Ruokajutut

Tortellini on arjen pelastaja – näillä ohjeilla teet kaupan valmistortellineista ravintolatason herkun!

Tortellini on kiireisen kokin pelastus, sillä täytetty pastanyytti kypsyy parissa minuutissa ja taipuu vaikka mihin. Viitseliäs valmistaa tortellinit alusta alkaen itse. Nappaa parhaat ideat ja reseptit.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Tortellini on täytetty pastanyytti, josta voi valmistaa vaikka mitä.

Tortellini on kiireisen kokin pelastus, sillä täytetty pastanyytti kypsyy parissa minuutissa ja taipuu vaikka mihin. Viitseliäs valmistaa tortellinit alusta alkaen itse. Nappaa parhaat ideat ja reseptit.

Tortellini on muodoltaan renkaan mallinen ja joskus sitä on kuvailtu myös navan muotoiseksi.

Tarinan mukaan tortellinit saivat alkunsa pienessä kylässä Italiassa Modenan maakunnassa, kun erään matkansa aikana tulevan paavi Aleksanteri VI:n avioton tytär Lucrezia Borgia yöpyi pienessä paikallisessa majatalossa. 

Naisen kauneuden takia talon isäntä ei voinut vastustaa kiusausta katsella tätä huoneessaan avaimenreiän läpi. Valaistus huoneessa oli kuitenkin heikko, joten isäntä kykeni näkemään vain Lucrezian navan. Sen puhdas kauneus lumosi isännän ja sai hänet luomaan tortelliinit sinä yönä.

Ravioli on sekin täytetty pastanyytti, mutta muodoltaan neliön mallinen. Ravioleja voi käyttää useissa resepteissä tortellinien sijaan.

Minkä kanssa tortellini tarjotaan?

Tortellineja löytyy kaupan tuorepastahyllystä valmiina monilla eri täytteillä. Tyypillisesti pasta kätkee sisäänsä lihaa tai juustoa, joskus myös kasviksia tai sieniä. Tortellineja on tarjolla myös gluteenittomaan ja vegaaniseen ruokavalioon. 

Tortellini on tyypillinen bolognalainen pastalajike, jotka tarjoillaan yleensä in brodo eli lihaliemellä. Tortellinit maistuvat kuitenkin taivaallisilta myös esimerkiksi pesto- tai tomaattikastikkeella silattuina tai vaikkapa sitruuna-voikastikkeessa pyöräytettynä. 

Lisäksi tortellineja voi hyödyntää monipuolisesti ruoanvalmistuksessa. Upota tortellinit uunivuokaan yhdessä juuston ja tomaattikastikkeen kera, rikasta niillä salaatti tai keitto tai tarjoa vaikkapa alkupalaksi cocktailtikkuun pujotettuna.

Nappaa alta ideoita ja reseptejä tortellinien käyttöön!

Oikaise kaupan valmistortellineilla

Yksi helpoimmista ja herkuimmista tavoista hyödyntää valmistortellineja tai -ravioleja on valmistaa tortellinivuoka upottamalla pastanyytit uunivuokaan yhdessä tomaattien, juuston ja kasvisten kanssa. Raviolien seuraksi vuokaan sopivat myös kuoritut jättikatkaravunpyrstöt. 

Tortellinit rikastavat myös kepeät kasvissosekeitot astetta ruokaisammiksi. Valmista esimerkiksi paahdettu kasvissosekeitto ja lisää keittoannoksen päälle esimerkiksi juustotäytteisiä tortellineja. Nopean tomaattikeiton pinnalle voi tortellinien seuraksi raastaa myös juustoa jääkaapin perälle kertyneistä juustonkannikoista. 

Keittojen lisäksi tortellini sopii loistavasti myös salaattien ja kulhoruokien sekaan. Näppärä idea on keittää tortellinit valmiiksi jo etukäteen ja lorauttaa joukkoon hieman öljyä, jotta ne eivät takerru toisiinsa turhan tiukasti kiinni. Myös kasvikset voi pilkkoa ja kastikkeen valmistaa etukäteen. Sitten onkin nälän yllättäessä jäljellä enää salaatin kasaaminen. Tortellinien makuun sopivat  erityisen hyvin välimerelliset ainekset, kuten tomaatit, pesto ja basilika sekä feta tai mozzarellajuusto.

Trendikäs kasvisbowl kootaan juustotäytteisistä tortellineista, pikapaistetuista broccoliinista, herneistä, tomaateista ja fetajuustosta. Helppo kastike syntyy kaupan valmiista pestokastikkeesta sekä oliiviöljystä ja viime silaus tuoreesta basilikasta.  

Hauska tarjoiluidea juhliin tai noutopöytään on pyöräyttää keitetyt tortellinit pestokastikkeessa ja pujottaa ne cocktailtikkuun yhdessä kirsikkatomaattien ja mintunlehtien kanssa. 

Valmista tortellini ja ravioli itse 

Viitseliäs valmistaa tortellinit tai raviolit alusta alkaen itse. Ensin valmistetaan tuorepastataikina, joka kaulitaan ohueksi levyksi. Täytteeksi voi sujauttaa mitä mieli tekee. Yksi suosituimmista täytteistä on pinaatin ja ricottajuuston klassinen yhdistelmä, mutta yhtä hyvin pastataikinan sisään voi kätkeä esimerkiksi kesäkurpitsaa ja parmesaanijuustoa tai jokirapua ja paahdettuja maissinjyviä. Huolellisuutta kannattaa käyttää erityisesti pastanyyttejä sulkiessa, sillä täyte karkaa herkästi pienestäkin rakosesta. 

Itse tehty tortellini kypsyy kiehuvan kuumassa vedessä parissa minuutissa ja maistuu taivaalliselta yksinkertaisen kastikkeen, kuten sitruuna- tai salvia-voikastikkeen kera.

Lue myös Kotiliesi.fi: Gnocchit ovat pikaruokaa parhaimmillaan – kokeile palleroiden kanssa erilaisia kastikkeita

X