Reseptit

Ruskea kastike ja lihapullat

Ruskea kastike ja lihapullat, voiko herkullisempaa olla. Suola ja maustepippuri sekä paistettu sipuli ovat lapsuuden lihapullien yksinkertaisen, mutta herkullisen maun salaisuus.

Teksti:
Teresa Välimäki
Kuvat:
Ari Heinonen/Otavamedia

Teresan herkullinen ruskea kastike ja lapsuuden lihapullat ovat täydellinen kombo.

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Perinteiset lihapullat

  • 1 sipuli
  • 1 rkl voita
  • 500 g sika-nautajauhelihaa
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1 kananmuna
  • 2 dl kermaa
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl maustepippuria

Ruskea kastike

  • 3/4 dl vehnäjauhoja
  • 50 g voita
  • 2–3 dl hyvää lihalientä
  • 2 dl kuohukermaa
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria

Valmistusohje

Ruskea kastike ja lihapullat tehdään Teresa Välimäen ohjeella helposti näin:

1. Tee ensin lihapullat: Hienonna sipuli, ja kuullota se pehmeäksi voissa paistinpannulla. Jäähdytä.

2. Sekoita kulhossa jauhelihan joukkoon korppujauhot, kananmuna, kerma, suola ja maustepippuri. Lisää myös jäähtynyt sipulisilppu. Sekoita taikina tasaiseksi, vaivaa sitä muutama minuutti puuhaarukalla, ja jätä se sitten hetkeksi tekeytymään. Pyöritä taikina lihapulliksi, ja paista pullat kauniin kullanruskeiksi paistinpannulla. Laita lihapullat hetkeksi sivuun.

3. Tee kastike: Lisää pannulle vehnäjauhot, ja ruskista niitä keskilämmöllä niin, etteivät ne pala, mutta saavat hyvin väriä. Lisää voi, anna sen sulaa, ja vispilöi sitten joukkoon lihaliemi ja kuohukerma. Kiehauta kastike ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada lihapullat kastikkeen joukkoon ja kuumenna.

4. Tarjoile ruskea kastike lihapullien ja keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kera. Perunat saavat ihanan maun kastikkeesta.

Vinkki: Ruskea kastike sopii erityisen hyvin näiden lihapullien kanssa, mutta kokeile sitä myös pohjana erilaisiin ruokiin, kuten makkara- tai nakkikastikkeeseen.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään kolmen pippurin kastike

X