Terveys

Säilytätkö ruokaa vanhoissa jäätelörasioissa tai muissa muovipakkauksissa? Syy, miksi tulisi välttää

– Kun vanhaan elintarvikerasiaan lisää rasvan lisäksi lämpöä, on suurempi riski, että muovirasian ainesosia siirtyy ruokaan, sanoo asiantuntija.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Kertakäyttöiset pakkaukset eivät ole paras vaihtoehto pakastamiseen tai ruoan säilyttämiseen.

– Kun vanhaan elintarvikerasiaan lisää rasvan lisäksi lämpöä, on suurempi riski, että muovirasian ainesosia siirtyy ruokaan, sanoo asiantuntija.

Jäätelörasiat, jogurttipöntöt ja muut vanhat muovirasiat ovat kätevä ja edullinen tapa säilöä ja pakastaa ruokaa. Kannattaako elintarvikepakkauksia siitä huolimatta käyttää enää uudestaan, ja ovatko vanhat muovirasiat jopa terveydelle haitallisia? Kysyimme asiaa Ruokaviraston ylitarkastaja Merja Virtaselta.

Muovirasiat ja ruoan säilytys? Muista, että rasva ja lämpö vaativat materiaalilta enemmän

Kuten vanhoja muovipulloja, myöskään vanhoja elintarvikepakkauksia ei Virtasen mukaan pitäisi säilyttää tai käyttää uudelleen.

Pakkauksista saattaa siirtyä myrkyllisiä ainesosia elintarvikkeeseen, jos niitä käytetään toistuvasti kerta toisensa jälkeen.

Useimpien elintarvikepakkausten materiaalit ovat tarkoitettu kertakäyttöisiksi, eivätkä ne välttämättä kestä kemiallisesti toistuvaa käyttöä.

– Rasioissa säilötään usein rasvaisia elintarvikkeita. Rasva vaatii materiaalilta enemmän ja rasvaiseen elintarvikkeeseen siirtyy herkemmin ainesosia kuin esimerkiksi kuivaan elintarvikkeeseen.

Muovipakkauksen tulisi olla myös kestävä, jos siihen lisätään lämpöä. Kertakäyttöiset muovirasiat eivät ole yleensä tarkoitettu mikrotettaviksi.

–  Kun vanhaan elintarvikerasiaan lisää rasvan lisäksi lämpöä, on suurempi riski, että muovirasian ainesosia siirtyy ruokaan.

Muista tarkistaa myös säilöntärasioiden käyttöohjeet

Jäätelörasiat ja jogurttipöntöt kuuluvatkin käytön jälkeen suoraan muovinkeräykseen. Ruokaa tulisi pakastaa ja säilöä vain niihin tarkoitetuissa rasioissa.

– Kuluttajan kannattaa lukea käyttöohjeet myös, kun valitsee säilytys- ja pakasterasioita. Niissäkin löytyy eroja. On hyvä tarkistaa, minkälaiseen käyttöön pakkausten materiaalit ovat tarkoitettu, Virtanen muistuttaa.

Kuvassa muovirasiat.
Säilytysrasioiden valinnassa kannattaa olla tarkka.
X