Ruokaa roskiin
Pysähdy ja mieti ennen kuin avaat roskiksen.
Koti ja sisustus

Älä enää heitä ruokaa roskiin! Näillä vinkeillä vähennät tuottamaasi jätettä ja ruokahävikkiä

Keskivertosuomalainen tuottaa liki 500 kiloa kaatopaikkajätettä vuodessa. Tätä menoa maailma hukkuu roskaan. Omaa jätteen määrää voi kuitenkin vähentää huomattavasti jo pienillä muutoksilla. Näillä vinkeillä se onnistuu.
Teksti: Miia Siistonen Kuvat: iStock

Ihmiskunta kuluttaa nyt yli kuusi kertaa enemmän kuin vuonna 1960. Siitä aiheutuu valtava jätevuori. Omaa jätemäärää kotona, keittiössä ja kaupassa on mahdollista vähentää.

Otso Sillanaukee on kirjoittanut myöhemmin keväällä 2018 ilmestyvän kirjan Zero waste – jäähyväiset jätteille (S&S). Siinä hän kertoo omasta jätteettömästä elämäntavastaan ja jakaa käytännönläheisiä vinkkejä. Lue vinkit, miten voit vähentää omaa jätemäärääsi arjessasi.

Noudata viiden K:n mallia:

 • Kanna mukana ja kieltäydy. Kun mukanasi kulkee aina termosmuki, vesipullo, uudelleen käytettävät aterimet, pilli ja kangaskasseja, sinun ei tarvitse turvautua kertakäyttöisiin vaihtoehtoihin. Kieltäydy ottamasta vastaan turhia ilmaisia tavaroita: tarvitsetko oikeasti vielä yhden muovisen kuulakärkikynän?
 • Karsi kotoasi turhat asiat. Näin vapautat tilaa ja teet siivoamisesta helpompaa. Samalla säästät jätettä ja aikaa.
 • Käytä uudelleen ja korjaa. Näin vältät uusien tavaroiden ostamisen.
 • Kierrätä se, mistä et voi kieltäytyä ja mitä et voi karsia, käyttää uudelleen tai korjata.
 • Kompostoi (maaduta) kaikki muu.

Näillä vinkeillä voit alkaa vähentää ruokahävikkiä jo tänään:

 1. Selvitä ruokasi tausta: mistä jauhelihasi tulee ja missä vihanneksesi kasvatetaan. Kun tiedät enemmän ruoantuotannosta, opit arvostamaan raaka-aineita enemmän. Se saa välttämään ruoan pois heittämistä, sillä samalla heität pois työn, jonka tuottaja ja luonto ovat tehneet.
 2. Suosi kasvipohjaista ruokavaliota. Liha- ja maitotuotteet pilaantuvat huomattavasti nopeammin kuin kasvipohjaiset vaihtoehdot. Kasvikset ja hedelmät voi hyödyntää käyttää vielä vähän nuutuneinakin.
 3. Pysähdy ja mieti ennen kuin avaat roskiksen. Esimerkiksi sipulin kuorista ja muista vihannesten rippeet voi keittää liemiä. Tummuneet banaanit voi hyödyntää smoothieen.
 4. Tee ostoslista. Älä mene ruokakauppaan ennen kuin olet tarkistanut, mitä kotoa jo löytyy.
 5. Suosi kuivattuja aineksia tuoreiden sijaan: kuivatut linssit, pavut ja soijarouhe säilyvät kauemmin kuin liha.
 6. Kokkaa itse. Ruokahävikin vähentäminen vaatii hieman vaivannäköä. Sitä paitsi ruoka maistuu paremmalta ja arvostat sitä enemmän, kun se on itse tehtyä.
 7. Hyväksy hitaampi elämäntyyli: ruoan ei aina tarvitse valmistua alle 30 minuutissa. Ota tavaksi suunnitella viikon ateriat etukäteen. Tee kerralla ruokaa useamman päivän tarpeiksi.
 8. Käy jääkaappi läpi pari kertaa viikossa: jos siellä on paljon eläinperäisiä tuotteita, katso mitkä pilaantuvat ensin ja syö ne alta pois. Suunnittele ruoanlaitto niiden ainesten mukaan, joita jääkaapissa jo on.
 9. Opi olemaan sinut puolityhjän jääkaapin kanssa. Jääkaapin ei tarvitse olla täynnä eri vaihtoehtoja joka päivä.
X