Ruoka

Käytä ylimääräinen keltuainen – näin korvaat sillä juuston! + 8 muuta käyttötapaa

Ylijäänyt keltuainen kannattaa käyttää hyödyksi ruoanlaitossa tai leivonnassa. Kokeile esimerkiksi keltuaisen graavaamista.

Teksti:
Karoliina Kakko
Kuvat:
Istock, Satu Mikkola

Keltuainen ansaitsee tulla syödyksi, ei hävikiksi roskikseen.

Ylijäänyt keltuainen kannattaa käyttää hyödyksi ruoanlaitossa tai leivonnassa. Kokeile esimerkiksi keltuaisen graavaamista.

Leivonnassa hyödynnetään usein kananmunasta vain valkuainen. Keltuainen kannattaa hyödyntää sekin ruoanlaitossa.

Satu Mikkola on intohimoinen kotikokki, joka jakaa ruokainspiraatioita Instagramissa tilillään @skumppaajanamppaa. Hän kertoo käyttävänsä ylimääräiset keltuaiset mahdollisimman pian pois jääkaapista. Käyttötapoja on monia, mutta eniten hän on innostunut keltuaisen graavaamisesta.

Moni on tottunut yhdistämään graavaamisen kalan valmistukseen, mutta samalla tekniikalla saa myös keltuaisesta monikäyttöisen herkun:

Keltuainen jätetään lepäämään sokeri-suolaseokseen jääkaappiin 5–7 vuorokaudeksi. Kun keltuainen on saanut graavaantua muutaman päivän rauhassa, Mikkola vielä kuivattaa sen matalalla lämmöllä uunissa. Ryppyistä lopputulosta voi erehtyä luulemaan kuivatuksi aprikoosiksi.

”Joukkoon voi lisätä mitä vain mausteita.”

Mikkola on maustanut graavattua keltuaista niin limen kuorella kuin erilaisilla yrteillä.

– Oikeastaan joukkoon voi lisätä mitä vain mausteita oman mielen mukaan, sanoo Mikkola.

Graavattua keltuaista voi nauttia vaikka parsakaalin tai pastan kanssa. Sillä voi hyvin korvata parmesaanin pastan tai risoton päällä. Mikkola kertoo graavikeltuaisen toimivan hyvin esimerkiksi ihmisille, jotka eivät voi allergian vuoksi syödä maitotuotteita.

Herkullisen maun ja monikäyttöisyyden lisäksi keltuainen säilyy graavattuna pitkään jääkaapissa. Mikkola kokee, että parhaimmillaan se voi säilyä hyvänä jopa kuukausia.

Käytä raaka keltuainen mahdollisimman pian pois – tai pakasta

Mikkola kertoo kuulleensa joidenkin upottavan keltuaisen veteen, jotta se säilyisi paremmin. Keltuaisen voi myös pakastaa. Se säilyy pakasteessa useita kuukausia.

Mikkola on huomannut, että pakastaminen muuttaa keltuaisen rakenteen helposti geelimäiseksi. Pieni määrä sokeria ja suolaa parantaa säilyvyyttä pakastimessa.

Keltuaisen muuttunut rakenne ei Mikkolaa haittaa.

– Käytän niitä muutenkin vain ruokiin, mitkä kypsennetään kunnolla, hän kertoo.

Mitä nopeammin keltuaisen käyttää, sitä parempi.

Käytä keltuainen myös näihin

Valkuaiseen verrattuna keltuainen on paljon rasvaisempaa. Sen vuoksi se on loistava pohja täyteläisiin kastikkeisiin. Keltuaisesta voi pyöräyttää salaattiin majoneesin tai grilliruokien kanssa béarnaisekastikkeen. Keltuainen sopii niin köyhien ritarien kuin pullien voiteluun.

keltuainen
@skumppaajanamppaa-tilin Satu Mikkolan suosikkitapoja käyttää keltuaisia: aamiaisleipäpannu.

Jos viikonlopun kokkailuista on jäänyt ylimääräisiä keltuaisia, niin maanantaina kannattaa väsätä pastaruokien klassikko eli pasta carbonara.

Aamiaisleipä-kananmunapannu on helppo ja herkullinen aamupala. Siihen saa helposti upotettua keltuaisten lisäksi vaikka fetajuustonjämät. Ohje on yksinkertainen: leipiä paistetaan hetki pannulla, ja niiden perään pannulle heitetään kananmunat ja muut halutut ainekset.

Makeanhimon voi taltuttaa valmistamalla ylimääräisistä keltuaisista unelmatortun. Ranskalaisen jälkiruokaherkku créme bruléen valmistukseen tarvitset lähinnä keltuaisia, kermaa ja sokeria.

Keltuaisen ja valkuaisen erottelun ei tarvitse olla vaikeaa

Keltuaisen ja valkuaisen erottelu voi olla hankalaa, mutta sen ei kannata antaa lannistaa tunnelmaa. Kananmunan kuorien kanssa taiteilun sijaan kannattaa osat erottaa toisistaan käsin. Riko vain kananmuna kulhoon ja nappaa keltuainen varovasti käteen.

Somessa on kiertänyt vinkki, missä sormiin hierotaan valkosipulia, minkä jälkeen keltuaisen nappaaminen sormin tulisi onnistua vaivattomasti. Joillakin se toimii, mutta takuuvarma kikka se ei ole.

Mikkola itse vinkkaa nimenomaan keltuaisen ja valkuaisen erotteluun tarkoitetuista astioista. Sellaisen avulla onnistuu joka kerta.

X