Työ ja raha

Pyhäpäivät 2024 – täydellinen arkivapaavuosi? Luvassa on maksimäärä arkipäiviin osuvia vapaita ja useita pitkiä viikonloppuja

Pyhäpäivät 2024 osuvat mukavasti niin, että niitä saa viettää keskellä viikkoa. Tällaisia osumia sattuu ensi vuonna kalenteriin niin paljon kuin on ylipäätään mahdollista.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Vuosi 2024 lienee arkivapaiden kannalta monen mielestä unelmavuosi.

Pyhäpäivät 2024 osuvat mukavasti niin, että niitä saa viettää keskellä viikkoa. Tällaisia osumia sattuu ensi vuonna kalenteriin niin paljon kuin on ylipäätään mahdollista.

Pyhäpäivät sijoittuvat vuonna 2024 tavalla, joka tuo kalenteriin enimmäismäärän eli kymmenen arkivapaata. Myös arkivapaiden sijoittuminen viikkoon voi olla monen työntekijän mielestä melko täydellinen: tarjolla on niin pitkiä viikonloppuja kuin mahdollisuuksia pidempäänkin lomaputkeen.

Suomalaisessa kalenterissa on yhteensä 11 liikkuvaa eli mahdollisesti arkipäiville osuvaa juhla- tai pyhäpäivää. Vähintään yksi näistä ajoittuu kuitenkin aina viikonlopulle. Arkeen osuvia juhlapyhiä on vuodessa vähintään seitsemän.

Ensi vuosi on siis kymmenen vapaan maksimiarkipyhävuosi, kun taas seitsemän arkivapaan ”kurja” vuosi koettiin viimeksi vuonna 2022.

Vuonna 2024 uusivuosi, vappu ja itsenäisyyspäivä ovat arkivapaita

Vuosi 2024 pääsee alkuun arkivapaan ja pitkän viikonlopun merkeissä, sillä uudenvuodenpäivä osuu maanantaille.

Seuraavat arkeen osuvat pyhäpäivät sijoittuvat pääsiäiseen, joka vuonna 2024 osuu maalis- ja huhtikuun taitteeseen. Pitkäperjantaita vietetään ensi vuonna 29. maaliskuuta ja 2. pääsiäispäivää 1. huhtikuuta.

Toukokuu on kahden arkivapaan kuukausi, sillä vapunpäivä 1. toukokuuta osuu vuonna 2024 keskelle viikkoa eli keskiviikkoon. Aina torstaihin sijoittuvaa helatorstaita vietetään heti seuraavalla viikolla 9. toukokuuta.

Seuraava arkivapaa on juhannusaatto 21. kesäkuuta. Juhannusaatto ei ole virallinen pyhäpäivä, mutta monissa työsopimuksissa se kuitenkin on saanut palkallisen vapaapäivän aseman.

Joulukuu hemmottelee arkivapaiden ystäviä

Viiden arkivapaattoman kuukauden jälkeen seuraa joulukuu, joka tarjoilee arkivapaiden suhteen parastaan: joulukuun pyhäpäivät vuonna 2024 eli sekä itsenäisyyspäivä että jouluvapaat sijoittuvat arkipäiviin.

Itsenäisyyspäivä on vuonna 2024 perjantaina, joten joulukuun ensimmäinen kokonainen viikonloppu on monelle ilahduttavan pitkä.

Joulu puolestaan sijoittuu keskelle viikkoa. Jouluaattoa vietetään tiistaina ja joulupyhiä keskiviikkona ja torstaina. Jouluaatto ei ole virallinen arkipyhä, mutta juhannusaaton tavoin se on monissa työsopimuksissa vakiintunut vapaapäivä.

Vuoden 2024 joulussa on siis mahdollisuus todella pitkiin pyhiin, jos työntekijä voi ottaa lomapäiviä joulun ympärille.

Pyhäpäivät 2024: arkivapaat eivät koske kaikkia

Kalenterin mukaiset palkalliset arkipyhät koskevat säännöllistä työviikkoa tekeviä, kun taas esimerkiksi monilla palvelualoilla kuten hoiva-alalla ja kaupan alalla ne ovat tavallisia työpäiviä.

Näillä aloilla työntekoa arkipyhinä voidaan kuitenkin kompensoida ylimääräisellä palkalla tai vapaapäivällä toisena ajankohtana.

Se miten arkipyhät ja juhlapyhät vaikuttavat työaikaan ja palkkaan, selviää omasta työehtosopimuksesta.

Arkipäiviin sijoittuvat pyhäpäivät 2024 ovat:

  • uudenvuodenpäivä (maanantai)
  • pitkäperjantai
  • toinen pääsiäispäivä (maanantai)
  • vapunpäivä (keskiviikko)
  • helatorstai
  • juhannusaatto – ei virallinen pyhäpäivä, mutta monessa työehtosopimuksessa vakiintunut vapaapäivä (perjantai)
  • itsenäisyyspäivä (perjantai)
  • jouluaatto – ei virallinen pyhäpäivä, mutta monessa työehtosopimuksessa vakiintunut vapaapäivä (tiistai)
  • joulupäivä (keskiviikko)
  • tapaninpäivä (torstai)

Viikonloppuun sijoittuvat pyhäpäivät 2024 ovat:

  • loppiainen (lauantai)
  • pääsiäispäivä (aina sunnuntai)
  • helluntai (aina sunnuntai)
  • juhannuspäivä (aina lauantai)
  • pyhäinpäivä (aina lauantai)

X