Julkkikset

Sointu Borgin ja Tomi Solosen suhde alkoi kiivaalla viestittelyllä: ”Tapaaminen ei tullut edes puheeksi moneen kuukauteen”

Diili-voittaja Sointu Borg ja rap-muusikko Tomi Solonen elävät eri rytmeissä ja katsovat maailmaa vastakkaisista vinkkeleistä. Yhteys toiseen on syntynyt keskustelun kautta.

Teksti:
Anneli Juutilainen 
Kuvat:
Sampo Korhonen, Sointu Borgin Kotialbumi

Sointu Borg ja Tomi Solonen aloittivat yhteisen elämänsä hieman yli viisi vuotta sitten. 

Diili-voittaja Sointu Borg ja rap-muusikko Tomi Solonen elävät eri rytmeissä ja katsovat maailmaa vastakkaisista vinkkeleistä. Yhteys toiseen on syntynyt keskustelun kautta.

Arkiaamuisin Sointu Borgin herätyskello pärähtää soimaan 5.30. Vain paria minuuttia aiemmin petiin on hiippaillut hänen avopuolisonsa, rap-artisti Tomi Solonen, jolle yön tunnit ovat tehokkainta aikaa musiikin työstämiseen. Sointu sen sijaan haluaa tarttua uuteen päivään mahdollisimman aikaisin.

Pariskunnan elämänrytmi ei voisi olla erilaisempi: Tomi on musiikkiinsa intohimoisesti suhtautuva taiteilija, joka nautiskelee vapaudestaan ja omasta ajasta. Viime keväänä Diili-tosi-tv-ohjelman voittanut Sointu on finaalitehtävässä kehittämänsä verkkovarainhankintayritys Kolla Oy:n projektijohtaja ja osakas. Hän painaa pitkää päivää ja pitää kaksi vapaapäivää kuukaudessa.

Sointu kuvailee olevansa suorituskeskeinen stressaaja, joka vaatii itseltään paljon. Tomin rento mentaliteetti ja läsnäolo tuntuvat siksi erityisen rauhoittavilta luonteenpiirteiltä.

– On helpottavaa elää ihmisen kanssa, joka lähestyy asioita eri vinkkelistä. Elämämme olisi yhtä isoa neuroosia, jos olisimme kaksi samalla tavalla itseään paineistavaa ihmistä, Sointu pohtii.

– Minä puolestani tarvitsen rinnalleni tyypin, joka potkii välillä pyllylle ja pistää tekemään asioita, Tomi sanoo.

Jäykkä tunnelma rikottiin perisuomalaisella metodilla: ”Vedimme kännit”

Ensimmäistä kertaa Sointu ja Tomi tapasivat vuosia sitten Tampere-talolla Tomin silloisen levy-yhtiön järjestämässä tapahtumassa, jossa vasta 19-vuotias Sointu oli juhlimassa ystäviensä kanssa. Illan aikana he keskustelivat lyhyesti. Seuraavaan yhteydenottoon kului yli viisi vuotta.

Keväällä 2016 Sointu oli muuttanut Tampereelta Turkuun ja aloittanut opinnot kauppakorkeakoulussa. Tomi puolestaan oli eronnut pitkäaikaisesta puolisostaan. Hän muisti kohtaamisen Soinnun kanssa ja ryhtyi tutkailemaan tämän sometilejä. Naisen päivityksistä kävi ilmi, että hän oli laitattanut itselleen silikonirinnat. Tomi päätti kysäistä huolettomasti, pystyykö Sointu enää nukkumaan mahallaan.

– Se oli hyvin ”tomimainen” kysymys ja toimi. Hän herätti huomioni, Sointu sanoo.

Tomiin oli tehnyt vaikutuksen paitsi Soinnun kaunis ulkonäkö myös hänen huumorintajunsa ja avoimuutensa. Hyväntuulinen ja nauravainen luonne antoivat naisesta helposti lähestyttävän kuvan.

Sointu Borg ja Tomi Solonen. 
Pari suunnittelee maailmanympärimatkaa vuodelle 2023. Matkakohteina kiinnostavat Japani, Uusi-Seelanti ja Kuuba.

Viestittely jatkui kiivaana. Kului lähes kolme kuukautta, joiden aikana he eivät tavanneet, mutta juttelivat puhelimitse päivittäin. Puheluissa he avasivat toisilleen sielunsa syvimmätkin sopukat. Jostain syystä kasvokkain tapaaminen ei tullut edes puheeksi moneen kuukauteen.

– Olimme molemmat juuri eronneet eikä kumpikaan halunnut vakavaa suhdetta. Tosi hyvin meni, Sointu sanoo nyt ja nauraa.

Lopulta ensitreffit sovittiin Tomin asunnolle Sipooseen. Aluksi tunnelma oli jäykkä ja vaivaantunutkin. Tuntui erikoiselta tavata toinen vuosien tauon jälkeen, vaikka syvällisiä keskusteluja olikin käyty.

– Otimme suomalaiset metodit käyttöön ja vedimme kämpilläni kännit. Siitä asti olemme olleet tiiviisti yhdessä, Tomi kertoo.

Vaikka kumpikaan ei suunnitellut vakiintuvansa, he päättivät kuunnella järjen sijaan tunteitaan.

– Tomin kanssa minulle tuli heti varma olo. Tunne, että hänen rinnallaan on hyvä olla eikä minun tarvitse enää hakea mitään muuta, Sointu muistelee.

– Alusta asti oli selvää, että molemmat olivat juhlineet ja viilettäneet niin paljon, ettei siihen ollut enää intressejä. Olimme valmiita eristäytymään maailmasta, rentoutumaan ja nauttimaan elämästä kahdestaan, Tomi sanoo.

Sointu Borg: ”Tavoittelen taloudellista vapautta”

Kun pari aloitti seurustelun, vain Tomi oli ammattinsa vuoksi tunnettu. Diili-voiton tuoman julkisuuden myötä Sointu alkoi kokea voimakasta painetta onnistua. Myös kiireinen työtahti vaatii veronsa.

– Minulta odotetaan paljon, ja joskus tulen kotiin niin väsyneenä, että vain poraan. On paljon hyviä päiviä, mutta myös hetkiä, jolloin tunteet tulevat yli äyräiden.

Niissä tilanteissa Tomi yrittää tukea ja palauttaa puolisoaan maan pinnalle.

– Sanon, että välillä voi epäonnistua eikä tarvitse odottaa itseltään koko ajan täydellisyyttä. Käyn usein iltakymmenen jälkeen laittamassa Soinnun läppärin kiinni ja sanon, että nyt pitää levätä rakas.

Puolisonsa uuteen julkiseen rooliin Tomi suhtautuu rauhallisesti.

– Minulle on aivan sama, onko hän julkkis vai ei. Sointu on Sointu. Olemme ihan tavallisia ihmisiä, joiden elämään kuuluu nyt se, että kaupassa ihmiset tuijottavat, kun Sointu punnitsee perunaa.

Sointu myöntää kantavansa toisinaan liikaa työstressiä kotiin.

– Joskus menen heti Tomin herättyä papattamaan kaiken, mitä mieleni päällä on. Olen opetellut ymmärtämään, ettei hän voi koko ajan olla terapeuttina ja työpsykologina. Välillä jään junnaamaan ahdistuksiini, ja silloin tekee hyvää, kun toinen sanoo, että nyt saa riittää.

– Olemme sopineet kahden tunnin säännön. Päälleni saa kaataa lavan paskaa, mutta vasta kaksi tuntia sen jälkeen, kun olen saanut aamukahvini, Tomi sanoo.

Hän itse ei halua käyttää kaikkea aikaansa työntekoon. Riittää, että rahaa on ruokaan, sähköön ja kotiin.

– Olen tehnyt helvetisti töitä, jotta minun ei tarvitse tehdä helvetisti töitä. Nyt pystyn tekemään kaksipäiväistä työviikkoa ja elättämään itseni niin.

Kauniista vaatteista ja laadukkaista merkkituotteista pitävä Sointu sen sijaan haluaa kasvattaa varallisuuttaan.

– En haaveile olevani multimiljonääri, mutta tavoittelen taloudellista vapautta. Sitä, että voisin asua mieluisassa asunnossa lähellä luontoa eikä tarvitsisi stressata selviämistä, jos eteen tulisi vakava sairaus.

Sointu Borg ja Tomi Solonen. 
Kirppiskierroksella 2019. Sointu tekee kirpputoreilta vaatelöytöjä, Tomi rakastaa persoonallisia astioita.

Yhteinen ala lisää ymmärrystä

Kiireen keskellä parilla on tapana muistutella toisiaan siitä, miten toisenlaista elämä oli keväällä 2020, kun koronapandemia alkoi. Tomin keikkakalenteri tyhjeni, ja omaa emännöintialan yritystään pyörittäneen Soinnun työt loppuivat kuin seinään.

Vuoden ajan he elivät säästöillään ja Tomin radiotöistä saaman palkan turvin.

– Pahimpina aikoina ostettiin 30 purkkia hernekeittoa ja palauteltiin pulloja, jotta rahat riittivät, Tomi muistelee.

Jos pandemian aiheuttamaa taloudellista notkahdusta ei lasketa, pari löytää vain hyviä puolia siitä, että molemmat työskentelevät kulttuuri- ja tapahtuma-alalla. Ymmärrystä kumppanin työrytmille ja iltamenoille löytyy aina.

– Jos toinen ei vastaa viestiin kuuteen tuntiin, tiedämme, ettei kyse ole muusta kuin siitä, että hänellä on 20 ihmisen kälättävä seurue vierellään eikä pienintäkään mahdollisuutta tekstailla, Tomi sanoo.

Heille parisuhteen tärkein pilari on luottamus, mihin kuuluu se, että kumppanin tekemisiä ei kytätä.

– Jos toinen lähtee keikan jälkeen jatkoille, toinen ei väännä itkua ja pyydä tulemaan kotiin, Sointu sanoo.

– Tai jos sunnuntaina tulee kotiin krapulassa, joka hellittää vasta keskiviikkona, toinen ei syyllistä tai kritisoi, Tomi jatkaa.

Kriisit selätetään puhumalla ja huumorin keinoin

Yhteiselon alkuvaiheessa vanhojen suhteiden varjot piinasivat Sointua. Hän oli aiemmin elänyt suhteessa, jossa ilkeily ja ikävä kommunikointi olivat osa arkea.

– Jos Tomi sanoi jostain asiasta kauniisti, saatoin tulkita siinä piilomerkityksiä. Pian opin sen olevan turhaa. Ymmärsin, ettei vanhaa taakkaa kannata kantaa uuteen suhteeseen.

Molemmat ovat oppineet menneistä suhteistaan myös sen, ettei toiselle valehdella.

– Valehteleminen syö ihmistä sisältä. Jos sille tielle lähtee, suhteen voi vetää saman tien viemäristä alas, Sointu sanoo.

– Rehellisyys on kaikkein tärkeintä. Sitä pitää vaalia kaikin mahdollisin keinoin, Tomi komppaa.

Viiteen yhteiseen vuoteen on mahtunut riitoja, mutta ei koskaan eroaikeita.

– Olemme opetelleet yhdessä terveet tavat riidellä ja keskustella. Parisuhteessa tulee äkkiä illuusio siitä, että toinen lukee omat ajatukset. Nyt osaamme sanoittaa mieltä vaivaavat asiat sen sijaan, että pitäisimme ne itsellämme, Sointu kertoo.

Hänen mielestään Tomi on heistä suorapuheisempi, mutta molemmat ovat yhtä temperamenttisia. Siksi kinat yritetään purkaa ennen kuin ne kärjistyvät riitelyksi. Se vaatii molemmilta nöyrtymistä.

– Se parisuhteessa onkin hirveää, kun välillä joutuu kohtaamaan käytöksensä ja myöntämään, että purkaa omaa pahaa oloaan toiseen, Sointu sanoo.

Tomi pyrkii selättämään orastavat kriisit huumorin avulla. Hän kertoo löytäneensä hiljattain sisäisen lapsensa.

– Kun huomaan, että Sointu on stressaantunut, lisään outoa komiikkaa, eläinääniä ja tanssiliikkeitä väittelyiden keskelle. Se lisää leikkisyyttä ja helpottaa tilannetta niin, ettei siitä tule riitaa. Vakavatkin asiat voidaan kohdata nauraen.

Sointu Borg ja Tomi Solonen 
Sointu Borg tukee muusikkopuolisoaan kuuntelemalla ja arvioimalla tämän tekemiä kappaleita.

Sointu Borg: ”Terve suhde onnistuu vain kahden itsenäisen välillä”

Illat ovat pariskunnan yhteistä aikaa. Silloin he pysyttelevät Munkkiniemen-kodissaan, syövät noutoruokaa ja katselevat Youtube-videoita ja sarjoja.

– Olemme koti-ihmisiä ja viihdymme neljän seinän sisällä. Meistä tuskin koskaan tulee tyyppejä, jotka järjestävät paljon juhlia. Sosiaalisen työn vastapainoksi lataudun parhaiten rauhassa, Sointu sanoo.

Tomi ei ole kiinnostunut cocktail-juhlista, huomios­ta tai näyttäytymisestä, mutta joskus työ pakottaa siihen.

– Rakastan musiikkia, keikoilla esiintymistä ja radiotyötäni, mutta muuten en viihdy parrasvaloissa.

Sointu onkin totuttu näkemään edustustilaisuuksissa yksin.

– Olen vasta viime aikoina kasvanut ymmärtämään, että meillä saa olla näköisemme parisuhde. Mitä sitten, jos Tomi ei halua lähteä kanssani kaikkiin kissanristiäi­siin? Uskon, että terve suhde onnistuu vain kahden itsenäisen ihmisen välillä.

– Minulle tärkeintä parisuhteessa on se, että 95 prosenttia ajasta on rentoa oleilua. Sitä, että saa olla täysin oma itsensä, Tomi summaa.

Lapsenlapsia on jo luvattu

Suuri kysymysmerkki. Sellaisena Sointu ja Tomi näkevät ajatuksen perheen perustamisesta tulevaisuudessa.

– Rakastan lapsia, mutta en näe perheen perustamista osana tämänhetkistä kuviotamme. Olen juuri päässyt työelämässä hevosen selkään, Sointu sanoo.

Tomi pitää mahdollisena, että haluaisi joskus ”kasvattaa pikkutyyppejä”. Vauvakuumetta hän ei ole koskaan potenut, vaikka olikin mennyt taannoin lupaamaan äidilleen lapsenlapsia.

– Olen vielä niin itsekäs, että haluan elää taiteilijahörhöilyäni niin kauan, kun se kantaa hedelmää.

Sekin jää nähtäväksi, menevätkö he koskaan naimisiin. Parin mielestä olennaista on elää omannäköistä elämää välittämättä muiden odotuksista.

– Tärkeintä on, että päätämme valita toisemme joka päivä. Suhdetta pitää suojella, ja me haluamme vaalia omaa kuplaamme, Sointu sanoo.

X