Terveys

Vanhassa juomapullossa voi piillä terveysriski – asiantuntija kertoo, miksi käytettyä limupulloa ei kannata pitää vesipullona

Käytätkö sinäkin vanhaa virvoitusjuomapulloa juomapullona? Asiantuntija varoittaa riskistä, joka liittyy muovipullojen säästämiseen.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Virvoitusjuomapulloa ei ole tarkoitettu käytettäväksi uudelleen.

Käytätkö sinäkin vanhaa virvoitusjuomapulloa juomapullona? Asiantuntija varoittaa riskistä, joka liittyy muovipullojen säästämiseen.

Moni käyttää muovisen limonadi- tai kivennäisvesipullon uudelleen vesipullona. Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että juomapullo voi olla terveydelle haitallinen.

Kaikkien elintarvikkeiden pakkaukset on lähtökohtaisesti tehty kertakäyttöisiksi, huomauttaa ylitarkastaja Merja Virtanen Ruokavirastosta. Tämä tarkoittaa, ettei myöskään virvoitusjuomapulloja tulisi pestä tai käyttää uudelleen.

– Testaaminen on todella kallista, joten toimija testaa materiaaleja vain siihen tarkoitukseen, mihin he tulevat niitä käyttämään. Siksi testeissä ei välttämättä oteta huomioon, miten elintarvikepakkaukset kestävät uudelleen käyttämistä ja pesemistä, Virtanen kertoo.

Lue myös: 15 pientä ja helppoa tapaa vähentää muovin käyttöä

Vanha muovipullo ei ole paras vesipullo

Vanha muovipullo kannattaa siis käytön jälkeen laittaa suoraan pullonkeräykseen. Mutta millainen terveysriski pulloon liittyy, jos sitä sattuu käyttämään juomapullona esimerkiksi jumppatunnilla?

Virtasen mukaan pulloista saattaa siirtyä myrkyllisiä ainesosia elintarvikkeeseen kuten juomaveteen, jos pulloja käytetään toistuvasti kerta toisensa jälkeen.

– Saattaa olla, että muovipullot kestävät hyvin uudelleenkäyttöä, mutta koska sitä ei ole varmistettu, siitä ei voi olla varma. Sen takia emme suosittele sitä.

Siitä huolimatta silloin tällöin käytettynä vanhasta muovipullosta tuskin on kovin suurta riskiä terveydelle, Virtanen lisää. Tärkeintä on huolehtia, ettei pulloja käytä säännöllisesti uudelleen.

Muovipullojen materiaali ei välttämättä kestä pesemistä ja jatkuvaa käyttöä.

Käytä pakkausta siihen, mihin se on tarkoitettu

Oli kyse sitten pulloista tai muista pakkauksista, Virtanen muistuttaa, että pakkausta on tärkeä käyttää vain siihen tarkoitukseen, mihin se on tehty.

– Elintarvikkeiden pakkausmateriaalit ovat aina kertakäyttöisiä. Altistumme kemikaaleille niin monista lähteistä, joihin emme pysty kuluttajina vaikuttamaan. Sen takia on tärkeää, että pyrimme vaikuttamaan niihin, joihin voimme: käytämme esimerkiksi pakkausmateriaaleja siihen, mihin ne ovat tarkoitettu.

X