Työ ja raha

Ruokahävikki tekee lompakkoosi vuosittain 100 euron loven – 5 kekseliästä vinkkiä pienentää hävikkiä ja säästää rahaa

Ruokalasku on yksi isoimmista menoeristä, ja moni toivoisi pystyvänsä pienentämään sitä. Silti suomalaiset heittävät vuosittain yli sata miljoonaa kiloa ruokaa roskiin. Selvitimme, millaisia valintoja lukijamme tekevät ruokakaupassa.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Ruokahävikki pienenee, kun huomioi sesongit.

Ruokalasku on yksi isoimmista menoeristä, ja moni toivoisi pystyvänsä pienentämään sitä. Silti suomalaiset heittävät vuosittain yli sata miljoonaa kiloa ruokaa roskiin. Selvitimme, millaisia valintoja lukijamme tekevät ruokakaupassa.

Ruokalasku on yksi isoimmista menoeristä, ja moni toivoisi pystyvänsä pienentämään sitä. Silti suomalaiset heittävät vuosittain yli sata miljoonaa kiloa ruokaa roskiin. Ruokahävikkiä syntyy siis 20–25 kg henkilöä kohden. Se tarkoittaa, että ruokahävikki tekee lompakkoosi 100 euron arvoisen loven vuosittain.

1. Ole oikeaan aikaan alelaareilla ja ruokahävikki pienenee

Ota selvää, mihin kellon­aikaan punalaputetut ja hävikkituotteet laitetaan esille lähikaupassasi.

– Esimerkiksi Lidlissä, S- ja K-ryhmässä on eri kellonajat, Kotilieden Food manager Sanna Mansikkamäki vinkkaa.

– Säästät kuukausitasolla todella paljon suosimalla hävikkituotteita. Alelaputettujen tuotteiden ostaminen on myös ekoteko.

Lue lisää: Osallistu hävikkiviikkoon – 7 vinkkiä, joilla vähennät ruokahävikkiä

2. Korvaa kallis liha muilla proteiininlähteillä

Mieti, miten voisit vähentää lihansyöntiä ja korvata proteiinin kasvistuotteilla.

– Liha on kallista, ja tehotuotettu liha on huono valinta. Suuntaa sen sijaan linssi- ja papuhyllylle: esimerkiksi kotimainen härkäpapu ja hernerouhe ovat loistavia tuotteita. Samalla myös ruokavaliosi paranee – samoin elämänlaatusi, kun syöt terveellisesti.

3. Vaihda pasta perunaan

Vaihda kulkusuuntaa kaupassa ja pysähdy vihannesosastolle uusin silmin.

– Unohda pasta ja riisi ja tee sen sijaan ruokaa juureksista, kuten esimerkiksi perunasta – vieläpä paljon halvemmalla.

– Moni ajattelee, että perunan kypsentäminen kestää kauan. Pilko perunat tarpeeksi pieniksi paloiksi ja laita uuniin tai tee perunamuusia – se on 20 minuutissa valmista.

4. Pidä kotona ja käsilaukussa kananmunia

Kananmuna on edullinen ja hyvä proteiininlähde.

– Kananmunasta valmistuu todella no­peasti helppoja arkiruokia. Uunimunakas on yksi parhaista: voit paistaa päälle esimerkiksi jauhelihaa.

Kun raastat joukkoon vielä vanhat juustonkannikat, ruokahävikki pienenee.

– Keitä pari kananmunaa vaikkapa töihin välipalaksi. Keitetty kananmuna säilyy koko päivän käsilaukussa.

Lue lisää: Älä enää heitä ruokaa roskiin! Näillä vinkeillä vähennät tuottamaasi jätettä ja ruokahävikkiä

5. Seuraa sesonkeja – myös kalatiskillä

Suosi sesonkiajattelua, sillä sesongin raaka-aineet ovat edullisempia. Sesonki ei kosketa vain kasviksia ja vihanneksia, vaan kysy sesonkituotteita myös kala- ja lihatiskillä.

– Silakka on sesongissa halpaa, samoin muikut ja ahvenet. Kotimaisia kalatuotteita löytyy tätä nykyä myös säilykkeinä ja pakasteina.

– Aina ei tarvitse ostaa kallista tuoretta kalaa, vaan katso, mitä säilykehyllystä löytyy. Luonto kiittää, kun valitset tonnikalapurkin tilalle kotimaisen luonnonkalasäilykkeen. Se on ihan kuin tonnikalaa, mutta tehty kotimaisesta villikalasta. Pakastealtaasta puolestaan löytyy kotimaisia järvikalapihvejä ja kalapuikkoja.

X