Ruoka

Älä heitä vanhaksi menevää juustoa roskiin! Pelasta ylimääräinen juusto pakastamalla

Kuinka kauan avaamaton juusto säilyy parasta ennen -päiväyksen jälkeen? ”Juusto ei hetkessä hetkahda”, muistuttaa juustoasiantuntija Matti Kärki. Ja jos juusto on menossa vanhaksi, ota esiin juustoraastin.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Jos juusto uhkaa mennä vanhaksi, se kannattaa pakastaa.

Kuinka kauan avaamaton juusto säilyy parasta ennen -päiväyksen jälkeen? "Juusto ei hetkessä hetkahda”, muistuttaa juustoasiantuntija Matti Kärki. Ja jos juusto on menossa vanhaksi, ota esiin juustoraastin.

Tiedätkö, kuinka kauan juusto säilyy? Entä katsotko ruokakaupassa tarkkaan parasta ennen -päiväyksen, ennen kuin teet ostovalintasi?

Nykypäivän pakatuissa juustoissa näkyvä parasta ennen -päiväys tarkoittaa, että oikein säilytettynä avaamaton tuote säilyy vähintään luvattuun päivämäärään asti. Tuotetta voi käyttää parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin, mikäli tuotteen laatu on kunnossa. Parasta ennen päiväyksen jälkeen tuotteen käyttökelpoisuuden voi arvioida omiin aisteihin luottaen. Käytännössä juustoa voi syödä vielä noin 2–3 viikkoa päiväyksen umpeuduttua.

– Ei juusto hetkessä hetkahda, muistuttaa Valion johtava teknologia-asiantuntija Matti Kärki.

Juusto haiskahtaa! Onko se mennyt pahaksi?

Jos avaat jääkaapin ja sieltä lehahtaa vastaan voimakas juustontuoksu, se ei tarkoita automaattisesti, että juusto olisi mennyt pilalle.

Nyrkkisääntö on, että mitä pidempi kypsytysaika, sitä voimakkaampi juusto. Ajan myötä juuston maku ja rakenne saattavat muuttua jonkin verran, myös jääkaapissa.

– Senkin jälkeen juusto on erittäin hyvää, mutta joku saattaa pettyä siihen, että juusto onkin odotettua voimakkaampi. Juusto on pilalla silloin, kun siinä on hometta – homejuustot ovat toki asia erikseen, Kärki muistuttaa.

Lue myös: Parhaat makuparit home- ja herkuttelujuustoille – uskomaton yhdistelmä: sinihomejuustoa ja lakritsia!

Juusto on menossa vanhaksi – mitä tehdä?

Jos juusto on menossa vanhaksi tai jopa jo vanhentunut, on yksi keino pakastaa se.

– Jos juusto oikein pahasti vanhenee, ei muuta kuin raasteeksi ja pakkaseen. Voit käyttää raasteen esimerkiksi pizzaan, Kärki vinkkaa.

Juustoraaste
Jos juusto on menossa vanhaksi, tee siitä juustoraastetta ja laita pakkaseen. Oikein säilytettynä avaamaton juusto säilyy vähintään luvattuun parasta ennen -päivämäärään asti.

Juustoa ei kannata pakastaa kokonaisena palana, vaan se kannattaa raastaa raasteeksi. Raasteen voi taas pakata annoskokoisiin pusseihin.

– Jos juuston pakastaa kokonaisena, se voi muuttua hauraaksi ja lohkeavaksi, mutta ei se juurikaan makuun vaikuta, Kärki sanoo.

Juuston pakastusajaksi suositellaan korkeintaan kolmea kuukautta. Juusto tulee sulattaa jääkaapissa ja käyttää mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen.

Lue myös: Näin rakennat täydellisen juustotarjottimen: viisi eri juustoa ja ihania makupareja

Lähde: Valion juustokauden avajaiset, Valio, Arla

X