Ruokajutut

Tarttuiko hedelmähyllyltä taas mukaan kivikovia avokadoja? Tällä kikalla kypsytät raa'an avokadon nopeasti!

Avokadojen kypsymisen ei tarvitse kestää päiväkausia. Kovista avokadoista saa loihdittua helposti syömäkelpoisia banaanin ja paperipussin avulla.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Kypsän avokadon valitseminen kaupasta on välillä haastavaa.

Avokadojen kypsymisen ei tarvitse kestää päiväkausia. Kovista avokadoista saa loihdittua helposti syömäkelpoisia banaanin ja paperipussin avulla.

Avokado on ravitseva hedelmä ja sopii monenlaisiin ruokiin. Avokadojen ystäville seuraava tilanne voi olla hyvin tuttu: ostat ruokakaupasta avokadoja, mutta ne ovat liian raakoja ruoanlaittoon.

Huoneenlämmössä avokado kypsyy useiden päivien ajan, mutta eräällä helpolla kikalla prosessia voi nopeuttaa niin, että avokadosta tulee syömäkelpoisia jopa päivässä tai muutamassa.

Lue myös: Avokado kokee äkkikuoleman jääkaapissa – listasimme 10 ruokaa, joita ei pitäisikään säilyttää jääkaapissa

Avokadon kypsytys banaanin avulla – näin avokado kypsyy nopeasti 

Avokadon kypsytys on yksinkertaista. Siihen tarvitset vain banaaneja ja paperipussin.

Avokadon kypsytys onnistuu, kun avokado asetetaan paperipussiin banaanien kanssa. Banaanit erittävät kaasua nimeltä etyleeni, joka nopeuttaa kasvisten sekä hedelmien kypsymistä. Paperipussin avulla etyleeni ei pääse haihtumaan ilmaan, vaan pysyy pussin sisällä. Kikan avulla avokado on valmis syötäväksi parissa päivässä. Jos avokado on todella raaka, avokadon kypsytys saattaa kestää neljästä viiteen päivään.

Vinkki: Banaanin ohella myös omena tuottaa paljon etyleeniä ja hedelmää voidaan käyttää banaanin sijasta avokadojen kypsytykseen. Muita avokadon kypsytykseen sopivia hedelmiä ja kasviksia ovat tomaatti, kiivi, peruna ja mango.

Avokadon kypsytys onnistuu banaanin avulla. Kuvassa banaaniterttu ja avokado.
Banaanin etyleeni kypsyttää avokadon nopeasti.

Parhaat reseptit avokadolle: avokadopasta, -risotto sekä muut suussa sulavat ateriat 

Kun avokado on loihdittu syömäkelpoiseksi, hedelmästä on aika loihtia maittava ateria. Seuraavista avokadoa sisältävistä resepteistä löydät inspiraatiota kokkaushetkiin!

1. Avokado on hittipastan salaisuus

Vieläkö muistat somessa hitiksi nousseen avokadopastan? Alexander ja Hanna Gullichsenin avokadopasta villitsi somekansaa vuonna 2012. Reseptin pastaan löydät tästä.

2. Murskattu avokado tuo makua risottoon

Avokado toimii hyvin myös risotossa. Tällä avokado-hernerisotto-ohjeella loihdit maittavan aterian illalliskutsuille. Risotossa käytetään riisi-viljaseosta, joka tekee risoton mausta erityisen rouhean.

3. Avokado korvaa myös perunan – loihdi herkullisia avokadoranskalaisia

Avokado yhdistettynä ranskalaisiin saattaa aluksi kuulostaa erikoiselta. Lopputulos on kuitenkin kivan rapea ja täyteläinen.

Avokadoranskalaisten valmistaminen on helppoa: Avokado leikataan ranskalaisten muotoisiksi viipaleiksi. Palat kastetaan kananmunaan ja pyöritellään jauho-mausteseoksessa ennen uunissa paistamista. Tarkemmat ohjeet ranskalaisten tekoon löydät täältä.

4. Loihdi avokadojäätelöä vain muutamasta raaka-aineesta

Avokado taipuu moneksi, kuten myös makuhermoja hiveleväksi jälkiruoaksi. Avokadojäätelön tekemiseen tarvitaan avokadon lisäksi vain vispikermaa ja kondensoitua maitoa. Minttu ja limemehu tuovat jäätelöön taas makua. Katso koko ohje valmistukseen täältä.

Avokado sopii monen ruokiin, kuten pastaan. Kuvassa lautasellinen avokadopastaa.
Avokadon kermaisen pehmeä maku sointuu hyvin esimerkiksi pastaan.

Lähteet: BBC Good Food, Kasvikset.fi, Women’s Health

X