Hyvinvointi

Kuukautiskuppi säästää rahaa ja luontoa

Teksti:
Anna.fi

Kuukautiskuppi, eli lyhyemmin kuukuppi, ei ole mikään uusi keksintö. Sitä käytettiin jo 1930-luvulla, ja nyt se on suosionsa huipulla. Mikä kuukuppi sitten oikein on? Miten sitä käytetään, paljonko se maksaa, ja miksi niin monet ovat vaihtaneet siteet ja tamponit kumiseen häkkyrään?

Kuukuppi säästää rahaa ja luontoa

Kuukuppi on vähän suppiloa muistuttava, luonnonkuminen tai silikonista tehty kuppi, jonka pohjasta lähtee samaa materiaalia oleva, antennimainen pätkä.

Suomesta on saatavilla useita eri merkkisiä kuukuppeja, joista useimpia on saatavilla kahdessa eri koossa. Pienimmät kupit ovat alle 30-vuotiaille naisille, jotka eivät ole vielä synnyttäneet, ja vähän isompi kuppi muille. Jokainen nainen on kuitenkin yksilö, mikä tulee ottaa huomioon kupin kokoa valitessa. Kuukuppien hinnat lähtevät noin 20 eurosta. Käyttöikä on pitkä: kuppi kestää käytössä parhaimmillaan jopa 12 vuotta.

Kuukupin toiminta perustuu alipaineeseen. Kun kuppi laitetaan paikoilleen, sen sisäpuolelle muodostuu alipaine. Alipaine ja emättimen lihakset pitävät kupin paikoillaan. Kuppi poistetaan puristamalla kupin pohjaa, jolloin siihen pääsee ilmaa, kupin sisä- ja ulkopuolen välinen paine-ero tasaantuu ja kuppi irtoaa.

Käyttö vaatii totuttelua

Ei-kaupallisella kuukupista tiedottavalla Kuukuppikunta-sivustolla vakuutetaan, että oikein käytettynä kuppi ei tunnu lainkaan ja on täysin varma. Oikean käyttötavan löytämiseen saattaa kuitenkin mennä hetki. Sen huomasi myös Nasti, 27, kun hän alkoi käyttää kuukuppia pian esikoisensa synnyttämisen jälkeen.

– Ensimmäisillä kokeilukerroilla kuppi vuoti, tuntui valuvan paikoiltaan ja oli hankala. Mutta ei mennyt kauaa, kun se jo istui eikä tuntunut yhtään, Nasti muistelee.

Hän kertoo oppineensa ensimmäisen kuukauden jälkeen itselleen sopivan käyttötekniikan. Kuukuppi pitää taitella oikein ennen sen asettamista. Jos sen saa aukeamaan oikein, kokonaiseksi kupiksi, se ei vuoda.

– Juuri synnyttäneenä tuli tyhjennettyä kuppia turhankin usein, kun en osannut arvioida, kuinka paljon vuotoa tuli. Puolessa vuodessa siihenkin tuli rutiini.

Tytti, 30, vaihtoi siteet kuukuppiin kahden lapsen saamisen jälkeen.

– Olin kuullut kuppia kehuttavan, enkä ollut ollenkaan tyytyväinen aiemmin käyttämiini kuukautissuojiin.

Kuukupin käyttöön siirtyminen sujui melko mutkattomasti. Tytti kertoo, että kuppi sujahti paikalleen yllättävänkin helposti. Ensimmäisenä parina kuukautena hänellä oli jonkin verran ohivuotoa.

– Uskoisin tämän johtuneen heikoista lantionpohjanlihaksista. Aikaa myöten ja pienellä jumpalla tämäkin ongelma poistui.

Tytti pitää runsaimpina vuotopäivinä kupin varmistuksena vielä kestopikkuhousunsuojaa.

Valinnanvaraa ja mukavuutta

Nasti valitsi DivaCup-merkkisen kuukupin, koska sille luvattiin palautusoikeus. Nyt hän kokeilisi mieluiten kotimaista Lunettea.

– Kaverilla on se, ja se on pehmeämpi ja ohuempi, eli varmaankin helpompi asettaa paikoilleen. Minulle DivaCup istui heti hyvin, eli ei ole tarvetta vaihtaa.

Tytin ensimmäinen kuukuppi oli Mooncup-merkkinen. Kun sille tuli kotimainen vastine, hän halusi kokeilla sitäkin.

Enää Nasti ei edes tunne kuppia, paitsi silloin kun se on täynnä. Hän kehuu kuukuppia vuolaasti: nyt on kuukautissuoja aina valmiina, voi nukkua alasti vaikka on kuukautiset eivätkä käytetyt siteet haise roskiksessa. Ainoana haittana Nasti mainitsee sen, että vessareissut kestävät kuukupin käyttäjällä vähän kauemmin, kun kuppi pitää tyhjentää, pestä ja asettaa uudelleen paikoilleen.

Tytiltä poistuivat hiivaoireet, joiden hän uskoi johtuneen kertakäyttöisistä kuukautissuojista.

– Monet ovat myös raportoineet kuukautiskipujen vähentyneen tai jopa kokonaan poistuneen kupin käytön aloittamisen jälkeen. En kyllä tiedä mistä tämä johtuu, mutta itsellänikin kivut ovat hävinneet olemattomiksi, Tytti kertoo.

Hän painottaa myös sitä, että kupin käyttö saastuttaa vähemmän luontoa. Molemmat naiset suosittelevat kuukupin kokeilemista kaikille.

– Pitää itse todeta kupin toimivuus. Kun siihen tottuu, ei enää osaa olla ilman. Ja kannattaa kokeilla sitä jo senkin takia, että kuukautistenkin aikana on puhdas olo, eikä paikat haudu, Nasti houkuttelee.

Teksti: Emma Suominen

Juttu on julkaistu 9.5.2007 ja päivitetty 12.2.2015.

Lue myös:

Kuukautiskuppi testissä – tulokset
Kuukautiskivut kuriin
PMS-oireyhtymä – 10 kysymystä

X