vaihteeksi pekonilla tai tonnikalalla. Tai vaihda perinteinen pasta täytettyihin pastatyynyihin eli tortellineihin tai hauskoihin perunapalleroihin eli gnoccheihin. 

Uskoisitko, että myös risoton ja wokin voi valmistaa vaivattomasti uunin lämmössä? Kyllä vain! Tälle broileririsotolle maun antavat reipas määrä sitruunamehua ja raastettua kuorta, dijoninsinappi ja parmesaani. Mascarponejuusto takaa mehevän kermaisen rakenteen ja maun. 

Punajuuriuuniwokkikin kypsyy kätevästi uunissa, kun kaikki raaka-aineet ladotaan vuokaan kerroksittain. Liemi saa makua hoisinkastikkeesta, limetistä ja inkivääristä. Kasvisversion saat korvaamalla broilerin savutofusuikaleilla, härkiksellä, nyhtökauralla tai mifusuikaleilla.

Lue myös Kotilieden artikkeli: Uunivuoka on kodin monikäyttöastia – valitse sopivin materiaali ja kokkaa rohkeasti uutta

X