Ravinto

Suunnitteletko terveellisempää elämäntapaa? Aloita elämäntapamuutos ostoskärrystäsi

Onnistunut elämäntapamuutos ei vaadi lisää itsekuria tai mustavalkoisempaa ajattelua vaan muutoksia arjessa. Päivitä tapasi aloittamalla ostoskärrystäsi. Se, mitä suuhun lopulta päätyy, ratkaistaan paljon ennen varsinaista ruokailuhetkeä.

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock

Jos olet tähän asti tavoillesi uskollisena aloittanut kauppakierroksesi joltain toiselta kuin hedelmä- ja vihannesosastolta, nyt on aika kokeilla uutta tapaa.

Onnistunut elämäntapamuutos ei vaadi lisää itsekuria tai mustavalkoisempaa ajattelua vaan muutoksia arjessa. Päivitä tapasi aloittamalla ostoskärrystäsi. Se, mitä suuhun lopulta päätyy, ratkaistaan paljon ennen varsinaista ruokailuhetkeä.

Ravitsemussuosituksissa terveyttä edistävän ruokavalion kokonaisuutta kuvaava ruokakolmio havainnollistaa konkreettisesti sen, miltä myös ostoskärrysi tulisi näyttää. Lautasmalli kuvaa yksittäistä ateriaa.

Kauppareissua helpottamaan on syytä tehdä valmiiksi ostoslista. Apuvälineeksi viereen voit ottaa ruokakolmion: alaosassa olevat ruoka-aineet muodostavat päivittäisen ruokavalion perustan, kun taas ruokakolmion huipulla olevat ruoka-aineet eivät kuulu päivittäiseen ruokavalioon.

Aloita kauppakierros hedelmä- ja vihannesosastolta

Kasatessasi ostoslistaasi ja -kärryäsi, aloita ruokakolmion pohjalla olevista tuotteista eli siitä osasta, jonka tuotteiden tulisi muodostaa ruokavaliosi perusta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suuntaat ensimmäisenä kasvis- ja hedelmäosastolle, esimerkiksi lihatiskin sijaan. Ensimmäisenä ostoskoriisi päätyvien värikkäiden tuotteiden pitäisi myös täyttää suurin osa ostoskärrystäsi.

Kun suurin osa koristasi on täytetty kasviksilla, juureksilla, hedelmillä ja marjoilla, on hyvä siirtyä täysjyväviljoihin ja lisukkeisiin. Kun olet kiertänyt nämä osastot läpi, ostoskorisi tulisi olla jo puoliksi täynnä.

Satokauden avulla väriä ruokavalioon

Kun ostoskorisi pohja on luotu hedelmillä- ja vihanneksilla, voit siirtyä maitotuotteisiin, kasviöljyihin sekä pähkinöihin ja siemeniin. Suositusten mukaan kannattaa valita kasviöljypohjaisia tuotteita kuten rypsi-, rapsi- tai camelinaöljyä ja suolaamattomia sekä kuorruttamattomia pähkinöitä ja siemeniä.

Lihavalmisteet ja sattumat muodostavat kolmion yläosan. Kala, liha ja kananmuna ovat hyviä proteiinien lähteitä. Kalaa kannattaa käyttää lajeja vaihdellen 2–3 kertaa viikossa. Siipikarjanlihassa rasva on puolestaan laadultaan parempaa kuin naudan ja lampaan lihassa.

Sattumilla tarkoitetaan erilaisia herkkuja, kuten karkkeja, kakkuja ja keksejä, jotka eivät kuulu päivittäiseen ruokavalioon.

Suositusten mukainen ruokavalio on siis monipuolinen ja vaihteleva, johon saat väriä muun muassa satokauden mukaan.

Kun ruokavalion perusta on kunnossa ruokakolmion mukaisesti, elämäntapamuutoksesi on hyvässä vauhdissa ja sattumistakin voit nauttia hyvillä mielin.

Lähteet: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 https://www.evira.fi/globalassets/vrn/pdf/ravitsemussuositukset_terveytta-ruoasta_2014_fi_web_v4.pdf

X