Ruokajutut

Halpa ruoka voi olla herkullista ja ravitsevaa – näin kokkaat hyvää arkiruokaa edullisesti

Halpa ruoka on parhaimmillaan helppoa, nopeaa ja maukasta. Arkenakin tekee mieli syödä hyvin, mutta se ei tarkoita sitä, että ruokakauppaan olisi pakko käyttää suuria summia. Tutustu resepteihin, joilla kokkaat maukasta kotiruokaa – ja säästät samalla rahaa!

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Halpa ruoka on hyvää! Kokosimme yhteen vinkit ja reseptit, joiden avulla kokkaat maukasta kotiruokaa pienellä rahalla.

Halpa ruoka on parhaimmillaan helppoa, nopeaa ja maukasta. Arkenakin tekee mieli syödä hyvin, mutta se ei tarkoita sitä, että ruokakauppaan olisi pakko käyttää suuria summia. Tutustu resepteihin, joilla kokkaat maukasta kotiruokaa – ja säästät samalla rahaa!

Halpa ruoka voi olla herkullista ja ravitsevaa. Lisäksi se on helppo tapa säästää rahaa. Ota ruokalistalle edullisista raaka-aineista valmistuvia vuokaruokia, pastoja, keittoja ja paistoksia.

Kokosimme yhteen vinkit, joilla ruokalasku pysyy helposti kurissa.

Lue lisää: Säästä tekemällä itse viikon työlounaat – 5 nopeaa ohjetta

Suosi sesongin tuotteita ja perusraaka-aineita

Jauheliha, broilerinkoivet, peruna, pasta, kaali ja juurekset muodostavat perustan monelle suomalaiselle arkiruoalle. Näiden lisäksi kannattaa suosia esimerkiksi soijarouhetta, linssejä ja palkokasveja. Edullisista arjen perusraaka-aineista valmistettu halpa ruoka ei häviä hienostuneemmille ruokalajeille. Edullista ruokaa on usein myös helppo ja nopea valmistaa. 

Tuttuihinkin ruokiin saa mausteilla helposti uutta jujua: säväytä linssikeitto inkiväärillä tai mausta jauhelihapata marokkolaisittain.

Sesongin kasvikset ovat edullisia ja maukkaita. Muista myös pakastealtaan aarteet: kotimaiset herukat ovat halpaa ruokaa ja sopivat välipaloille sekä puurojen kaveriksi. Pakasteherneet puolestaan kivan lisän moneen arjen ateriaan.

Halpa ruoka vaatii ennakointia – helppo 5 kohdan suunnitelma

1. Suunnittele kerralla koko viikon ruoat.

2. Tee suunnitelman perusteella ostoslista ja pysy suunnitelmassa.

3. Älä mene nälkäisenä kauppaan, jotta mukaan ei tartu kalliita heräteostoksia.

4. Nappaa ostoskoriisi punalaputettuja tuotteita vain, jos varmasti ennätät hyödyntää ne.

5. Kurkkaa vielä jääkaappiin ennen kaupassa käyntiä. Voisiko siellä olevista raaka-aineista vielä valmistua joku ruoka? Näin säästät rahaa ja tulet välttäneeksi hävikkiä.

Torju hävikkiä

Muista pitää myös hävikkipäiviä, jolloin syöt edellispäivien ruoantähteet. Aterian rippeet kannattaa pakata läpinäkyviin rasioihin, jotta näet helposti yhdellä silmäyksellä, mitä jääkaapissa on.

Aseta nopeasti pilaantuvat ruoat näkyvästi esille, jotta varmasti muistat hyödyntää ne.

Ole luova ja hyödynnä rippeet tehokkaasti. Halpa ruoka valmistuu helposti, kun raastat juustonkannikat gratiineihin tai vuokaruokien kuorruteeksi, ujutat nahistuneet kasvikset sosekeittoihin tai wokkeihin ja perunamuusin tähteet vaikkapa rieskoihin. 

Melkein kaikkea voi myös pakastaa. Siirrä ruoat, joita et ennätä hyödyntää, ajoissa pakastimeen. Merkitse rasiaan pakastuspäivä ja maininta siitä, mitä rasia sisältää. Käytä pakastetut ruoat mahdollisimman nopeasti, muutoin ne tuppaavat unohtumaan. Pakastin ei ole biojäteastian välietappi.

Opi myös erottamaan parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnät. Moni parasta ennen -päiväyksen ylittänyt ruoka on hyvää vielä pitkään päiväyksen umpeuduttua. Katso, haista ja maista – jos ruoka vaikuttaa syömäkelpoiselta, se todennäköisesti myös on sitä.

Sen sijaan viimeinen käyttöpäivä -merkinnän ylittäneet tuotteet on syytä heittää pois päiväyksen umpeuduttua. 

Tee kerralla reilu satsi

Yksi parhaista keinoista säästää ruokamenoissa on tehdä ruokaa mahdollisimman paljon itse. Valmisruoat ovat toki näppäriä arjen apulaisia, mutta usein myös kovin kalliita. Tee kerralla reilu satsi ruokaa ja pakasta osa valmiissa annosrasioissa kiireisiä päiviä varten. 

Muista kuitenkin, että isojen annosten valmistaminen ja punalaputettujen tuotteiden ostaminen tulee halvaksi vain silloin, kun kaikki ruoka tulee varmasti syötyä.

Edulliset keitot

Keitot ovat halpoja, helppoja ja herkullisia. Surauta soppaan nahistuneet juurekset tai loihdi maukas liemi purkillisesta tomaattimurskaa. Ruokaisamman aterian sopasta saa lisäämällä joukkoon linssejä, papuja, jauhelihaa, pastaa tai vaikkapa nakkeja.

Tölkkihernekeitto on tuttu halpa ruoka, mutta mitäpä jos tekisit suosikin alusta alkaen itse. Perinteinen hernekeitto saa uutta twistiä, kun liha korvataan härkiksellä ja joukkoon kuutioidaan juureksia. Sinappijogurtti viimeistelee maukkaan härkis-hernekeiton.

Tee kerralla reilu satsi – helpot vuokaruoat

Vuokaruokien eduiksi on laskettava niin helppous, edullisuus kuin kerralla valmistuva suuri määräkin. 

Tee arjen lempparit vaihteeksi pienellä twistillä: makaronilaatikko onnistuu mainiosti edullisesta soijarouheesta, mutkaton kaalivuoka haastaa perinteisen kaalilaatikon ja perunasosevuoka valmistuu jauhelihan sijaan helposti myös nyhtökaurasta.

Broileria provencelaisten perunoiden kera kuulostaa hienostuneelta, mutta valmistuu tutuista ja varsin edullisista raaka-aineista.

Tonnikala-pastapaistos syntyy kuivakaapin perusraaka-aineista ja koukuttaa hetkessä koko perheen.

Pasta on nopea ja halpa ruoka

Pasta on arjen parasta pikaruokaa, mutta mainio vaihtoehto myös silloin, kun kukkaronnyörejä haluaa kiristää. 

Linssibolognese valmistuu edullisesti linsseistä, juureksista ja tomaattimurskasta. Pitkä haudutusaika takaa maun ja mehevyyden.

Hävikkipasta hyödyntää jääkaapin aarteet. Tähän pastaan sopivat niin kukkakaalinlehdet kuin porkkanankuoretkin. 

Sitruuna-kanapasta on ihana arkiruoka. Se syntyy vikkelästi lähikaupan aineksista. Parmesaanin sijasta voit raastaa pastan päälle jääkaapista löytyvät juustonkannikat.

Intialainen kasvispasta maistuu mausteisen ruoan ystävälle. Pakasteherneistä ja tuorekasviksista syntyy mainio halpa ruoka pienellä vaivalla.

Halpa ruoka: padat, paistokset ja kastikkeet

Edulliset padat, paistokset ja kastikkeet ovat mainiota arkiruokaa. Lisää lihan kaveriksi linssejä, juureksia tai papuja. Kokeile marokkolaista jauheliha-linssipataa, broileri-linssikastiketta tai muhevaa juures-broilericurrya.

Halpa ruoka voi olla myös täysin vegaanista. Meksikolaissuosikki chili sin carne valmistuu edullisista pavuista. Linssi-daalissa puolestaan maistuu Intian lämmittävät mausteet. 

Kokeile rohkeasti myös kotimaista hernerouhetta. Kahden herneen shakshuka tuo herkullista vaihtelua perinteiseen versioon.

Helpot pihvit, pyörykät ja letut 

Erilaiset pihvit, pyörykät ja letut maistuvat koko perheelle. Kokeile tuttuja kotiruokien klassikoita eli lihapullia ruskeassa kastikkeessa tai pinaattilettuja puolukkasurvoksen kera. 

Jos kaipaat vaihtelua tai kokkaat mieluummin vegenä, tee makoisat kasvispihvit kikherneistä ja porkkanasta tai kokeile herkullisia linssinugetteja. 

Älä epäröi tarttua haukeen, jonka kilohinta ei päätä huimaa. Siitä pyöräytät sukkelasti vaikka makoisat kalapihvit.

Japanilaisissa kaali-munakasletuissa eli okonomiyakissa ei ole muuta vaikeaa kuin nimi. Kaiken lisäksi pulleat pikkuletut valmistuvat varsin edullisista raaka-ainesta: kaalin ja kananmunien lisäksi tarvitset vain porkkanaa ja mausteita. 

Katso myös Kotiliesi.fi: Edullinen uuniruoka x 7: Maukas spagettivuoka, mozzarella-kanapelti ja 5 muuta herkkua

X