Ruoka

Tiedätkö, kauanko ruoka säilyy jääkaapissa? Kolme olennaista asiaa vaikuttaa – ”Aina pilaantumista ei huomaa aistien avulla”

Voikohan tätä vielä syödä? Yleensä pilaantuneen ruoan haistaa tai maistaa, mutta ei aina. Kauanko ruoka yleensä säilyy jääkaapissa? Asiantuntija vastaa ja neuvoo, miten säilyvyyttä voi parantaa.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Kauanko ruoka säilyy jääkaapissa? Asiantuntija vastaa.

Voikohan tätä vielä syödä? Yleensä pilaantuneen ruoan haistaa tai maistaa, mutta ei aina. Kauanko ruoka yleensä säilyy jääkaapissa? Asiantuntija vastaa ja neuvoo, miten säilyvyyttä voi parantaa.

Kauanko itse valmistettu ruoka säilyy jääkaapissa, ja miten voi varmistua, että se pysyy hyvänä? Kysyimme asiaa Marttojen ruoan ja ravitsemuksen asiantuntija Emmi Tuoviselta.

Moni tietää, että ruokaa ei saa laittaa lämpimänä jääkaappiin, mutta harva huomioi, että ruoka on jäähdytettävä nopeasti syömisen jälkeen. Kattilaa ei saa jättää yöksi liedelle jäähtymään.

– Bakteerit lisääntyvät tehokkaimmin huoneenlämmössä, joten ruokaa ei kannata jättää moneksi tunniksi pöydälle lojumaan. Talvella ruoan voi viedä parvekkeelle jäähtymään ja kesällä laittaa kattilan kylmään vesihauteeseen, Emmi Tuovinen neuvoo.

Pilaantuneesta ruoasta voi saada esimerkiksi listerian, joka on vaarallinen erityisesti raskaana oleville, lapsille ja vanhuksille. Tuovinen huomauttaakin, että vaikka ruokahävikin minimoiminen on  tärkeää, riskiryhmäläisten kohdalla ruoan pois heittämisessä ei kannata kitsastella, sillä listeria voi viedä jopa sairaalahoitoon.

– On hienoa, että tietoisuuden lisääntyessä ihmiset uskaltavat syödä muutaman päivän vanhaa ruokaa ja nuupahtaneita vihanneksia, mutta riskiryhmien kohdalla tilanne on aina arvioitava perusteellisemmin ja vältettävä turhia riskejä.

Lue myös: Säilytätkö ruokaa vanhoissa jäätelörasioissa tai muissa muovipakkauksissa? Syy, miksi tulisi välttää

Muista suojata jääkaapissa ruoka kannella

Myös ruoan hygieenisyydestä on tärkeä huolehtia: kädet on hyvä muistaa pestä aina ruokaa käsiteltäessä ja ruoanlaittovälineiden sekä astioiden on oltava puhtaat. Jäähtynyt ruoka on tärkeää peittää kannella tai kelmulla ennen sen laittamista jääkaappiin, sillä jääkaapissa leijailee jatkuvasti erilaisia mikrobeja.

– Jääkaapista otetaan tuotteita paljain käsin, ja esimerkiksi multaisissa perunoissa saattaa olla mikrobeja, jotka voivat levitä avonaisessa astiassa olevaan ruokaan. Myös muiden elintarvikkeiden hajut ja maut voivat levitä ruokaan ja päinvastoin.

Kun edellisen päivän päivällistä lämmitetään lounaaksi, on ruoka kuumennettava kunnolla kauttaaltaan, sillä monet bakteerit tuhoutuvat yli 70 asteen lämpötilassa.

Lue myös: Kuinka kauan liha säilyy pakastimessa, entä leipä? Näin kauan eri ruoat säilyvät pakkasessa hyvinä

Kauanko valmis ruoka säilyy jääkaapissa?

Monille tulee yllätyksenä, että jääkaapin tulisi olla vain 2–6-asteinen. Oman kaapin lämpötila on hyvä selvittää ja huomioida, ettei lämpötila jakaannu kaapissa tasaisesti.

– Sillä on merkitystä, missä kohtaa jääkaappia ruokaa säilyttää. Keskimäärin voidaan sanoa, että alhaalla on viileintä ja ovessa lämpötila vaihtelee eniten. Tilanne kannattaa kuitenkin tarkistaa omasta kaapista lämpömittarin avulla.

Mutta kauanko valmistettu ruoka oikein säilyy jääkaapissa? Keskimäärin ruoka säilyy jääkaapissa kolme vuorokautta. Poikkeuksena ovat kylmäsavulohi sekä äyriäiset, joita ei enää kolmen päivän kuluttua kannata syödä. Sen sijaan esimerkiksi kasvissosekeitto saattaa oikein säilöttynä pysyä hyvänä jääkaapissa pidempäänkin.

Jos perheessä ei ole riskiryhmäläisiä, voi ruokaa maistaa ja sitten todeta, onko ruoka vielä syöntikelpoista. Viikon vanha, jääkaapin perälle unohtunut keitto kannattaa kuitenkin heittää surutta roskiin, vaikkei se haisisi tai maistuisi pahalta.

– Pilaantuneen leivän tunnistaa helposti homepilkuista ja eltaantuneen kalan hajusta. Aina pilaantumista ei kuitenkaan huomaa aistien avulla. Varminta on laitaa nämä ruoan säilytysvinkit korvan taa ja toimia niiden mukaisesti, Tuovinen painottaa.

X