Kauneus

Somessa villitsee nyt filtteri, jonka avulla tehdään värianalyysi – kysyimme asiantuntijalta, voiko itse tehtyyn analyysiin luottaa

Voiko pelkän filtterin perusteella päätellä, mitkä värit sopivat itselle parhaiten? Kysyimme asiantuntijan näkemykset somessa trendanneeseen filtteriin.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
iStock, Christina Boman

Voiko filtterin avulla selvittää itselle sopivat värit?

Voiko pelkän filtterin perusteella päätellä, mitkä värit sopivat itselle parhaiten? Kysyimme asiantuntijan näkemykset somessa trendanneeseen filtteriin.

Itselle sopivien värisävyjen selvittäminen värianalyysin avulla on jälleen suosiossa, ja se näkyy myös somessa. Esimerkiksi Tiktokiin on ilmestynyt ilmiön myötä lukuisia filttereitä, joiden avulla itselle sopivia värisävyjä pyritään löytämään.

Kysyimme asiantuntijalta, voiko itselleen tehdä luotettavan värianalyysin pelkän filtterin avulla.

Lue myös Kotiliesi.fi: Tee värianalyysi ja selvitä, mitkä värit saavat sinut hehkumaan – tätä väriä kannattaa lähes jokaisen välttää!

Katso videolta, miltä filtteri näyttää:

@anna_lehti Ootko sä testannut tätä filtteriä? 🤔 Kysyimme asiantuntijalta, voiko pelkän filtterin perusteella päätellä, mitkä värit sopivat itselle parhaiten. 🎥: Christina Boman #anna #annalehti #värianalyysi ♬ Similar Sensation (Instrumental) – BLVKSHP

Näin värianalyysi toimii

Värianalyysin mukaan ihmiset voidaan jakaa ihon pigmentin perusteella neljään ryhmään: kevät-, kesä-, syksy- ja talvi-ihmisiin. Vuodenajoista puhutaan myös väriperheinä. Nelijakoisen analyysin lisäksi tarjolla on myös 12-jakoinen analyysi, jossa nämä neljä ryhmää on palasteltu vielä useampaan osaan.

Mutta mitä kaikkea värianalyysissä oikein otetaan huomioon?

– Värianalyysissä pyritään selvittämään ihon pohjaväri ja löytämään sen avulla värisävyt, jotka pukevat itseä kaikista parhaiten. Ihon pohjasävyllä on suurin merkitys, tyyli- ja värikonsultti Tuuli Lavia-Miettinen kertoo.

Analyysi tehdään erivärisiä kankaita sovittamalla.

Analyysiä tehdessä kasvoilla ei saisi olla meikkiä tai itseruskettavaa. Luonnollinen rusketus ei Lavia-Miettisen mukaan haittaa, mutta purkkirusketus voi meikin lailla vääristää ihon omaa pohjasävyä.

– Kankaiden värien avulla katsotaan, korostavatko ne kasvoilla sinisyyttä, punaisuutta tai keltaisuutta. Osa sävyistä voi nostaa kasvoille varjoja tai toisaalta häivyttää kasvojen piirteitä. Näiden lisäksi pyritään löytämään kokonaisuus, jossa hiukset, iho ja silmät olisivat harmoniassa keskenään, Lavia-Miettinen sanoo.

Oikeat värit tuovat Lavia-Miettisen mukaan luontaista hehkua kasvoille. Väärät sävyt puolestaan tekevät herkästi väsyneen näköiseksi, minkä lisäksi ne voivat korostaa ihon epäpuhtauksia ja juonteita.

Lue myös: Selvitä stylistin vinkeillä, oletko kevät-, kesä-, syksy- vai talvi-ihminen! Nämä värit pukevat eri ihotyyppejä parhaiten

Voiko pätevän värianalyysin tehdä filtterin avulla?

Eri somealustoilla, kuten Instagramissa, Tiktokissa ja Snapchatissa on saatavilla filttereitä moneen makuun. Filttereillä voi vaikuttaa kuvan tai videon värisävyihin ja ne voivat jopa muovata ulkonäköä kaventamalla kasvonpiirteitä tai lisäämällä meikkiä muistuttavia elementtejä kuvaan.

Filtterit tarttuvat nopeasti ajankohtaisiin ilmiöihin, joten ei ihme, että olemassa jo useampi filtteri, jotka lupaavat helpottaa oman väriperheen löytämistä.

Voiko pelkän filtterin perusteella tehdä analyysin?

– Jonkinlaista suuntaa filtteri voi toki antaa, mutta en pitäisi tulosta kovinkaan luotettavana, Lavia-Miettinen sanoo.

– Jo valaistuksella on varsin suuri vaikutus siihen, miltä värit ja varjot näyttävät kasvoilla. Filtteriä kannattaa pyrkiä käyttämään luonnonvalossa meikittömille kasvoille.

Myös kameran laatu voi vaikuttaa yllättävän paljon. Lisäksi puhelimen näytön asetukset vaikuttavat, millaisina puhelin toistaa värit. Kaverin ruudulla värit voivat näyttää varsin erilaisilta.

Kaverista tosin voi olla hyötyäkin.

– Itseä on yllättävän hankalaa analysoida ja herkästi paletista alkaa valita omia lempivärejä ja -sävyjä. Kannattaa kysyä kaverilta apua ja kysyä, mitkä värit hänen silmissään tuovat piirteesi parhaiten esiin.

Varsinaisen analyysin Lavia-Miettinen jättäisi kuitenkin asiantuntijalle:

– Tarkan analyysin tekeminen vaatii harjaantunutta silmää.

Annan toimittaja testasi Tiktokin filtteriä

Annan toimittaja testasi Tiktokin värianalyysi-filtteriä. Löytyikö oma väriperhe filtterin avulla?

Toimittajan kommentti:

Testasin paria erilaista värianalyysi-filtteriä sekä meikin kanssa että ilman. Meikki muutti ilmettä hämmentävän paljon.

Värianalyysi netissä.
Tässä toimittaja kokeili filtteriä meikin kanssa. Kuvakaappaus on otettu Tiktokista.

Olen aiemmin pohtinut, voisiko minulle sopivin väriperhe olla kesä, mutta en totta puhuen osaa sanoa, näyttävätkö filtterin osoittamat kesän sävyt kasvoillani parhailta.

Huomaan myös, että meikkivoiteen tasoittama iho vääristää tulosta. Ihoni näyttää meikin kanssa keltaisemmalta ja ilman meikkiä punakammalta.

Meikin kanssa minulle sopii mielestäni parhaiten syksyn väriperheen lämpimät värit. Myös tumma huulipuna sopii syksyn sävyihin. Ilman meikkiä taas kesä näyttää omaan silmään raikkaimmalta.

Värianalyysi netissä.
Tässä toimittaja kokeili filtteriä ilman meikkiä. Kuvakaappaus otettu Tiktokista.

Lähetin asiantuntijalle muutaman meikittömän kuvan kasvoistani filtterillä kuvattuina. Myös Lavia-Miettinen kuitenkin on sitä mieltä, että kesän sävyt tuovat kivasti raikkautta kasvoilleni.

Lavia-Miettinen kuitenkin toteaa, että pelkän kuvan ja filtterin avulla analyysin tekeminen on haastavaa, eikä selkeää vastausta ole. Voisin kuvan perusteella periaatteessa kuulua mihin tahansa väriperheeseen.

Voisiko kesä tosiaan olla minun väriperheeni? Varsinainen analyysi jää arvailuksi. Haaveilen siitä, että jonain päivänä mysteeri vielä ratkeaa ammattilaisen avustuksella.

X