Koti ja sisustus

Vaseliini kaunistaa kasvoissa ja auttaa keittiössä – ota talteen 15 yllättävää käyttövinkkiä!

Vaseliinista on moneksi. Nämä 15 käyttötapaa todistavat sen!

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
iStock

Tiesitkö, että vaseliinin ansiosta hajuvesi pysyy iholla pidempään?

Vaseliinista on moneksi. Nämä 15 käyttötapaa todistavat sen!

Vaseliini eli petrolatum on oikea meikkipussin monikäyttötuote: se muun muassa kosteuttaa ihoa ja häivyttää kasvojen juonteita sekä saa ripset taipumaan paremmin.

Eikä tässä vielä kaikki! Vaseliinille soveltuu muuhunkin kuin ihon rasvaukseen, ja sille löytyy lukuisia muitakin käyttötapoja. Tässä 15 loistavaa ideaa, miten hyödynnät vaseliinia sekä kauneusrutiinissasi että kodin askareissa.

Lue myös: Suodatinpussi käy kahviin ja muuhunkin – 9 nerokasta käyttötapaa

Vaseliini kauneudenhoidossa:

1. Saa hajuveden kestämään

Harmittaako, ettei aamulla lisätty hajuvesi pysy iholla koko päivää? Sipaise ranteisiin ja kaulalle ensiksi vaseliinia ja suihkauta sitten hajuvettä. Vaseliini kosteuttaa ja pitää hajuveden tuoksun iholla pidempään.  

2. Poistaa meikin  

Koostumuksensa vuoksi vaseliini poistaa tehokkaasti jopa vedenkestävän silmämeikin. Joten jos meikinpoistoaine on päässyt loppumaan, vaseliini pelastaa!

3. Peittää kaksihaaraiset

Ovatko hiuksesi kuivat ja täynnä kaksihaaraisia? Lisää latvoihin hieman vaseliinia. Voide piilottaa kaksihaaraiset, jolloin hiukset näyttävät terveiltä ja elinvoimaisilta.

4. Toimii hius- ja kulmakarvageelinä

Jos niin sanotut vauvahiukset häiritsevät, hiukset ovat pörröiset tai haluat ryhtiä kulmakarvoihin, geelimäinen vaseliini muotoilee tehokkaasti sekä hiukset että kulmat.

5. Helpottaa kynsien lakkausta

Kynsiä lakatessa kynsilakka tahrii helposti sormet ja kynsinauhat. Ennen kotimanikyyriä sormet kannattaa voidella vaseliinilla, jolloin kynsilakka ei tahraa ihoa. Samalla pääset eroon kuivista kynsinauhoista.

6. Pidentää höylän käyttöikää

Vaseliinilla pidät myös karvanpoistohöylän terävänä. Lisää ohut kerros vaseliinia höylään joka käytön jälkeen. Jotta terä ei ruostu, vaseliini tulee lisätä vasta, kun sheiveri on kuiva.

7. Estää hiusväriä tahraamasta otsaa

Hiusväritahrat otsalla ja korvissa on inhottava pulma, kun hiuksia värjää kotona. Seuraavalla kerralla estä väritahrat lisäämällä hiusrajaan kerros vaseliinia.

8. Korvaa voidemaisen poskipunan tai luomivärin

Tiesitkö, että vaseliinista saa loihdittua edullisesti kotona myös voidemaisen poskipunan tai luomivärin? Sekoita vain joukkoon puuterimaista poskipunaa tai luomiväriä. Vaseliini tekee sävyistä kirkkaamman ja saa meikin pysymään iholla paremmin. Lisää seosta esimerkiksi poskille, silmäluomille tai käytä esimerkiksi sävytettynä huulivoiteena.  

Poskipunan tai luomivärin ohella vaseliinilla voi korvata tarvittaessa korostuspuuterinkin.

Lue myös Kotiliesi.fi:  Rikkinäiset sukkahousut eivät ole roskiskamaa! 25 ideaa

Vaseliini kodinhoidossa:

9. Kiillottaa ja poistaa naarmut nahkapinnoilta

Ovatko nahkakengät, laukku taikka sohva päässyt naarmuntumaan ja kiillotuksen tarpeessa? Pääset naarmuista eroon, kun hankaat nahkapinnat vaseliinilla.

10. Puhdistaa vesitahrat puupinnoilta

Jos pöytään on jäänyt vesilasista rinkula, vaseliini puhdistaa tahran. Pyyhi pöydän pinta kuivaksi ja hankaa tahroihin reilusti vaseliinia.

Käsi pyyhkii nahkapintaa liinalla.
Vaseliini sopii muun muassa nahkapinnoille. © iStock

11. Estää maalitahrat

Kodin pinnat tulisi aina suojata hyvin ennen maalaamisen aloittamista. Metalliset pinnat, kuten ovenkahvat ja saranat voidaan suojata maalitahroilta esimerkiksi vaseliinilla.  

12. Voitelee oven saranat

Nariseva ovi tarvitsee öljyä. Jos kotoa ei löydy oven saranoille tarkoitettua voiteluainetta, saranoiden huoltamiseen sopii myös vaseliini.

13. Puhdistaa steariinitahrat

Pääsikö steariinia valumaan kynttilästä? Vaseliini puhdistaa steariinitahrat kodin pinnoilta. Lisäksi öljypohjaista vaseliinia voi käyttää muidenkin tahrojen putsaamiseen. Se tehoaa esimerkiksi vaatteiden meikkitahroihin.

14. Suojaa työkaluja ruosteelta

Metalliset työkalut ruostuvat helposti ajan saatossa, mutta jos niihin lisää vaseliinikerroksen, myös ruoste pysyy poissa. Varmista, että työkalujen metallipinnat ovat kuivat ennen vaseliinin sivelemistä.

15. Estää liiman kuivumisen

Liimapurkin korkki jää herkästi jumiin, kun liima kuivuu. Ongelmaan on olemassa ratkaisu. Kun olet käyttänyt liimaa, pyyhi purkin suu ja korkki puhtaaksi ja lisää suuaukolle sekä korkkiin pieni määrä vaseliinia. Vaseliinin avulla korkki avautuu helposti seuraavalla kerralla.

Lähteet: Allure, Byrdie, House Digest, Ideal Home, Seventeen, Who What Wear

X