Ruoka

Nämä tuotteet myydään liian isoissa pakkauksissa! Somekansa on puhunut

Annan lukijat kertoivat, mitkä ruoka-aineet ovat heidän mielestään liian isoissa pakkauksissa.

Teksti:
Milla Puustinen
Kuvat:
iStock

Leipominen ja tortillapäivä – ne tukkivat kodin ruokakaapit.

Annan lukijat kertoivat, mitkä ruoka-aineet ovat heidän mielestään liian isoissa pakkauksissa.

Monet ruoka-ainepakkaukset ovat liian isoja yksinasujan näkökulmasta.

Tätä mieltä olivat Annan lukijat, kun kysyimme Facebook-sivuillamme, mitä pitäisi myydä pienemmässä pakkauskoossa. Suosittu kysely keräsi satoja kommentteja, joista useimmissa kerrottiin oma mielipide erilaisista ruoka-aineista, jotka voisi myydä hitusen pienemmissä pakkauksissa.

Kommenteissa nousi esille yksittäisiä käyttötavaroita – meikkejä, siemeniä, savukkeita – mutta pääpaino oli kuitenkin ruokapakkauksissa.

Usea kommentoija teki saman huomion: moniakaan ruokapakkauksia ei ole suunniteltu yksinasujan näkökulmasta. Ruokaa myydään isoissa perhepakkauksissa ja paljousalennuksissa. Yksinasuva ei ehdi välttämättä käyttämään tuotetta loppuun ennen kuin se pilaantuu.

Yksinasuvat ry:n varapuheenjohtaja Tiina Arlin allekirjoittaa saman. Tilastokeskuksen mukaan yksinasuminen on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosikymmeninä. Viimeisimmän tutkimustiedon mukaan vuoden 2022 lopussa yksinasuvia oli Suomessa 1,3 miljoonaa, joista karkeasti puolet oli 60 vuotta täyttäneitä.

Yksinasuvien määrä on siis merkittävä. Mutta mihin kaikkeen se yksinasuvilla vaikuttaa, että pakkauskoot eivät ole niin pieniä kuin heidän tarpeensa olisi?

Arlin nostaa ensimmäisenä esille ruokahävikin. Ruokahävikkiä syntyy helposti silloin, jos ei ehdi syömään ruokia ennen kuin ne menevät vanhaksi tai pilaantuvat.

Myös Osta 5, maksa 3 -tyyliset tarjoukset voivat lisätä ruokahävikin määrää yksinasuvalla.

– Tällaiset tarjoukset kannustavat ostamaan enemmän ruokaa kuin yksi ihminen välttämättä tarvitsisi. Harvemmin yksinasuva kuitenkaan tarvitsee viittä samanlaista tuotetta kerralla, Arlin toteaa.

Arlin toivoisikin, että kaupoissa olisi enemmän tarjouksia joidenka myötä yksittäin ostettujen tuotteiden hinnat olisivat edullisempia. Tällöin ei tarvitsisi ostaa useampaa tuotetta kerralla. 

Toisena asiana Arlin tuo esille rahanmenon. Jos ruokia ei ehdi tai pysty jostain syystä syömään ennen kuin ne pilaantuvat, vaikuttaa se myös rahanmenoon. Kukapa meistä ei olisi ajatellut ruokahävikkiä syntyessä, että samalla on mennyt rahaa hukkaan?

Kolmantena asiana Arlin tuo esille säilytyshaasteet. Yleisesti ottaen yksinasuvat asuvat pienemmissä asunnoissa kuin muu väestö. Pienemmissä asunnoissa kaappitilaa on rajallisemmin. Arlin nostaakin esille, ettei esimerkiksi kaikissa pienissä kaupunkiasunnoissa ole muuta pakastinta kuin jääkaapin pieni pakastelokero.

– Moni saattaakin sanoa ruokahävikin kanssa tuskailevalle yksinasujalle että ”osta isompi pakkaus ja pakasta loput”. Mutta mihin pakastat, jos asunnostasi ei löydy pakastinta, Arlin sanoo.

Nämä 5 ruokatuotetta halutaan pikkupakkaukseen

1. Leivontatarvikkeet

Sokerit, vehnä,- ruis- ja talkkunajauhot sekä leivinjauhe nousivat eniten esille Annan lukijoiden toivelistalla.

– Ennen raesokeri oli sopivan kokoinen paketti. Nyt iso 500 g paketti on hyllyllä pitkään, kun pullaa ei joka päivä leivota, luonnehtii Raija.

Kaupan hyllyllä olemme tottuneet näkemäänkin puolen kilon sokeripusseja ja vähintään kilon jauhosäkkejä. Kommenteissa nousi esille, että jos ei ole varsinainen jauhopeukalo, jäävät avatut isot leivontarvikepakkaukset helposti kaappiin viemään tilaa.

Monenmoisista leipomistarpeista kertyy monta tilaa rohmuavaa säkkiä kuivakaappiin.

– Vanilliinisokeri ja leivinjauhepurkit ovat turhan isoja, jos leipoo kerran vuodessa tai jopa harvemmin. Siinä aina arvuutellaan, olisiko nämä viisi vuotta vanhat jauhot vielä ok käyttää, kirjoittaa Tuuli kommenteissa.

Marttojen mukaan jauhot ja hiutaleet säilyvät noin puoli vuotta kuivakaapissa, mutta lopulta haju kertoo parhaiten onko jauhot vielä käyttökelpoisia. Vanhentuneet jauhot tunnistaa makeasta hajusta.

2. Juustot ja leikkeleet

Toiseksi eniten kommentteja keräsivät juustot ja leikkeleet. Kommentoijien mielestä nykyiset juusto- ja leikkelepakkaukset eivät palvele yksinasujia.

Juustojen ja leikkeleiden pakkauskoot vaihtelevat valmistajan mukaan. Juustoja myydään sekä viipaleina että kokonaisina paloina, ja näiden pakkausten koot vaihtelevat 150 g – 1,25 kg välillä. Leikkeleissä pakkauskoot taas vaihtelevat 80–500 g välillä.

Leivänpäälliset ovat kallista roskiin heitettävää.

Huomioitavaa on kuitenkin se, että ruokakauppojen valikoimissa on suuria eroja. Aina omasta lähikaupasta ei löydy pieniä leikkele- ja juustopakkauksia.

Palvelutiskiltä juustoa tai leikkelettä saa grammalleen niin vähän kuin tarvitsee – jos palvelutiskiä on. Kilohinta voi olla huomattavasti suurempi kuin valmiiksi pakatun juuston tai leikkeleen hyllyltä ostaessa.

3. Leipä

Kokonaisina myytäviä leipiä soisi myytävän pienempinä.

– Kokonaisena myytävät leivät kuivuvat vaan, vaikka olisi enemmänkin syöjiä, Maisa kommentoi.

Leipien kanssa jokainen onkin varmasti törmännyt kahteen ongelmaan: joko leipä homehtuu tai sitten se kuivuu ennen kuin sen on ehtinyt syödä loppuun. Leipien ja sämpylöiden pakkauskoot vaihtelevat valmistajan mukaan, ja kaupoissa on erilaiset valikoimat esimerkiksi tuoreista kokonaisista leivistä.

Kuivuneesta leivästä voi sentään tehdä korppujauhoja.

Se, miten kauan leipä säilyy syötävänä, riippuu säilytys- ja käyttöolosuhteista sekä leipätyypistä. Esimerkiksi muovipussiin pakattu leipä säilyy keskimäärin 5–7 päivää. Leipä voi kuitenkin olla parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin syömäkelpoista. Haju, maku- ja näköaistin avulla voit varmistaa, onko leipä vielä syötävää.

Lue myös Kotiliesi.fi: Leivän säilytys oikealla tyylillä takaa tuoreuden pidempään – paljastamme kaksi parasta tapaa leivän säilyttämiseen

4. Erilaiset maustekastikkeet…

Neljänneksi eniten kommentteja sai maustekastikkeet – ketsuppi, soija, majoneesit, etikkapohjaiset salaatinkastikkeet sekä esimerkiksi pestokastikkeet.

Maustekastikkeiden käyttötarkoitukset ja pakkauskoot vaihtelevat hyvin paljon. Varsin tuttu tilanne on ostaa vaihtelunhalusta erikoisempaa purnukkaa.

– Pitäisi myydä pienemmässä pakkauskoossa niitä kaikenlaisia outoja maustekastikkeita, joita ostaa kokeillakseen uutta reseptiä, sanoo Maarit kommenteissa.

Sitä ostaa erikoiskastikkeen, jota menee ruokaan korkeintaan ruokalusikallinen. Sen jälkeen laittaa avatun maustekastikepurkin kaapin perälle muiden kastikkeiden kaveriksi ja unohtaa sen sinne. Lopulta saa heittää pilaantuneen kastikkeen lähes käyttämättömänä roskiin.

Erikoisemmat maustekastikkeet ja mausteet jäävät helposti keittiön kaappeihin pyörimään, kun niille ei keksi käyttötarkoitusta.

5. …ja erityisesti salsakastike

Salsakastikkeella tai tacokastikkeella, millä nimellä sitä haluaakaan kutsua, on monen lukijamme mielestä liian iso pakkaus sen käyttötarkoitukseen nähden.

– Meidän perhe käyttää salsakastiketta meksikolaisessa ruuassa mausteena, ja sitä kuluu ehkä 1/3 purkista kerralla. Loput homehtuu ennen seuraavaa käyttökertaa, kuvailee Mari Facebookissa ja kerää peukut.

Eri valmistajien salsakastikkeiden pakkauskoot vaihtelevatkin 200–400 g välillä.

Salsakastiketta käytetään usein esimerkiksi meksikolaisen ruoan kanssa.

Vinkkinä tähän ikuisuuspulmaan lukijat neuvovat kommenteissa toisiaan: salsan voi pakastaa tai sekoittaa makaronilaatikkoon.

Lähteet: Fazer, S-kaupat ja K-Ruoka

X