Mitä rasvaisempi ruoka, sitä lyhemmän ajan se säilyy pakastimessa. Katso listasta, minkä ajan sisällä pakastettu ruoka on käytettävä.
Pakastaminen säilyttää monet ruoka-aineet lähes tuoreen veroisina. Ruokia pilaavat bakteerit eivät pääse lisääntymään pakastimen kylmyydessä, joten pakastus lisää ruokien käyttöaikaa.
Ruoat eivät kuitenkaan säily pakastimessakaan ikuisuuksia, vaan vähitellen niiden laatu alkaa kärsiä. Esimerkiksi rasva härskiintyy pakkasessa vähitellen.
Katso listasta, kuinka pitkään mikäkin ruoka säilyy hyvänä pakkasessa, eli –18 asteessa tai sitä kylmemmässä lämpötilassa.
Ruokien säilyvyys pakastimessa:
- Jauheliha 2–4 kk
Huomioi! Mitä rasvaisempi jauheliha on kyseessä, sitä nopeammin se on käytettävä.
- Juustoraaste 2 kk
- Jäätelö 12 kk
- Kala (tuore tai savustettu) 1–2 kk
- Kana 3–6 kk
- Kasvikset 10–12 kk
- Leipä 3 kk
- Marjat 8–12 kk
- Naudanliha 6–12 kk
- Pastöroitu maito 2 kk
- Pullat 6–12 kk
- Rahka 2 kk
Huomioi! Jogurttia, piimää tai viiliä ei voi pakastaa, sillä ne saostuvat pakastimessa.
- Rasvaiset leivonnaiset 3–6 kk
- Sianliha 3–4 kk
- Sienet 12 kk tai jopa kauemmin
Huomioi! Älä käytä pakastettavien sienten esivalmistelussa rasvaa, koska se lyhentää säilyvyysaikaa 3–4 kuukauteen.
- Valmiit ruoat 3–4 kk
- Voi 2 kk
- Yrtit (tuoreet) 12 kk
Sulata pakasteet nopeasti
Elintarvikkeet kannattaa pakastaa tuoreina, nopeasti ja tiiviissä pakkauksessa. Näin ne säilyvät pakastimessa mahdollisimman pitkään. Käytä omia aistejasi arvioidessasi sitä, onko jokin ruoka vielä käyttökelpoinen.
Myös sulatus vaikuttaa siihen, onko pakastettu ruoka vielä syötäväksi sopivaa. Kun ruoka sulaa, mikrobit alkavat jälleen kasvaa ja lisääntyä. Ruoka kannattaa siis sulattaa mahdollisimman nopeasti ja käyttää heti sulatuksen jälkeen.
Kannattaako mansikat pakastaa rasiassa vai pussissa? 5 hyödyllistä vinkkiä mansikoiden pakastamiseen
Lähteet: Arktiset aromit, Evira, Martat, Ruokatieto
Kommentit
Jutussa olisi hyvä mainita koskeeko pakastusajat itsesulattaviapakastimia vai pakastinta minkä sulatat itse❗
Itsesulattava sulattaa tuotteet pehmeiksi aina välillä, jolloin tuotteiden pakastus aika vähenee❗
Pakastin minkä sulatat itse, tuotteet ovat jäässä kunnes otat ja sulatat tuotteen jolloin tuotteet säilyvät pidempään❗
Kommentit
Jutussa olisi hyvä mainita koskeeko pakastusajat itsesulattaviapakastimia vai pakastinta minkä sulatat itse❗
Itsesulattava sulattaa tuotteet pehmeiksi aina välillä, jolloin tuotteiden pakastus aika vähenee❗
Pakastin minkä sulatat itse, tuotteet ovat jäässä kunnes otat ja sulatat tuotteen jolloin tuotteet säilyvät pidempään❗
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous