Reseptit

Béarnaisekastike

Béarnaisekastike soveltuu niin kalan kuin lihankin kanssa nautittavaksi.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Pekka Holmström

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 200 g voita
  • 2 salottisipulia
  • 3 rkl silputtua rakuunaa
  • 3 rkl silputtua kirveliä
  • 3 rkl silputtua lehtipersiljaa
  • 1 dl valkoviinietikkaa
  • 1 dl valkoviiniä
  • 0.5 rkl kokonaisia valkopippureita
  • 4 kananmunankeltuaista
  • 0.5 tl suolaa

Valmistusohje

Béarnaisekastike on saanut nimensä kotiseutunsa, lounaisranskalaisen Béarnin alueen mukaan. Se on kastikkeiden moniottelija, joka maistuu sekä paistetun lihan että kalan seurana. Kotitekoisessa béarnaisekastikeessa on hieno tuoreen rakuunan maku.

Sulata voi miedolla lämmöllä. Anna valkoisen sakan valua pohjalle ja kaada kirkas voi varovasti toiseen astiaan.

Kaada valkoviinietikkaa tulikuumaan kattilaan. Anna viinietikan sihahtaa ja lisää viini, puolet yrttisilpuista ja rouhitut valkopippurit. Keitä lientä kokoon, kunnes jäljellä on noin puolet. Siivilöi liemi pyöreäpohjaiseen teräskulhoon.

Nosta kulho kuumalla vedellä täytetyn kattilan päälle Lisää liemeen keltuaiset. Kuumenna vesi poreilevaksi, mutta älä päästä kiehumaan. Silloin keltuaiset kypsyvät liian nopeasti ja kastikkeesta tulee kokkareista. Vatkaa seosta, kunnes kastike on kuohkeaa ja sakeaa.

Nosta kulho pois vesihauteesta. Vatkaa sekaan voisula pienissä erissä. Mausta suolalla ja lopuilla yrteillä.

X