Koti ja sisustus

15 pientä ja helppoa tapaa vähentää muovin käyttöä

Millaisilla helpoilla tavoilla muovin käyttöä voi arjessa edelleen vähentää, kun muovipussin sijaan käytössä on jo kangaskassi ja muutkin kaikista perinteisimmät tavat muovijätteen välttelemiseen on jo käytössä? Listasimme 15 arkista pientä ja helppoa tapaa vähentää muovin käyttöä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Runsas muovijätteen määrä ahdistaa monia.

Millaisilla helpoilla tavoilla muovin käyttöä voi arjessa edelleen vähentää, kun muovipussin sijaan käytössä on jo kangaskassi ja muutkin kaikista perinteisimmät tavat muovijätteen välttelemiseen on jo käytössä? Listasimme 15 arkista pientä ja helppoa tapaa vähentää muovin käyttöä.

Muovijätteen määrästä ja valtamerten muovijätelautoista puhutaan jatkuvasti. Ei ole ihme, että se on omiaan aiheuttamaan ympäristöahdistusta. Ympäristöahdistukseen kannalta on tärkeää tehdä edes jotain, koska jokaisella valinnalla on merkitystä.

Näin vähennät muovin käyttöä arjessa helposti ja pienillä teoilla:

1. Älä käytä muovisia pillejä, edes ravintoloissa. Sano jo tilausta tehdessäsi, ettet tarvitse pilliä.

2. Valitse kaupassa mieluummin pahviin pakattu kuin muoviastiassa myytävä tuote. Esimerkiksi jäätelöä, mehua, pesuainetta ja riisiä myydään niin muovi- kuin kartonkikeräyspakkauksissa.

3. Oletko menossa hakemaan ravintolasta ruokaa mukaasi ja tiedät, että se pakataan muovipakkaukseen? Tai epäiletkö, että paikan päällä syötävästä ravintola-annoksestasi jää jotain kotiin otettavaa? Ota ravintolaan mukaan oma, uudelleenkäytettävä pakkaus, johon voit pyytää ruoan mukaasi.

4. Jätä noutokahvin ja -teen muovinen kansi ottamatta. Jos pelkäät juomasi jäähtyvän, pyydä saada se suoraan oman termosmukiisi.

5. Unohda kertakäyttöiset veitset ja haarukat. Jos tiedät hakevasi lounasta kaupasta, kanna aterimia mukanasi. Voit myös pitää töissä aterimia valmiina.

6. Käytä muovisytyttimien sijaan tulitikkuja tai investoi uudelleentäytettävään metallisytyttimeen.

7. Käytä siteiden ja tamponeiden sijaan kuukuppia. Kuukautiskuppi säästää rahaa ja luontoa.

8. Vaihda muovihammasharjasi bambuhammasharjaan.

9. Jos sinulla ei ole elektronista epilaattoria tai ladyshaveria, käytä ainakin höyliä, joiden pään saat vaihdettua.

10. Osta viini lasipullossa ja ilman muovikorkkia. Esimerkiksi Corkwatch-sovellus voi auttaa sinua selvittämään, onko pullossa luonnonkorkki vai muovinen korkki.

11. Käytä siivoamiseen luonnonmateriaaleista valmistettuja siivousliinoja ja -harjoja sekä muita tarvikkeita muovisten sijaan.

12. Käytä palasaippuaa ja -shampoota muovipullossa myytävien tuotteiden sijaan.

13. Vaihda muovia sisältävä hammaslankasi muovittomaan.

14. Käytä mehiläisvahakelmua muovikelmun sijaan.

15. Käytä muovisten jääpalapussien sijaan ruostumattomasta teräksestä valmistettuja jääpalamuotteja.

Lähteet: Green Education Foundation, Kotiliesi, My Plastic-free Life

X