Ihmissuhteet

4 merkkiä, joista tunnistat hyvän parisuhteen – tällaiset pariskunnat ovat vahvoilla

Hyvä parisuhde koostuu monesta palasesta. Asiantuntija listaa neljä seikkaa, joihin jokaisen parin kannattaa kiinnittää huomiota.

Teksti:
Milla Puustinen
Kuvat:
iStock

Hyvän parisuhteen tunnistaa muutamasta peruspilarista. © iStock

Hyvä parisuhde koostuu monesta palasesta. Asiantuntija listaa neljä seikkaa, joihin jokaisen parin kannattaa kiinnittää huomiota.

Jokainen suhde on omanlaisensa, ja hyvä suhde voi tarkoittaa erilaisille ihmisille eri asioita. Hyvä parisuhde onkin monisyinen kokonaisuus, joka rakentuu useista eri tekijöistä. On kuitenkin muutamia peruspilareita, joista tunnistaa hyvinvoivan parisuhteen.

Kysyimme Väestöliiton parisuhdeasiantuntija Heli Vaaraselta, millaisista merkeistä tunnistaa, että on hyvässä parisuhteessa.

1. Viihdyt kumppanisi seurassa

Se, että viihtyy kumppaninsa seurassa, on hyvän parisuhteen merkki. Hyvässä suhteessa tulee toistuvasti tunne, että haluaa kertoa kumppanille omaa elämäänsä koskettavista asioista ja kuulla kumppanin ajatuksia niistä.

– Henkilölle tulee myös tunne, että haluaa jakaa tietyt asiat nimenomaan oman kumppaninsa kanssa sen sijaan, että jakaisin asian jonkun toisen kanssa, Vaaranen sanoo.

2. Suhteessa on läheisyyttä ja kosketusta

Hyvä parisuhde sisältää myös fyysistä ja emotionaalista läheisyyttä. Kumppanit ilmaisevat toisilleen rakkautta, hellyyttä ja kiintymystä eri tavoin ja pyrkivät ylläpitämään läheistä yhteyttä toisiinsa.

– Fyysinen läheisyys on hyvän parisuhteen merkki. Molemmilla osapuolilla on halu koskettaa ja olla lähellä toista, Vaaranen sanoo.

Hyvässä parisuhteessa molemmat osapuolet tulevat kuulluksi ja ymmärretyksi.

Lue myös Kotiliesi.fi: Väljähtikö parisuhde? Seksologi antaa 5 vinkkiä halujen herättelyyn – yhtä voit kokeilla ruokaostoksilla

3. Arvostat ja kunnioitat kumppaniasi

Vaarasen mukaan hyvässä parisuhteessa kumppanit kunnioittavat toistensa rajoja ja mielipiteitä. Kumppanit myös kohtelevat toisiansa arvostavasti ja huomioonottavasti.

Hyvinvoivassa parisuhteessa kumppanit eivät myöskään tahallisesti pyri loukkaamaan toisiaan.

– Jokaisessa meissä on heikkouksia, mitä olisi helppo nostaa esille ja tällä tavoin satuttaa toista. Mutta hyvinvoivissa parissuhteissa vältetään loukkaamasta toista, vaikka siihen olisikin mahdollisuus, Vaaranen kertoo.

Lue myös: 4 kännykkäsääntöä, jotka jokaisessa parisuhteessa pitäisi sopia

4. Riidoista päästään yhdessä yli

Konfliktit ovat osa jokaista parisuhdetta, mutta hyvässä suhteessa kumppanit osaavat käsitellä erimielisyyksiä rakentavasti ja kunnioittavasti. He pyrkivät ratkaisemaan ongelmat yhdessä eivätkä välttele vaikeita keskusteluita.

Vaaranen mainitsee yhdysvaltalaisen parisuhdetutkijan John Gottmanin, jonka mukaan kaksi kolmasosaa pariskuntien riidoista on ratkaisemattomia. Hyvässä parisuhteessa Vaarasen mukaan kumppanit hyväksyvät sen, ettei kaikkia erimielisyyksiä pystytä ratkaisemaan.

– Parit, jotka pääsevät riidoista yli ja pystyvät tekemään sovinnon, ovat aika vahvoilla, Vaaranen sanoo.

X