Terveys

Tunnetko jo meal preppingin eli preppauksen? Helppo rutiini auttaa syömään terveellisemmin ja säästämään aikaa ja rahaa

Meal prepping eli preppaus ei ole enää ainoastaan fitnessharrastajien juttu. Se on loistava arjen helpotus jokaiselle, joka haluaa säästää aikaa ja rahaa.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Meal prepping tarkoittaa ruoan valmistamista etukäteen esimerkiksi viikon ajaksi. Voit prepata vaikkapa viikon lounaat tai aamiaiset.

Meal prepping eli preppaus ei ole enää ainoastaan fitnessharrastajien juttu. Se on loistava arjen helpotus jokaiselle, joka haluaa säästää aikaa ja rahaa.

Meal prepping, meal tai food preppaus tai tuttavallisemmin pelkkä preppaus tarkoittaa ruoan valmistamista etukäteen. Yhden viikoittaisen kauppareissun jälkeen jopa koko viikon kaikki ateriat ”prepataan” valmiiksi.  Aloittelevan preppaajan kannattaa kuitenkin aloittaa rauhallisesti vaikkapa aamupaloista tai lounaista, jotka monilla saattavat jäädä kiireen vuoksi jopa kokonaan välistä.

Meal prepping lähtee hyvästä suunnittelusta. Valitse muutama pääraaka-aine, esimerkiksi broileri, jauheliha tai tofu. Pohdi, mitä lisukkeita haluat syödä: pastaa, riisiä tai perunaa, vai valmistatko kenties salaatin tai keiton.

Valitse raaka-aineita, jotka säilyvät hyvin. Huomioi, että kalaa ei pitäisi säilöä kovin montaa päivää jääkaapissa ja että jotkut kasvikset, kuten kurkku ja tomaatti, vetistyvät helposti, kun taas vaikkapa babypinaatti ja rucola säilyvät paremmin. Voit myös pakastaa annoksesi, jolloin säilyvyysaika on pitempi ja raaka-ainemaailma laajenee entisestään.

Valmista kerralla iso satsi ruokaa ja jaa se pienempiin kerta-annoksiin. Esimerkiksi laatikkoruokia ja keittoja on helppo valmistaa kerralla suuri määrä. Kokeile vaikkapa näitä reseptejä: korealainen jauhelihapaistos, vegaaninen juures-pestopiirakka tai kana-kvinoakeitto.

Laita ateriat tiiviisiin, lokerollisiin rasioihin, joihin voit jaotella erikseen kastikkeen, lisukkeen sekä kasvikset.

Miksi meal prepping kannattaa? Siihen on monta elämää helpottavaa syytä:

1. Syöt terveellisemmin

Kello on jo paljon, väsyttää, eikä mitään ruokaa kaapissa. Tällöin tulee helposti sorruttua epäterveelliseen noutoruokaan tai lähdettyä kauppaan tekemään herkkupainotteisia heräteostoksia. Terveellisessä ruoassa on helpompi pitäytyä, kun se on valmiina kaapissa odottamassa. Meal prepping auttaa myös lisäämään kasvisten määrää ruokavaliossa ja pitämään annoskoon kohtuullisena.

Lue myös: Suunnitteletko terveellisempää elämäntapaa? Aloita elämäntapamuutos ostoskärrystäsi

2. Säästät aikaa

Prepatessa ei ruoanlaittoon tarvitse kuluttaa aikaa joka päivä, vaan voit valita viikostasi ajankohdan, jolloin sinulla on aikaa paneutua siihen. Viikon aterioiden valmistamiseen kuluu hieman enemmän aikaa, mutta kuitenkin vähemmän kun jos valmistaisit ruokaa joka päivä. Myös tiskaus ja keittiön siistiminen hoituvat yhdellä kertaa, ja voit arkena keskittyä muihin asioihin.

Lue myös: Näin saat lisää aikaa arkeen – harjoittele aikatauluttamisen mestariksi

3. Säästät rahaa

Kun viikon ruoka-annokset on suunniteltu ja ostettu etukäteen, välttyy turhilta kauppareissuilta ja heräteostoksilta. Meal prepping auttaa siis pitämään ruokabudjetin hallinnassa.

Prepatut ateriat kulkevat myös helposti mukana esimerkiksi työpaikalle, jolloin rahaa ei kulu kalliisiin lounaspaikkoihin tai kahviloihin.

Lue myös: Halpa ruoka voi olla herkullista ja ravitsevaa – näin kokkaat hyvää arkiruokaa edullisesti

4. Minimoit hävikin

Jos ruokailuja tai kauppalistaa ei ole suunnitellut etukäteen, saattaa kaupasta mukaan tarttua sellaista, jolle ei arjessa keksikään käyttöä. Nälkäisenä tulee myös helposti ostettua ruokaa yli omien tarpeiden. Tämä kaikki kasvattaa ruokahävikkiä. Prepatessa bioroskikseen sujahtaa pääasiassa kuoria, sillä preppauksen yksi perusajatuksista on se, että pienestäkin ruokajämästä voi syntyä jotain uutta seuraavaksi päiväksi.

5. Meal prepping hellii makuhermoja

Preppauksen ei tarvitse olla tylsää, sillä makuvaihtoehtoja on rajattomasti. Kokeile teemaviikkoja ja käytä mielikuvitustasi yhdistellessäsi erilaisia raaka-aineita keskenään. Huomioi, että erityisesti lihan ja tofun maku vain paranee, kun ne saavat rauhassa maustua vaikkapa itsetehdyssä sipuliyrttimarinadissa.

Lue myös: Food prepping – valmista viikon ateriat kerralla, säästät aikaa ja rahaa

X