Ihmissuhteet

Miten ikäero vaikuttaa parisuhteeseen? Listasimme 5 tutkittua asiaa

Ikäero ei välttämättä vaikuta omaan parisuhteeseen mitenkään, mutta tutkimusten mukaan sillä voi olla vaikutusta esimerkiksi eroajatuksiin.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock

Jos nainen on miestä vanhempi, hän on todennäköisimmin tyytyväinen fyysisen läheisyyden määrään.

Ikäero ei välttämättä vaikuta omaan parisuhteeseen mitenkään, mutta tutkimusten mukaan sillä voi olla vaikutusta esimerkiksi eroajatuksiin.

Suomalaisilla aviopareilla, jotka ovat keskenään eri sukupuolta ja ensimmäisessä avioliitossaan, on tutkimuksen mukaan keskimäärin kahden vuoden ikäero. 66 prosentissa avioliitoista mies on vanhempi kuin nainen, ja 20 prosentissa nainen on vanhempi kuin mies. Lopuissa puolisot ovat keskenään saman ikäisiä.

Suuret ikäerot aviopuolisoiden välillä ovat melko harvinaisia. Seuran artikkelin mukaan vain noin viidellä prosentilla aviopareista on yli 10 vuotta ikäeroa ja 0,4 prosentilla on yli 20 vuotta ikäeroa.

Mutta mitä merkitystä ikäerolla tutkimusten mukaan on? Listasimme viisi kiinnostavaa faktaa.

1. Jos mies on eri sukupolvea kuin nainen, parisuhde saattaa olla tasa-arvoisempi

Tampereen yliopiston tutkimuksessa haastateltiin keski-iän ylittäneitä naisia, joilla oli kokemusta parisuhteesta merkittävästi nuoremman miehen kanssa. Tutkimukseen osallistujilla oli ikäeroa puolisoidensa kanssa keskimäärin 14 vuotta.

Tutkimuksessa käsiteltiin eriarvoisuuden kokemusta parisuhteissa. Miesten ja naisten välisissä parisuhteissa epätasa-arvoa aiheuttavat usein kotitöiden jakautuminen ja lasten kasvatus. Tutkijat pohtivat, että tilanne voi olla erilainen, jos ikäeroa on paljon.

Leena (nimi muutettu) oli tutkimuksen tekohetkellä ollut 10 vuotta parisuhteessa 20 vuotta nuoremman puolisonsa kanssa. Hänen kommentistaan voi päätellä, että nykyisessä parisuhteessa nuoremman miehen kanssa tasa-arvo toteutuu hyvin.

”Suurin osa minun ikäisistä miehistäni on valitettavasti sellaisia, että he laittavat toiset palvelemaan heitä tai pitävät tiettyjä oikeuksia itsellään, kuten että mies voi lähteä kaljalle ja nainen istua sillä aikaa kotona odottamassa. En voisi koskaan olla parisuhteessa sellaisen ihmisen kanssa…. Esimerkiksi isäni oli sellainen. Äitini teki kaikki kotityöt.”

2. Voiko nuorempaan kumppaniin täysin luottaa?

Samassa Tampereen yliopiston tutkimuksessa selvisi, että naiset, jotka olivat parisuhteessa nuoremman miehen kanssa, eivät voineet täysin luottaa, että puoliso huolehtisi heistä tarvittaessa.

Tutkimuksessa haastateltiin muun muassa Annelia (nimi muutettu), 62, joka oli parisuhteessa 48-vuotiaan miehen kanssa. Hän nosti esiin miehensä ikävän puolen. Anneli kertoi, ettei voinut luottaa, että mies pysyisi hänen vierellään myös huonoina aikoina. Miehen oli esimerkiksi ollut vaikea kestää Annelin vakavaa sairautta.

”Kumppanini ei selviä kanssani, jos olen ollut sairas. Yhdessä vaiheessa minulla diagnosoitiin masennus ja hän ei voinut sietää sitä ollenkaan. — Kerran olin operaatiossa, minulla epäiltiin syöpää. Hän vieraili kerran sairaalassa, ja tiputti kaksi kiloa mandariineja juuri operoidun vatsani päälle. Hän ei ymmärrä ollenkaan, miltä minusta tuntuu.”

Journal of Women & Aging ja Research on Aging -journaaleissa julkaistujen tutkimusten mukaan miespuolisen kumppanin apua ei voikaan pitää itsestään selvänä, etenkään naisen ikääntyessä.

3. Ikäero voi vaikuttaa seksistä riitelyyn

Vuoden 2021 Perhebarometrissa selvitettiin yli 50-vuotiaiden suomalaisten parisuhteiden tilanteita. Ikäerolla ei ollut tutkimusaineiston mukaan merkitystä pariskunnan keskinäiselle tunneyhteydelle.

Ikäero vaikutti kuitenkin esimerkiksi riitelyyn. Tutkimuksesta käy ilmi, että yleisin riidanaihe yli 50-vuotiaiden parisuhteissa oli seksi. Kaikista yleisintä seksistä riitely oli niissä parisuhteissa, joissa nainen oli vanhempi kuin mies.

4. Ikäero parisuhteessa voi vaikuttaa siihen, miten tyytyväisiä ollaan fyysisen läheisyyden määrään

Vuoden 2021 Perhebarometrin mukaan ikäero vaikutti siihen, olivatko puolisot tyytyväisiä fyysisen läheisyyden määrään parisuhteessaan. Parisuhteissa, joissa nainen oli miestä vanhempi, naiset olivat kaikkein tyytyväisimpiä fyysisen läheisyyden määrään. Sen sijaan miehet, jotka olivat puolisoaan vähintään kolme vuotta nuorempia, olivat kaikista tyytymättömimpiä fyysisen läheisyyden määrään.

Tilanne on siis ristiriitainen, mikä saattaa selittää seksistä riitelyn yleisyyden.

5. Eroajatukset ovat todennäköisimpiä, jos nainen on miestä vanhempi

Vuoden 2021 Perhebarometrissä selvitettiin myös eroaikeita.

Sekä miehet että naiset olivat harkinneet eroa todennäköisimmin, jos he olivat parisuhteessa, jossa nainen oli miestä vanhempi. Kaikista vähiten eroajatuksia oli suhteissa, joissa nainen oli miestä nuorempi.

Tutkijat arvelivat tuloksen voivan johtua siitä, että suhteissa, joissa nainen on miestä vanhempi, saattaa olla enemmän paineita. Tällaiset parisuhteet rikkovat kulttuurista normia siitä, että naisen ”pitäisi” olla miestä nuorempi.

Tämän asenteen on kokenut myös Annan lukija, joka kertoo artikkelissa, että hänen suhdettaan nuorempaan mieheen ei aluksi katsottu hyvällä.

”Aluksi jopa läheiset ystäväni paheksuivat, että mieheni on kuusi vuotta nuorempi ja arvelivat, ettei suhde tulisi kestämään. Minua saatettiin sanoa puumanaiseksi. En pitänyt siitä. Nyt olemme olleet yhdessä 17 vuotta ja meillä on kolme lasta.”

Lähteet: Perhebarometri 2021, Nordic journal of feminist and gender researc

X